Carpe diem

2022. április 17. 18:26

Németh Péter
Népszava
Itt az új világ. Pici, savanyú, de már igazán nem magyar.

„Induljunk ki onnan, hogy Orbán Viktornak igazán nem okoz gondot, ha bármely témában hirtelen fordulnia kell: szinte azonnal megteszi. Egész politikusi élete tele van olyan csavarokkal, 180 fokos pördülésekkel, amelyek egyenként is megkérdőjeleznék pályafutása őszinteségét, hát még ha sorra vennénk az összes olyan kijelentését, amelyek cáfolták az előző napiakat.

És mégis: nincs a rendszerváltás utáni magyar életben sikeresebb ember, mint ő, ha csak nem tekintek Mészáros Lőrinc pénztárcájára - de nem tekinthetek, mert végeredményben az is csak ő. De itt most nem a pénzről beszélünk. Egyszer majd bizonyára lesz egy filmsorozat a magyar keresztapáról is, egyszer majd kiderül, ki mindenki kapott lófejet az ágyába; itt viszont az elvekről – óh, egek, milyen elavult kifejezés – van szó, vagy kellene, hogy szó legyen.

Csakhogy: az új magyar demokrácia orbáni innovációja pont az, hogy a társadalmi emlékezet meglehetősen rövid, nem számítanak a korábbi mondataid, kijelentéseid, kizárólag a mához kell szólni. 

Carpe diem, mondhatnánk, de ez nem lenne teljesen igaz. Orbán ugyanis lát a pályán, tudja, hogy mit akar holnap, merre kell fordulnia, hogy eredményes legyen. Az elmúlt évtized azt bizonyította, hogy jól számol, a taktika beválik, nem kell őszintének lenni, az nem vezet semmi jóra (vö: »hazudtunk reggel, éjjel meg este…«). Kiváltképp, ha egy olyan csapatot sikerül magad mögött kialakítani, amelynek tagjai gátlás nélkül követnek a hajdani elvek megtagadásában, görcs nélkül hangoztatják az ellenkezőjét mindannak, amit egykor hirdettek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 68 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A szerző olyan mint a felmosó rongy, amellyel jól felmosták Magyarország padlóját.

Egy kommunista sohasem volt magyar.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés