McConnell még nem döntötte el, megszavazza-e Trump elmozdítását

2021. január 14. 13:38
A szenátus republikánus párti többségének vezetője még hezitál.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus párti többségének vezetője még nem döntötte el, hogyan fog szavazni a Donald Trump amerikai elnök ellen indított alkotmányos felelősségre vonási eljárásban (impeachment). A politikus az eljárást elindító szerdai képviselőházi szavazás után azt írta párttársainak címzett levelében: majd a szenátusban előadott jogi érvek alapján fog határozni, hogy ő maga megszavazza-e Trump elmozdítását. Az amerikai képviselőház szerdán megszavazta az impeachment megindítását Trump ellen lázadás szításának vádjával a Capitolium ostroma miatt. Az előterjesztést 232 szavazattal fogadták el 192 ellenében. Tíz republikánus párti képviselő is támogatta 222 demokrata párti mellett az impeachment megindítását.    

McConnell a képviselőházi voksolást követően kijelentette, hogy a felsőház legkorábban január 19-én ülhet össze az ügyben, így az eljárás átcsúszna a demokrata párti Joe Biden elnökségének első napjaiba. A szenátus republikánus párti többségének vezetője közleményt adott ki arról is: a kongresszusnak és a kormányzatnak jövő héten teljes mértékben arra kell összpontosítani, hogy lehetővé tegyék az új elnök biztonságos beiktatását és a rendezett hatalomátadás lebonyolítását. Egy név nélkül nyilatkozó republikánus forrás szerint McConnell privát beszélgetésekben kifejtett nézetei szerint Trump olyan jogsértéseket követett el, amelyek lehetővé teszik az impeachment megindítását. A pártstratégiával foglalkozó forrás szerint McConnell a képviselőházi demokraták indítványát arra használhatja fel, hogy leválassza a Republikánus Pártot a megosztóvá vált leköszönő elnök személyétől.    

Az impeachment ügyében a végső szót a felsőház mondja majd ki, amely csak kétharmados többséggel mozdíthatja el Trumpot. Ez azt jelenti, hogy a republikánus többséggel rendelkező, száz fős felsőházban legalább 17 republikánus szenátornak kellene megszavaznia Trump felelősségre vonását. Egyelőre nem világos, hogy erre ténylegesen hány republikánus szenátor lenne hajlandó. A szenátus emellett, külön szavazáson egyszerű többséggel eltilthatja Trumpot közhivatal viselésétől a jövőre nézve, így például nem indulhatna a 2024-es elnökválasztáson.

(MTI)

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Egy név nélkül nyilatkozó republikánus forrás szerint"
... "Trump olyan jogsértéseket követett el, "
... Hát igen, nem fogadta el, hogy több millióan szavaztak, mikor ott sem voltak...
Az egész műhiszti arról szól, hogy TRUMPOT ELVÁGJÁK A NYILVÁNOSSÁGTÓL.
De különben is: Pusztulással alakul ki mindig egy új élet, ez a körforgás van a természetben is.
Ha Trumpot likvidálják a helyén egy Biden zöldül ki...

Hatalmas csalásokról szóltak a hirek. Ha annak fele igaz akkor az egész Capitólium elleni támadás okozói azok, akik a csalásokat elkövették és nem hajlandók az újraszámolásra.
Most a csalásokról csend van.
Lehet, hogy az egészet így szerveték?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés