Kína mindent megvesz kilóra? Tényleg vége a nyugatnak?

2021. augusztus 1. 22:53

Jeszenszky Zsolt
Facebook
Az Unió 2008-ban a világ GDP-jének huszonöt százalékát termelte meg, ma már csak tizennyolcat.

„A rövid válasz a kérdésekre így szólna: Igen és igen. De bontsuk ki az igazság részleteit… Viharos idők járnak az európai civilizációra. Hogy mi ez a vihar? A genderforradalom? A normalitás megszűnése? Évezredes társadalmi kötődések felbomlása? A tömeges bevándorlás, és a részben ebből eredő, kibékíthetetlen etnikai konfliktusok? A mindezeket eltakarni igyekvő önámítás, illetve a hatalmi elit által vezérelt törekvés, hogy mindezt elfogadtassa, sőt, pozitívnak ábrázolja a nép felé?

Egyrészt igen, ezek mind-mind részei a szemünk előtt formálódó tornádónak. De egy másik fontos eleme a gazdasági lemaradás a Kelettel, elsősorban Kínával szemben. Az Európai Unió 2008-ban a világ GDP-jének huszonöt százalékát termelte meg, ma már csak tizennyolcat. A világ összes ipari hozzáadott értékének huszonkét százalékát adta akkor, ma legfeljebb tizenötöt. A világ ötven legnagyobb cége között 2001-ben tizennégy volt európai, ma csak hét.

A világ tíz legnagyobb pénzügyi központja között nincs európai uniós város. Az EU harminc éve még hétszer annyi szabadalmi bejelentést tett, mint Kína; ma Kína tizennégyszer annyit tesz, mint az EU. A világon az utóbbi huszonöt évben húsz olyan cég alakult, amelyek értéke mára meghaladja a száz milliárd dollárt – ebből kilenc amerikai, nyolc kínai. Európai cég viszont nincs közöttük.

Miért hanyatlik Európa? Hogy mi történt? Az történt, hogy Nyugat-Európát maga alá temeti a jólét. A kapitalizmus óriási gazdasági teljesítményt és prosperitást hozott. Felépült rá egy olyan szociális rendszer, amely a társadalom széles köre számára biztosította a stabilitást, a biztonságot. És nem utolsósorban, magas jövedelmeket is. Utóbbinak azonban volt mindig is egy árnyoldala: ezeket a magas jövedelmeket (az egyének, a vállalatok és az országok szintjén is), mások kifosztásával, alacsony sorban tartásával tudták elérni.”

Nyitókép: MTI/EPA/Hszinhua

 

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Aztán Mózes Első Könyve a Teremtésről, 19. fejezet meg van e már?

Jeszenszky sem állítja, hogy nagy baj. Csak a tények, tények. És igen, amerika is kifosztó , de ők is visszaszorulnak és ugyanazzal a metódussal, csak ők nagyobbak is voltak, mint Európa.

Nem Jeszenszky állításával vitatkozol.

Hát, akkor nincs más hátra, fejtsd ki Jeszenszky ellenében a te általad vélt igazság minden részletét!

???
Ha tagadod Istent, ne idézgess a Szentírásból.

Élj saját világodban és ne tévessz meg másokat.

Aki utazott Ázsiában az elmúlt harminc évben, az látta is, hogy mi fog következni. Európát először a kommunisták által birtokolt fele rombolta versenyképtelenné.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés