Nem kérek az értelmiségiekből

2021. augusztus 03. 14:45

Nem szeretem a fecsegésüket, ahogyan relativizálnak, kettős mércéznek, uszítják az embereket.

2021. augusztus 03. 14:45
null
Szentesi Zöldi László
Facebook

„Ma, amikor a liberális demokráciák nagyobb dicsőségére minden ruhatár-könyvtár szakos kisfiú és kisleányka értelmiséginek vallja magát, ennek az egész játszadozásnak nincs semmilyen tétje. Ma mindenki értelmiségi, és senki sem az. A Facebook és a demokratikus beleugató platformok megteremtették annak a tökéletes illúzióját, hogy bár senki vagy, nulla gondolatokkal és hülyeségeket beszélsz, mégis "tényezőnek" látszol. Magasan kvalifikált, látszólag értelmes emberek is parttalanul fecsegnek, vitatkoznak a semmiről, a hülyeségekről. Pedig a határvonal világos: valamihez érdemben, ténylegesen is kell értened ahhoz, hogy a munkád tiszteletreméltó legyen. A szellemi munka pedig nem azonos a fanatikus megmondáskényszerrel.

Én jó ideje berzenkedek az értelmiségiektől, különösen, amióta Paul Johnson szenzációs könyvéből megértettem, hogy az emberiség legnagyobb prófétái öntelt, korlátolt és rossz tulajdonságokkal megvert egyének voltak, tökéletesen alkalmatlanok arra, hogy a morál nevében hirdessék az igét.

Nem szeretem az értelmiségieket. Magamat nem is tartom annak, holott iskoláim, társadalmi helyzetem, munkaköröm miatt joggal viselhetném a kitűzőjüket.

Nem, én nem tartozom közéjük.

Nem szeretem a végtelen fecsegésüket, ahogyan nyilvánvaló igazságokat megkérdőjeleznek, relativizálnak, kettős mércéznek, ahogyan vitának álcázzák a maguk bandaszempontjaikat, ahogyan felelősség nélkül uszítják az embereket.

Nem kérek az értelmiségiekből.”

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Salamander
2021. augusztus 04. 19:27
Az "értelmiségi" kifejezés a marxizmus egyik újbeszél "műszava", amely a kádárrendszerben erősödött meg igazán és olyan személyekre vonatkozik, akiknek sem erkölcsi szintje, sem családi háttere nem teszi lehetővé, hogy a társadalom vezető rétegéhez tartozzanak. Ők a kommunista-liberális hippimozgalmárainak követői, jórészt elsőgenerációs bunkók, akiknek a tárgyalt jelző egy diplomával kerül ráégetésre a seggére. Sem a megmondáskényszer, sem a fecsegés nem igaz egy valódi értelmiségire. Mivel az értelmiséginek csúfolt személy valójában egy diplomás betanított munkás, és úgy is viselkedik számos helyzetben súlyos disszonanciát keletkeztet, hiszen az élete, életformája nem példás. Nincs semmi követendő abban amit tesz, ahogy él, ahogy beszél, ahogy öltözködik. Ezért húzta magához a Fidesz "POLGÁRI" kifejezést, mert abban van egy értékrend, egy életstílus, egy viselkedéskészlet, amely az élet minden szegmensére kiterjeszthető. A valódi értelmiségi, az valójában olyan diplomás kommunista, amilyenek a liberálisaink: pl. Lengyel László. Diplomás közgazdász,, zsíros haj, ócska fogazat, slapmos tekintet és mozgás= csöves külső. Elemezhető lenne továbbá komcsi-liberális "értelmiségünk" aink vásári jellegű ízléstelen és igénytelen öltözködése, helyesírási hibával teli szövegei, de nem szükséges: Nietzsche már megtette és el is nevezte őket: ők valójában a rabszolgakultúra terjesztői, ők a ressentiment.
zolizolizoltan
2021. augusztus 04. 13:00
Ez túl nyílt beszéd tőled Laci! Azt hiszed vidéken csupa hülyék vannak? Az egyszerű gazdálkodó is látja, hogy blődséget írtál. Arról nem is beszélve, hogy ma már az agrármérnökök jó nagy része is traktoron ül.
zakar zoltán béla
2021. augusztus 04. 10:44
PONTOS!
még fokozza
2021. augusztus 04. 06:36
A művészetekben, társadalmi okoskodásokban utazó, "jól nevelt" entellektüelek szerepe bizony megkérdőjelezhető. Gyakran nem időtálló. Azt gondolom inkább - e mellett, a tudományos eredményt elérő, alkotó - Tesla féle emberek válnak leginkább az emberiség javára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik