Hogy ki demokrata, azt én mondom meg

2022. május 27. 19:02

Francesca Rivafinoli
Vasarnap.hu
Egyszer talán az orvosi szakkönyvekbe is bevezetik a „krónikus átfogó paranoid orbánfóbia” (kápó) nevű tünetegyüttest.

„Egyszer talán az orvosi szakkönyvekbe is külön címszóként vezetik be a »krónikus átfogó paranoid orbánfóbia« (kápó) nevű tünetegyüttest, melynek egyik áldozata, Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő nagyjából azzal tölti mindennapjait, hogy ül a Twitter előtt Aachenben vagy Brüsszelben, és óbégat, hogy óvónéni, a Viktor nem demokrata. E sorok írásakor a politikus legutolsó 50 bejegyzése közül (hat nap alatt) 40 foglalkozik kifejezetten hazánkkal (meg még néhány implicite); ami azért mókás, mert mindeközben Daniel barátunk nyilvánvalóan nem beszéli nyelvünket, de legalább egyoldalúan informálódik.

Egy német Zöldet azonban a tájékozottság és a hozzáértés maximális hiánya soha nem tántorít el a határozott odamondástól, így aztán Danielünk is fogta magát, és levelet írt az Európai Tanács elnökének, felszólítva őt keményen, hogy zárja ki a magyar kormányfőt az Európai Tanács üléseiről, mivel nem tesz eleget »az Európai Unió működéséről szóló szerződés 10. cikke (2) bekezdésének«.

Naná, hiszen az említett cikknek nincs is második bekezdése.

Valójában az Európai Unióról szóló szerződésre gondolhatott a jeles politikus, ami nem egészen ugyanaz, de spongyát rá – mégse lenne illendő, ha egy fogalmatlan balkáni bugris oktatná ki uniós jogforrásokból az Európai Jogállamiság lánglelkű harcosát.

Mindenesetre az idézni kívánt rendelkezés szerint a kormányok „vagy nemzeti parlamentjüknek, vagy a polgáraiknak tartoznak demokratikus felelősséggel”, Daniel cimboránk cizellált érvelése szerint pedig »Orbán Viktor ezt a kritériumot sajnos már nem teljesíti«. Tényleg kár, hogy ennél részletesebb indokolással nem ajándékoz meg minket a szerző, mert így örökre kínozhat minket a kérdés: ha május végén a miniszterelnök »már« nem felel meg az elszámoltathatóság követelményének, az ugye azt jelenti, hogy április elején még teljes mértékben megfelelt? Ez volna logikus, hisz ellenkező esetben jóakarónk már az Európai Tanács március végi ülése előtt is kifogást emelt volna. De nem emelt, tehát abból kell kiindulnunk, hogy április 3-án a magyar választóknak még Freund úr szerint is módjukban állt véleményezni Orbán Viktor tevékenységét. És hát, lássuk be, véleményezték.

De egyáltalán nem kell félni: mihelyt Daniel Freund fog Magyarországon Országgyűlést választani, feltétlenül szempont lesz az elszámoltatásnál, hogy Daniel Freund igényeinek megfelelően zajlik-e a kormányzás.”

Nyitóképen Daniel Freund, német képviselő. Fotó: Képernyőfotó

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Francesca ha az írásod mellé tesszük ennek a kívül zöld, belül vörös Daniel Freund levelét, a német elszégyellhetné magát. A tiéd racionális és tele van tényekkel és kulturált is. Ezé a fickóé a kukába való.
Én simán pofán verném ezt az érettlen zöld senkiházi Daniel Freundot, amilyen pimasz a miniszterelnökünkkel és a magyar néppel.

Orbán elszámoltatta gyurcsányit, bár a Soros meg a Brüsszel nyomást gyakorolt rá.
De a Zorbán nem engedett a Brüsszelnek.
Ezér most a gyurcsányi holtigfogytot tölt a Csillagban, mer a Zügyészség vádiratot adott be ellene, az FMB meg jól elítélte.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés