Kocsis Máté a köztársasági elnök beiktatásáról: „Közjogi és nemzet ünnep ez a javából!”

2022. május 14. 10:09
Vizi E. szilveszter kiemelte, hogy „ezeréves államiságunk óta első alkalom, hogy a különböző hazai vallások, egyházak egyként ünnepelhetik az első női köztársasági elnökünket”.

Joó István írása

A Kálvin téri templomnál, az ökumenikus istentisztelet előtt rengetegen gyülekeztek, már ebből világossá vált, hogy valódi szakrális ünnepként is felfogható az új államfő hivatalba lépése. A beléptetés forgatagában, érkezési sorrendben megszólaltattunk pár szó erejéig három ismert személyt.

A 86 éves Vizi E. Szilveszter orvos, farmakológus, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke feleségével együtt érkezett. „Ez csodálatos ünnep;

ezeréves államiságunk óta első alkalom, hogy a különböző hazai vallások, egyházak egyként ünnepelhetik az első női köztársasági elnökünket

– nyilatkozta a Mandinernek Vizi E. Szilveszter, a kétszeres Széchenyi-díjas, Szent István renddel is kitüntetett tudós. – Jól ismerem őt, egész neveltetése, magatartása, a magyar társadalom iránt érzett különleges érzékenysége teljes mértékben alkalmassá teszi arra, hogy az ország első számú közméltósága legyen.”

A politikusok közül Kocsis Mátét, a Fidesz-KDNP régi-új parlamenti frakcióvezetőjét pillantottuk meg legelőször, aki mint megtudtuk, valaha éppen a Kálvin téri református templomban konfirmált. Ő ezt mondta az eseményről portálunknak:

„Közjogi és nemzet ünnep ez a javából.

1990 óta a köztársasági elnök szerepe olyannyira fölértékelődött, hogy ma már sokkal nagyobb társadalmi támogatottsága van és sokal kevésbé megosztó ennek a tisztségnek a betöltése, mint némely korábbi időkben. Annak is örülhetünk most, hogy immár az ország közjogi felső elitjéhez egy nő, családanya is hozzátartozik, hiszen eddig a miniszterelnökeink, államfőink sorában csak férfiak voltak. És akkor még nem is szóltam arról, hogy a beiktatási ceremóniára egy ilyen szép tavaszi napon, nagy felhatalmazással történt országgyűlési választás után kerül sor.”

Németh Sándor, a Hit Gyülekezete elnök-lelkésze ugyan nem közreműködött a történelmi egyházak által celebrált ökumenikus istentisztelet szertartásában, de szintén tiszteletét tette az eseményen. „Nagyon értékelem – árulta el a Mandinernek –, hogy Magyarország első hölgy köztársasági elnökét iktatják most be; kívánom neki, hogy amint az előző pozícióit, ezt is sikeresen töltse be ezt a pozícióját is. Külön öröm számomra, hogy egy protestáns hölgyről beszélhetünk, aki ugyanakkor egy rendkívül együttműködő, integratív személyiség. Remélem, áldott lesz a tevékenysége.”

Nyitókép: Vermes Tibor/Mandiner

 

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kocsis Máté a köztársasági elnök beiktatásáról: „Közjogi és nemzet ünnep ez a javából!”

Meg a NER-arisztokrácia felvonulása Lázárostul.

Összevissza írogatsz. Zagyvaság az egész és sok benne a hazugság. Ennek következtében értéktelen.
A szakmunkások sok esetben többet érnek, mint a ruhatár és büfé szakon végzettek.
A nyugdíjszámítás pedig hiába kárálsz úgy igazságos, hogy tartsa meg a reálértéket. A számítás alapját pedig a munkában töltött idő és a befizetett járulék határozza meg.
"mindenki annyit ér amennyie van" Ezt azonban Lázár János nem így mondta. A következőket mondta: "Én soha nem szégyelltem, hogy mim van, dolgozom keményen, abban a miliőben nőttem fel, hogy a munka nem szégyen, a munka eredményét se kell szégyellni, az ember kaparjon, gyűjtsön, építkezzen kockáról kockára. Aki erre nem képes, akinek nincs semmije, az annyit is ér. Aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér, ezt tudom mondani. Annak annyi az élete. Ez az én véleményem."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés