Századvég: egyre kevesebben számítanak Márki-Zay Péter választási győzelmére

2022. február 04. 12:11

A magyarok 62 százaléka nem tartja a baloldal miniszterelnök-jelöltjét egyenes, őszinte politikusnak, derül ki a felmérésből.

2022. február 04. 12:11
null

„Jelenleg tízből hét magyar úgy gondolja, hogy Márki-Zay Péter nem tudja legyőzni Orbán Viktort a tavaszi országgyűlési választásokon” – derül ki a Századvég Alapítvány legfrissebb felmérésének összefoglalójából, amelyet pénteken juttattak el az MTI-hez.

A felmérésben azt vizsgálták, hogy a politikai szempontból aktív magyarok bizonyos – a közéleti tevékenység szempontjából meghatározó – tulajdonságok mentén mit gondolnak Márki-Zay Péterről, kitérve a baloldali kormányfőjelölt egyes kijelentéseinek lakossági megítélésére is – írták. A Századvég közölte: a kutatás alapján leszögezhető, hogy

a magyarok többsége negatívan vélekedik Márki-Zay Péter politikai jelentőséggel bíró személyes kvalitásairól.

Hozzátették, a megkérdezettek 53 százaléka úgy látja, a balliberális miniszterelnök-jelöltről nem mondható el, hogy erős és határozott lenne, míg 56 százalékuk a politikus keresztény, konzervatív elkötelezettségét kérdőjelezi meg. A válaszadók 59 százaléka szerint Márki-Zay nem a magyar embereket helyezi az első helyre, ellenkező véleményt 37 százalék fogalmazott meg. A hódmezővásárhelyi polgármester iránti lakossági bizalmatlanságot mutatja, hogy a magyarok 62 százaléka nem tartja őt egyenes, őszinte politikusnak, továbbá mindössze 30 százalékuk gondolja úgy, hogy „egy közülünk”, aki a hétköznapi emberek érdekeit képviseli – olvasható a felmérés összefoglalójában.

Hátrányos témák

A kutatás szerint a megkérdezettek 70 százaléka úgy véli, hogy Márki-Zay Péter nem tudja legyőzni a regnáló kormányfőt, ugyanakkor 25 százalékuk a baloldali jelölt győzelmére számít a soron következő országgyűlési választásokon. „Látható tehát, hogy a hódmezővásárhelyi politikus előválasztási győzelmét követő baloldali optimizmus alábbhagyott, melynek hátterében feltehetően az áll, hogy Márki-Zay Péter több kijelentése sem egyeztethető össze a magyar választók értékrendjével” – jegyezték meg.

Kiemelték: ezt támasztja alá az, hogy

a válaszadók 72 százaléka nem ért egyet a baloldali erők miniszterelnök-jelöltjének azon állításával, hogy jobb, ha üzleti alapon működik az egészségügy,

valamint 74 százalékuk ellenzi a politikus felvetését a kórházak és rendelőintézetek magánosításáról. Ezen felül a megkérdezettek 72 százaléka kifogásolja, hogy Márki-Zay Péter a „fogyatékos” kifejezést negatív értelemben használta egy politikai nyilatkozatában, míg 71 százalékuk nem ért egyet azzal, hogy a hódmezővásárhelyi városvezető „trágyával etetett gombáknak” nevezte a rezsicsökkentési program támogatóit – olvasható az összefoglalóban.

A Századvég megjegyezte: további érdekesség, hogy Márki-Zay Péter egészségpolitikai programírója, Lantos Gabriella 2017-ben arról beszélt egy interjúban, hogy egészségügyi alapdíjat kellene bevezetni, amelyet a nyugdíjasokkal is megfizettetne. A felmérés rámutat arra, hogy a magyarok 73 szászázaléka elveti a Márki-Zay tanácsadója által javasolt új közteher bevezetését, az elképzelés megvalósítását csupán a válaszadók 19 százaléka támogatná – írták.

(MTI)

***

Kapcsolódó cikkek

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bajai
2022. február 05. 12:12
Hajrá Maki! A 40% talán már megvan. Ha február végéig sikerül a 30, akkor lesz remény a 14-re. Ne lazsálj!
De Molay
2022. február 05. 11:47
Eszembe jut a Narcos (Mexico) sorozat ilyen tárgyú része. Nagyon tanulságos. Egy közvélemény kutatásról készült összefoglalónak minimálisan tartalmaznia kellene, hogy hány fővel, milyen módszerrel, reprezentatív mintán-e és milyen lokációval készült. Ez csak egy mondat lenne.
masikhozzaszolo
2022. február 04. 19:23
Egész (Sp)Magyarország felett felhőtlen az ég! Ugye, ez volt. Most ez onnan jutott eszembe, hogy a Kék Bolygó Zöld lett. És nagyon ritka a levegő. Mindig dolgoztam, mint az állat. A fizetésem meg elindult valahonnan messziről, mint a meteorit. És mire a zsebemhez ért már mindenféle részek-darabok lehullottak róla, és elégtek a Föld légkörébe. És eljött az amit sohase gondoltam: Azok a lehulló darabok utánajöttek a zsebembe, a megalithoz. Legalább egy része. Vagyis Magyarország fölött sokkal tisztább a levegő, mióta a Fidesz kormányoz. És kevesebb ég el a meteoritból. Persze, mikor megkapom, égeti a zsebem, el is költöm gyorsan.
Búvár Kund
2022. február 04. 15:26
Magyarok, ha magyarok akartok maradni, és ha azt akarjátok, higy még az unokáitok is magyarként éljen, akkor el kell menni és a Fideszre kell szavazni!!! Más alternatíva NiNCS!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik