Vörösdiplomások: politikusok, akik trükköztek a tanulmányaikkal

2022. január 23. 21:06

Szalma György
Kontra
Karácsony Gergely nyelvvizsga hiányában hazudott magának doktori címet.

„Hol is kezdhetnénk a történetet? Talán ott, hogy néhány napja egy utcafórumon Márki-Zay Péter Csárdi Antalt, az ellenzéki összefogás képviselőjelöltjét doktor Csárdi Antalként mutatta be. A felvezető azért volt túlzás, mivel Csárdi képviselő úr mindössze szakközépiskolai végzettséggel rendelkezik.

Ezzel persze nincs semmi probléma, gazdag életpálya áll Csárdi mögött, a rátermettségnek pedig nem feltétele a diploma. Ám a doktori fokozat elnyerésének vagy odaítélésének sajnos még megvannak a maguk bürokratikus feltételei: diploma, kutatás, nyelvvizsgák és még egy rakás fölösleges dolog.

Amikor a kellemetlen intermezzóról készült felvételeket láttam, azt hittem, hogy csak elszólásról van szó. Márki-Zay nem ismeri a szövetségeseit, ezért kellemetlen helyzetbe kerül, amikor kiderül az igazság.

Tévedtem. Bár Márki-Zay tényleg nem ismeri a szövetségeseit, időnként a keresztnevüket is elfelejti, most azonban valami egészen másról van szó. Egy régen bevett gyakorlatot láthattunk működés közben:

a vezető párttitkár doktori címet osztogat a hozzá hű főállású forradalmároknak.

Csárdi doktor pártmunkával érdemelte ki a tudományos fokozatot, a demokrácia építésében végzett fáradhatatlan munkáját ismerték el azzal, hogy doktorrá avatták.

Éppen úgy, mint 1945 után, amikor tanulatlan gyökereket neveztek ki ügyésznek és bírónak, hogy ne legyen fennakadás a halálos ítéletek megszövegezésében. Ez az esemény évtizedekre pályára tette a magyar bírói kart. És mai napig tovább hígítják az értelmiséget saját kinevezettjeikkel.

Persze Csárdi Antal nem kérte Márki-Zay jóságos adományozását, mégis doktor lett. Van a politikai mezőny élvonalában egy olyan szereplő, aki sokkal kevésbé szemérmes címtolvaj. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere ugyanis nyelvvizsga hiányában hazudott magának doktori címet. Ezzel talán a baloldali politikust valamiféle csúcstartónak tekinthetjük, végzettségét tekintve dupla hazugságon érhettük.”

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés