Szlovákiában fontolóra veszik az anális tesztelést

2021. január 28. 14:58
Marek Krajčí egészségügyi miniszter szerint elérhető egy olyan teszt, amely székletmintában hasonló pontossággal képes azonosítani a koronavírust, mint a felső légutakból vett mintákban, írta meg a Parameter.

Egyes országokban már alkalmazzák azokat az antigén COVID-gyorsteszteket, amelyek során nem a felső légutakból, hanem a végbélnyílásból vett törletet tesztelik le. Ezt az antigén gyorstesztet normális esetben a páciens székletén alkalmazzák, és csak akkor kerül sor a törletvételre, ha az előbbi valamiért nem megoldható. Ha mégis törletre kerül sor, azt a Szlovákiában már szinte mindenki által ismert pálcikával veszik, amellyel a végbélnylásba nyúlnak fel, kb. 3-5 centiméter mélyre – számolt be a Parameter.

Igor Matovič miniszterelnök és Marek Krajčí egészségügyi miniszter szerda esti sajtótájékoztatóján felmerült, vajon alkalmazni fogják-e Szlovákiában is a székletmintás gyorstesztet. Elhangzott, a teszt ígéretesnek tűnik, mivel nyál- és székletmintákban is képes észlelni az antigéneket.

„Valóban elérhető egy olyan teszt, amely székletmintában hasonló pontossággal képes azonosítani a koronavírust, mint a felső légutakból vett mintákban. És igen, fontolóra vettük az ilyen tesztek beszerzését” – tájékoztatott Marek Krajčí.

(parameter)

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés