Rombolás vagy rendszerépítés?

2021. április 7. 7:10

Mesterházy Attila
Népszava
Egyre többen a saját bőrükön érzik, hogy a kormány magára hagyta az embereket.

„A koronavírus járvány tombolása közepette gőzerővel folytatódik az orbáni rendszer kiterjesztése. A folyamat az egész ország, az egész gazdaság és társadalom mélyreható, akár visszafordíthatatlan átalakítását eredményezheti. Ha így lesz, akkor a magyar jobboldal, mint a történelemben annyiszor, ismét zsákutcába vezeti Magyországot.

Több mint egy éve, hogy a koronavírus nem szűnő fenyegetésével kell együtt élnünk. A járvány újabb hullámokban támad, mi pedig versenyt futunk az idővel. Amíg nem sikerül elegendő embert beoltani, addig maradnak a korlátozások, emberek halnak meg, vállalkozások mennek tönkre, munkahelyek szűnnek meg, családok lehetetlenülnek el.

Egyre többen a saját bőrükön érzik, hogy a kormány magára hagyta az embereket. Hiába a propaganda, mindenki tudja, hogy – a Nyugat-Európában alkalmazott gyakorlattal ellentétben - egy kiváltságos kisebbséget leszámítva, sem a vállalkozások, sem az emberek nem kaptak érdemi segítséget a túléléshez. Tovább nőttek a társadalmi egyenlőtlenségek, és egyre reménytelenebbnek látszik a járvány utáni gyors gazdasági újjáéledés. De azt is látjuk: ahelyett, hogy a kormány 100 százalékban a járványkezelésre, a gazdasági és szociális válság enyhítésére koncentrálna, esztelennek tűnő költekezésbe kezdett, és a járvány okán egy sor olyan intézkedést hozott, amelynek időzítése első pillanatra érthetetlennek tűnik.

Ilyen például a felsőoktatás átalakításának felgyorsítása. Az egyetemek alapítványi működésbe adása önmagában nem lenne ördögtől való. Ám éppen az SZFE példája mutatta meg, hogy a felsőoktatás átalakítása nem is titkoltan politikai célokat szolgál. Annak a »kultúrharcnak« a része, amelynek nevében kiszorítják a szabadon gondolkodó és ezért »rendszeridegen« művészeket, oktatókat, és amelynek nevében a jobboldali ideológiai nevelést ki kívánják terjeszteni a felsőoktatásra is.

De ebbe a sorba tartozik az egészségügy átalakításának terve is, amely tovább rombolja a járvány miatt amúgy is túlterhelt egészségügyi rendszert. És itt sem az orvosok béremelése vagy a hálapénz elleni fellépés a probléma. A gond az, hogy ez az átalakítás szakmai egyeztetés nélkül történt, és sem az egészségügyben dolgozók, sem a betegek nem tudják felmérni, hogy milyen változásokkal kell majd számolniuk. Történik mindez egy soha nem látott egészségügyi veszélyhelyzet kellős közepén.”

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez is előbújt?
A választás közeledtével az összes bukott MSZP-és politikus előbújik és ossza az észt.
Államtitkárként, képviselőként, frakcióvezetőként végzett tevékenysége annyit ért, mint a szaharai homok. Ő is annak a fogatnak volt a tagja, amelyik 2010 előtt - már 2006 évben - az országot a csőd közelébe juttatta. Amihez nyúltak összeomlott. Hibát hibára halmoztak.
A bajnai kormány sem tudott változtatni, csak súlyosbította a helyzetet. A termelés, a fogyasztás, a jövedelem a béka hátsója alá zuhant. Semmiben sem segítették a vállalkozásokat, a polgárokat, sőt újabb terheket raktak a vállukra.
2010-ben a kormány megalakulásakor már elkezdték, hogy az Orbán-kormány a csődbe viszi az országot és hetente kommunikálták, hogy a kormány megbukott.

A makrogazdaság mutatói pedig rendre javultak. A mostani járvány esetén Magyarországon csökkentek a legkisebb mértékben ezek a mutatók. 2009 évben a fogyasztás, foglalkoztatás ugyanolyan mértékben csökkent, mint a termelés. A jelen állás szerint, ha megszűnik a járvány ugrásszerű növekedés várható. Ezt nemcsak a kormány kommunikálja, hanem a nemzetközi elemzők is így vélekednek.

Amennyiben visszatérne a balliberális kormányzat az eredmény ugyanaz lenne ami 2006-ban és 2008-ban volt. Minkét időszak bizonyítja, hogy alkalmatlanok az ország kormányzására.

Tisztújítás lesz az MSZP-ben, hogy Attis is előkerült?

Mesterházy ugyanazt teszi, mint a többi összFegyenc párti: átértelmezi a tapasztalati tényeket , és fanyalog, ahol már ezt sem tudja megtenni.

Persze, hogy beállt, a megélhetése múlik ezen.

De nem devizában! Ugyanakkor nőtt az kincstárjegy vásárlás.

Attól függ, mire vették fel a hitelt? Arról van információd?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés