Mécs Károly, Moór Mariann, Tordai Teri és Bereményi Géza az idei filmes életműdíjasok

2021. június 26. 18:54

Péntek este a balatonfüredi Kisfaludy Galériában átadták a Magyar Mozgókép Fesztivál Életműdíjait. Tordai Teri szerint ebben a szakmában nem lehet megöregedni, mert az ember lelke fiatal marad, Mécs Károly az egész nemzedékének ajánlja díját, Moór Mariann pedig a rendezők és a kollégák segítségéért hálás. Helyszíni tudósításunk Balatonfüredről.

2021. június 26. 18:54
null
Őry Krisztina
Őry Krisztina

A szerdán elstartolt, idén útjára indított Magyar Mozgókép Fesztivál megálmodói  különös hangsúlyt fektettek arra, hogy a fesztivál ne csupán a jelenről és a jövőről szóljon, de egyben tisztelgés is legyen a múlt előtt - azon emberek munkássága előtt, akik nélkül nem tarthatna ma itt a magyar filmművészet. Így a fesztivál keretében megemlékeztek egyebek közt a nemrégiben elhunyt Törőcsik Mariról, Jankovics Marcellről, valamint Jancsó Miklósról, aki idén lenne százéves. Tegnap este pedig átadták az idei filmes életműdíjakat.

Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos így köszöntötte az életműdíjasokat. „Annyi mindent adtatok nekünk, és mi ezt soha nem tudtuk megköszönni, ez a mai este szóljon hát most arról, hogy köszönetet mondunk.”

Fotó: Gyukli Gyula
Fotó: Gyukli Gyula

Az este során három kiváló színész és egy rendező vehette át az életműdíjat, a ceremónia érdekességeként kettőjüknek saját gyermeke adta azt át: Tordai Terinek Horváth Lili színésznő, Moór Mariannak pedig Sára Balázs operatőr. Mécs Károlyt Ráduly Ferenc, a Nemzeti Filmarchívum igazgatója, míg Bereményi Gézát Káel Csaba filmügyi kormánybiztos méltatta.

 

Tordai Teri: Ez a foglalkozás gyönyörű, ez egy hobbi!

Tordai Teri, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész már főiskolásként játszott Keleti Márton Esős vasárnap (1962) című filmjében, később pedig olyan alkotásokban szerepelt, mint a Jó estét nyár, jó estét szerelem, a Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?, az Egy magyar nábob, A Pendragon legenda, a Mephisto, vagy A vörös grófnő.

Fotó: Gyukli Gyula
Fotó: Gyukli Gyula

A színésznőnek járó díjat lánya, Horváth Lili nyújtotta át, aki így köszöntötte édesanyját:: "Amikor kislány voltam, nem tudtunk úgy végigmenni az utcán, hogy a mamát ne szólítsák meg, a moziban folyton az ő filmjeit játszották. Korának sztárja és dívája volt, megérdemelten, otthon viszont az a farmeros mama, akit olyannyira szerettem. Úgy nőttem fel, hogy mindig azt mondták, mennyire hasonlítok rá; ezt eleinte nem szerettem, de most azt gondolom, nagyon boldog lennék, ha ennyi idősen ennyi pozitív energiám, munkabírásom, életkedvem lenne és ennyi film a hátam mögött."

Tordai Teri e szavakkal köszönte meg a díjat: "Köszönöm a filmes szakmának, hogy rám gondoltak. Már azt hittem, eljött a szünet ideje, amikor Deák Kristóf fiatal Oscar-díjas rendező megkeresett az Unokázós című új filmje egyik szerepével. Az öröm és a meglepetés mindig eléri az embert. Ez a foglalkozás gyönyörű, egy hobbi,

köszönöm nektek!"

 

Moór Mariann: Köszönöm az egész pályámat rendezőimnek

Moór Mariann, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 1957-ben debütált A tettes ismeretlen című filmben. 1965-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. Olyan alkotásokban tűnt fel, mint a Szent Péter esernyője, a Két emelet boldogság, a Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?, A beszélő köntös, A Pendragon legenda és az Az ötödik pecsét.

Fotó: Gyukli Gyula
Fotó: Gyukli Gyula

Fia, Sára Balázs operatőr így idézte föl édesanyja pályáját:

"1957-ben forgatott először Ranódy Lászlóval 14 évesen, amikor sok száz diáklány közül őt választották ki a szerepre. Teljesen véletlenül került a castingra, és végül ő lett az egyik főszereplője a Tettes ismeretlennek. Utána évről évre minden évben forgatott egy filmet, kivéve 1962-ben, amikor születtem. 1963-ban a Sodrásban következett Gál Istvánnal, aztán olyan rendezőkkel dolgozott, mint Fejér Tamás, Sándor Pál, Bacsó Péter, Kézdi-Kovács Zsolt, Gábor Pál, Mészáros Márta, Révész György, Fábri Zoltán. Majd jött Palásti György, Kovács András, András Ferenc. 27 évvel a Sodrásban után pedig jött Kézdi-Kovács Zsolt És mégis című filmje, ami az első operatőri munkám, akkor forgattam először játékfilmben édesanyámmall" - zárta szavait meghatottan Sára Balázs.

"Köszönöm az egész pályámat a rendezőimnek, kollégáimnak,akik mindvégig segítettek, mindenkit szeretettel ölelek" - mondta nemes egyszerűséggel Moór Mariann.

 

Mécs Károly: Legyen ez az én nemzedékem díja

Az idén Kossuth nagydíjjal kitüntetett Mécs Károly filmográfiájában olyan alkotások szerepelnek, mint A kőszívű ember fiai, A Noszty fiú esete Tóth Marival, a Két emelet boldogság vagy a 141 perc a befejezetlen mondatból. A 30 játékfilm és legalább ennyi tévéfilm mellett az ő hangján szólalt meg Edlington a Macskafogóban, és ő kölcsönözte hangját Marcello Mastroianninak, Paul Newmannek, Laurence Oliviernek, Gregory Pecknek, Humphrey Bogartnak is. "Szerencsém volt az életben, hogy mindig olyanokkal dolgozhattam, akiktől rengeteget tudtam tanulni: Uray Tivadartól a fegyelmet, Páger Antaltól azt a profizmust, ahogy a kamera előtt dolgozott, Dayka Margittól a szívet, az emberi kedvességet" – mondta Mécs Károly egy interjúban.

 

Fotó: Gyukli Gyula
Fotó: Gyukli Gyula

Ráduly Ferenc, a Nemzeti Filmarchívum igazgatója laudációjában Mécs Károlyt szerencsés művésznek nevezte, aki a magyar film első aranykorának még élő alkotóitól leshette el a szakma titkait. "Testi-szellemi egészség és fittség, elegancia és stílusérzék jellemzi. Ő a bizonyítéka annak, hogy a magyar közönségnek igen is szüksége van hősökre és példaképekre, pont olyanokra, mint ő maga”- fogalmazott Ráduly.

Mécs Károly ezekkel a szavakkal köszönte meg a díjat: "Engedjék meg, hogy néhány szót szóljak mindazokról, akiket tulajdonképpen képviselek. Azok a művészek, akikkel volt szerencsém együtt dolgozni, de már nem lehetnek köztünk,

Legyen ez az én nemzedékem díja, a szakma és a közönség szeretete. Nagyon köszönöm

 

"Nagyon köszönjük minden egyes leírt sorát, minden egyes elkészített filmkockáját"

Bereményi Géza, a Nemzet Művésze, Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla díj birtokosa, író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező. betegség miatt nem lehetett jelen a díjátadón. Távollétében Káel Csaba köszöntötte őt.

 

Fotó: Gyukli Gyula
Fotó: Gyukli Gyula

"Személy szerint szeretném méltatni Bereményi Gézát, mert annyi dolog fűz hozzá. Először gimnazista koromban 1972-ben találkoztam vele, azon ritka alkalomkor, amikor ő Cseh Tamással együtt megjelent egy koncerten. Szerencsések vagyunk, hogy mint dalszerzőt, és mint írót megismerhettük, ám még szerencsésebbek lettünk, amikor jó pár rendező felfigyelt a gondolataira, és csodálatos filmalkotásoknak lett a forgatókönyvírója. Második nagy találkozásom Gézával, amikor harmadikos főiskolásként az Eldorádó című filmnek lehettem a gyakornoka.Teljesen odavoltam, hogy vele dolgozhatok. Annak idején Nemeskürty tanárúr kérte fel a Tanítványok című film megrendezésére, és az Európa filmdíjig meg sem állt. Nagyon köszönjük minden egyes leírt sorát, minden egyes elkészített filmkockáját" - zárta szavait Káel Csaba.

 

.Nyitóképen: Mécs Károly. Fotó: Gyukli Gyula

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yes_we_can
2021. június 27. 01:48
Moór vállaltan habzószájú Orbán-gyűlölő,déká-fan. Érdekes lelkivilága lehet.
zakar zoltán béla
2021. június 26. 22:16
MÉCS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tomanek!!!!!!!!!!!!!!....
annamanna
2021. június 26. 19:57
A cikk önmagában cáfolja azt, hogy a "női princípium azt jelenti, hogy "valakihez tartozni", ugyebár, Őry Kriszta.
states
2021. június 26. 19:49
Ez egy olyan minőségi filmes nemzedék, ami ma már nyomokban sem lelhető fel, helyette halálfejes maszkban, leninfiókák grasszálnak felszigszallagozva, azt hiszik ettől lesznek színészek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik