Elhunyt Hans Küng svájci teológus

2021. április 6. 23:02
A pápasággal háborúban álló, különutas teológus 93 évet élt.

Életének 93. évében elhunyt Hans Küng Svájci teológus – írja a National Catholic Register. A teológus 1928. március 19-én született.

A római Gergiana Pápai Egyetemen végzett filozófiai és teológiai tanulmányainak befejezése után 1954-ben szentelték pappá.

Küng tanácsadóként vett részt a II. Vatikáni Zsinaton, azóta azonban többször is konfliktusba került Rómával. A Hittani Kongregáció 1979-es deklarációjában azt írta a teológusról, hogy az „eltávolodott a katolikus hit lényegi igazságától, ami miatt nem tekinthető többé katolikus teológusnak és nem is működhet tanítóként tovább”.

Mivel elutasította a pápai tévedhetetlenség dogmáját és számos más, alapvető katolikus tanítást bírált, ezért eltiltották az egyházi egyetemek teológia szakjain való tanítástól, így az állami fenntartású tübingeni egyetemen lett az ökumenikus teológia professzora. A papságtól nem fosztották meg, habár folyamatosan vitában állt Rómával.

A kilencvenes években belekezdett a Weltethos-, azaz a Világetika-projektbe, mely azt vizsgálta, a világ nagy vallásaiban mi a közös. Küng egy globális etikát keresett. A 2000-res években a eutanáziát próbálta igazolni keresztény szemszögből, majd II. János Pált kritizálta, mondván, a zsinat előtti állapotokat akarta helyreállítani.

Nem nézte jó szemmel a tridenti rítust ápoló X. Szent Piusz Papi Testvérület vezetőjének és az általa szentelt püspököknek a kiközösítésének feloldását, és sokat kritizálta XVI. Benedek pápát is.

 

Kép forrása: AFP

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pontosítsunk, kedves Mandiner: Küng nem volt püspök! Egy orbitális modernista volt, aki téziseivel rengeteg kárt okozott a katolikus egyháznak.

Isten nyugosztalja, azért nem tudok arról, hogy iskolát tudott volna teremteni. Szerencsére.

Hans Küng könyveit olvastam: tanulságos művek. A bulvársajtót persze inkább a botrány érdekelte...

Az ironizáló szöveged hamis, mert a szomszéd bácsiddal ellentétben Hans Küng jelentős nyilvánosságban élt, tehát az ő halálesete ebből a szempontból más.

Most már eltűnt a püspök elnevezés Hans Küng neve mellől. Keverték Klaus Küng sankt-pölteni püspökkel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés