1921. A Horthy-rendszer megszilárdulásának története (Veszprémy László Bernát könyvéről)

2021. szeptember 22. 11:03

Horthy nagyon is értett a politikához, kiváló érzékkel.

2021. szeptember 22. 11:03
null
Horváth Angelus
Huszárvágás blog

„Horthy Miklóst jellemezve Veszprémy formabontó megállapításokra jut. Véleménye szerint meglehetősen hamisak azok a kortársaktól és az utókortól származó nézetek, melyek a kormányzó politikai analfabétizmusát, hozzánemértését hangsúlyozzák, s ezzel szemben az igazság az, hogy Horthy nagyon is értett a politikához, kiváló érzékkel – s igencsak skrupulusok nélkül (Veszprémyt olvasva: gátlástalanul) – helyezkedett, biztosította be hatalmát, és védelmezte azt.

Egy ügyes, ravasz, mozgékony, és a körülményekhez maximálisan alkalmazkodó, tehát vérbeli politikus képe bontakozik ki az olvasó előtt. Veszprémy szavaival: »A kormányzó brutális, kíméletlen és a hatalomhoz végsőkig ragaszkodó ember volt. A politika Machiavelli szerint nem más, mint a hatalom megszerzésének, megtartásának és sikeres gyakorlásának művészete. Ha Horthyt szembeállítjuk IV. Károllyal – aki morálisan már-már feddhetetlen ember, ám a fenti definíció szerint csapnivaló politikus volt –, nem meglepő, hogy kettejük konfliktusából a kormányzó került ki győztesen.« Illetve: »bizonyos, hogy remek színészi képességekkel is rendelkezett«.

Nem ezek ugyanakkor Veszprémy egyetlen, a jobboldali emlékezet számára tabudöntögetőnek tűnő megállapításai. Bethlen István kimondottan elvtelen hatalomtechnikusként tűnik fel, Prohászkát Ottokárt pedig többek között naplójába lejegyzett, a magyarságra nézve valóban nem túl hízelgő, sőt zavarba ejtő kijelentéseivel »szembesíti«. De vajon akkor Horthy »államférfi« volt-e? A »bethleni konszolidáció« szolgálhat-e mintául? S vajon Prohászka Ottokár »hungarizmusa« – amelynek semmi köze a Szálasi-féle nyilas rémlátomásokhoz – vajon csupán politikai termék lett volna?

Fotó: Fortepan/Bojár Sándor

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2021. szeptember 22. 16:13
Volt zsidó holokauszt tagadás is: „A budapesti zsidók azzal a vitathatatlan meggyőződéssel próbáltak élni, hogy Hitler megsemmisítő szándékai nem vonatkoznak rájuk. Ezek csak a vidéki zsidókra vonatkoznak és azokra, akiknek pajeszuk van.” Forrás: Rafi Benshalom: We Struggled for Life, the Hungarian Zionist Youth Resistance During the Nazi Era (Az életünkért harcoltunk, a magyar cionista ifjúsági ellenállás a náci érában), Gefen, 2001, 125.old.
Robur
2021. szeptember 22. 14:43
Ja, kiváló érzékkel vitte bele MO-t a II. VH-ba. A legnagyobb szopóba.
Senye Péter
2021. szeptember 22. 14:32
A csehek két világháborúból győztes hatalomként kerültek ki, jóllehet részt sem vettek azokban. Nekünk nem sikerült ez a mutatvány. Ha Horthy kiügyeskedi az országot a hadbalépéstől, Bulgária sorsát, akik hadiállapotban sem voltak a szovjetekkel, akkor sem kerülhettük volna el. A Horthy rendszer évtizedekig a gazdasági és politikai stabilitás példája maradhatott. Jellemző volt, hogy az ötvenes évek elején a Szabad Nép éktelen haraggal írt azokról a 'jobboldali szocdem' munkásokról, akik nem átallottak húsz éves fizetési cetlik és árcédulák mutogatásával uszítani az ötéves terv vívmányai ellen. Még a 'rendszerváltás' során is felmerült, jó vagy rossz értelemben, egy megreformált Horthy korszakkal folytatni ott, ahol annak idején abba maradt. De mindez már csak történelem, amiből tanulhatunk valamit, de a helyzetünk, megoldandó problémáink és lehetőségeink mások.
Székely Dózsa György
2021. szeptember 22. 13:49
"Horthy nagyon is értett a politikához, kiváló érzékkel." Na ja, azért vitte bele az országot egy Mohácshoz mérhető katasztrófába. Elcseszett mindent, amit el lehet: - a revíziót - a háborút - a "zsidókérdést". A magyar történelem Károlyi Mihály mellett legnagyobb lúzere, és legnagyobb tömeggyilkosa, soha magyar vezető nem juttatott a halálba annyi magyar embert, mint Horthy Miklós, a félművelt tengerésztiszt. A háború után a kommunisták hozták rendbe az országot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik