Matovic a Szputnyik V-vel felrúgta a szlovákiai külpolitika stratégiai alapjait

2021. március 4. 13:45

Tokár Géza
Index
A problémák fő forrása Igor Matovič konfrontatív stílusában rejlik.

„A problémák fő forrása Igor Matovič konfrontatív stílusában rejlik. Ami a miniszterelnök szívén az a száján és a Facebookon, Matovič pedig az elmúlt időszakban a különböző politikusok (köztük saját koalíciós partnerei), intézmények és szakértők gyalázásával, valamint saját képességeinek fényezésével töltötte. A kormányfő egyfajta ellenzék a kormányon belül, nagy hangsúlyt fektet arra, hogy konkrét intézkedéseket kapcsoljanak a nevéhez. Erre példa a lakosság tömeges teszteléséhez való viszonyulása. Az országos antigénes tesztelés ötletét a kormányfő először 2020. októberében fogalmazta meg, majd az általános tanácstalanság közepette hetek alatt verte át partnerein.

A járvány elfojtására szolgáló tesztekből később heti szintű rutin lett, miközben maga az intézkedés egyértelműen hatástalan – néhány ellenvélemény szerint a lakosság zárt térbe kényszerítésével és a sorakozással nem megakadályozza, hanem egyenesen elősegíti a koronavírus terjedését. A tesztelést a lebonyolítással megbízott (és a változatosság kedvéért Matovič által szintén kritizált) önkormányzatok is megelégelték, egy hete pedig úgy tűnhetett, hogy a kormányfőre végleg ráomlik az irányítás felelőssége, állandósul az államfő és koalíciós partnereinek kritikája, a lakosság mindössze negyedének bizalmát élvezte. 

Majd jött a Szputnyik, és a feje tetejére állított mindent a szlovák politikában.

Korábban úgy tűnhetett, hogy a szlovákiai közbeszédben az alternatív vakcinák, köztük a Szputnyik V beszerzése csak egy értelmetlen, elvont probléma, mint annyi más téma az elektronikus karanténtól az elvben szigorú, de gyakorlatban ellenőrizetlen utazási korlátozásokig. Matovič február 19-én ugyan bejelentette, hogy kétmillió adag Szputnyik V vakcina szállítását kötötte le Oroszországban, de a tervezetet a kormánykoalíció a konzervatív, de nyugati irányultságú Emberekért (Za ľudí) vezetésével elgáncsolta, az engedélyezés pedig keresztülvihetetlen folyamatnak tűnt a szlovákiai hatóságok ellenkezése miatt.

Az ellenzéki pártok felkészültek arra, hogy a hiányzó orosz vakcinák miatt kritizálják a kormányt, a nyugatpárti jobboldal igyekezett ignorálni a kérdést és a járványkezelést bírálta, Matovičtól pedig arra lehetett számítani, hogy a Szputnyik-beszerzés elkaszálását politikai fegyverként használja a riválisai ellen, mikor a felelősöket keresi a halottakért.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igen, nehéz erre mást mondani.

"A társadalom jelentős része úgy ítélheti meg, hogy a vakcinakínálat bővítése hatékony eszköz a koronavírus elleni küzdelemben"

Nem, bazmeg. Objektív igazság, hogy a vakcinakínálat bővítése hatékony eszköz a koronavírus elleni küzdelemben. A miniszterelnököd tett érted valamit. Akár hálás is lehetnél. Legalább egy kicsit. Egy köszike esetleg?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés