Ha több mint 3 millió ember megkapja legalább az első oltást, érezhető lesz a védettség kialakulása

2021. március 9. 20:33

Merkely Béla
Origo
Azt gondolom, hogy az igazolt fertőzések száma messze elmarad a valódi fertőzések számától. Interjú.

Egyre fiatalabb korosztályt érint a betegség. Ennek mi lehet az oka?

Igen, az egyetemi klinikákra érkező betegek is egyre fiatalabbak, most a harminc és hatvan év közötti korosztály fertőződik leginkább. Ennek a brit vírusmutáció-megjelenés az oka, amelyet a közösségekben lévő gyerekek és munkába járó szülők terjesztenek leginkább, és közülük néhányan súlyosan megbetegednek.

Az igazolt fertőzöttek száma több százezer, az oltást is több mint 1 millióan már megkapták - és a következő napokban még többen beoltatják magukat. Ezek már segíthetnek abban, hogy legalább közeledjünk a nyájimmunitáshoz?

Azt gondolom, hogy az igazolt fertőzések száma messze elmarad a valódi fertőzések számától. Ezekre irodalmi adatok vannak. Ennek alapján a valódi átfertőződöttek aránya akár többmilliós is lehet. Becsléseim szerint, ha több mint 3 millió ember megkapja legalább az első oltást, érezhető lesz a védettség kialakulása. Ez persze nem önmagában az oltásnak lesz köszönhető, hanem annak is, hogy legalább ugyanennyien fertőződtek már meg, és alakult ki ellenanyag a szervezetükben. Természetesen arra is van példa, hogy azok is kaptak már oltást, akik korábban betegek voltak.

Fontos tudni, hogy azok sem lehetnek teljes biztonságban, akik átestek a fertőzésen, mert a gyógyulás után hat hónappal csökkenhet az ellenanyag mennyisége a szervezetben, de ennek jelentősége klinikailag még nem tisztázott. Ugyanakkor a szigorító intézkedések betartásával és az oltás felvételével mi magunk is tehetünk azért, hogy a járvány nyárra végleg lecsillapodjon.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Visszatértél, Ábelka?

Magyarország a kínai vakcina bevetése előtt is az európai élvonallal haladt együtt a vakcinázásban: tehát pont ugyanolyan arányú a felhasználás, mint az egész EU-ban, erre varrjál gombot. Erre jön még a kínai vakcina.

Na jó, most untalak meg.

X

Ne röhögtess már. Volt olyan nap, hogy 130 ezer dózist adtunk be, és nem is volt különösebben kihegyezve a dolog (háziorvosok + oltópontok). A szűk keresztmetszet a vakcinák száma, nem a logisztika. Ez közismert tény Európában.

Gyorsan tedd hozzá, hogy a második megbetegedés milyen károkat okozott benne.

Ahhoz, hogy 15 év alatt feleződjön a föld lakossága 14 éven keresztül
meg kéne halnia a népesség 5 %-nák és közben nem születhetnének
gyerekek. Ez Magyarországra vetitve kb 500.000 halott / év.

Egészen biztos maradnak valamilyen szintű óvintézkedések, de az is
biztos, hogy a jelenlegihez képest jelentősen jobb lesz a helyzet és a
gazdaság működőképessége teljes mértékben helyre fog állni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés