A Mérce egy Jason Stanley nevű szerző könyvét ismerteti, melyből megismerhetjük a fasizmus természetét

2021. december 4. 18:13

Martin Ethelwolf
Facebook
Úgy örülök, hogy végre megtudhattam, mi is az a fasizmus!

„A Mérce egy Jason Stanley nevű szerző könyvét ismerteti (sőt, egész fejezeteket közöl belőle), melyből megismerhetjük a fasizmus természetét, a fasiszta gondolkodásmód jellemzőit, mintázatait. De vajon milyen baloldali jellemzők és mintázatok állíthatók szembe ezekkel, melyek hathatós fegyverként vehetők be a terjedő fasizmussal szemben? Nos, erre teszek egy rövid kísérletet, élesen szembeállítva a jeles szerző által felsorolt fasiszta jellemzőket a (kulturális) baloldal jellemzőivel.

1. A fasizmus egyik ismérve a »történelem közös értelmezésének lerombolása«, s helyette egy mitikus múlt felépítése, mely úgymond »támogatja a jelenről alkotott eszményképüket«. Így igaz! A baloldal ezzel szemben lerombolja a történelem közös értelmezését, s alkot egy sokkal nagyszerűbb mitikus múltat 30 ezer éves férfiuralomról, a nemi és egyéb hierarchiák kialakulásáról, mely hathatósan támogatja a múlt teljes eltörlésének vágyát.

2. A fasiszták átírják a lakosság közös valóságértelmezését az eszmények nyelvét kiforgató propagandával. Ezzel szemben a politikailag korrekt nyelvezet és propaganda mindenkit megóv a köznapi nyelvtől (ami maga is fasizmus), s emel az eszmények világába, valamint átírja a lakosság közös valóságértelmezését.

3. A fasizmus további jellemzője az értelmiségiellenesség, az egyetemek és oktatási rendszerek megtámadása, azok ugyanis kétségbe vonhatnák elképzeléseiket. A cancel culture és a woke ezzel szemben befogadó és elfogadó alapon támadja az egyetemeket és oktatási rendszereket, tiltat be előadásokat és rúgat ki tanárokat, és leplezi le az összes tudományágat, mint avítt szexista és rasszista képződményt, minthogy azok kétségbe vonhatják folyton változó progresszív elképzeléseit.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Még a fasizmus is rosszul lett megvilágítva, ugyanis:
„A fasiszta mozgalom maga is aránytalanul zsidó mozgalom volt – tehát a zsidók arányaiban nagyobb részét alkották a pártnak, annak egész történetén keresztül, mint az olasz lakosság. … 1938-ra a pártnak 10,215 felnőtt zsidó tagja volt.” (Amikor Olaszország teljes lakosságából körülbelül 47,000 volt zsidó.) „Mussolininek több zsidó munkatársa volt, így a kedvenc és legbefolyásosabb szeretője, Margherita Sarfatti. Róma főrabbija hivatalos áldásában részesítette Mussolinit, aki (olasz támaszponton) segítette a cionista haditengerészet kifejlesztését, mint a brit imperializmus elleni manővert.”
Forrás: Stanley G. Payne: A History of Fascism, 1914-1945, The University of Wisconsin Press, 1995, 240.old.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés