Több száz embert ítéltek életfogytiglanra Törökországban

2020. november 27. 14:30
A vád szerint Erdogan elnök hatalmát akarták megdönteni 2016-ban.

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt 337 embert egy török bíróság, a vád szerint Erdogan elnök hatalmát akarták megdönteni a 2016-os puccskísérletben. Az elítéltek nagyrészt katonatisztek, a légierő pilótái és a hadsereg parancsnokai – írja az Euronews.

„Az F-16-os pilótagyakornokokat ma egy életre elítélték annak ellenére, hogy nem vettek részt a puccskísérletben, annak ellenére, hogy aznap éjjel semmilyen tevékenységben nem vettek részt, annak ellenére, hogy bezárkóztak egy szobába, hogy elkerüljék a puccsot” – mondja Busra Taskiran, az egyik elítélt menyasszonya.

A portál emlékeztet: 2016 júliusi puccskísérletben Ankara és Isztambul stratégiai pontjait foglalták el a katonák, akik a vád szerint kulcsfontosságú kormányzati intézményeket, köztük a parlamantet bombázták. Erdogan az utcára hívta híveit, akik elfojtották a puccsot. A harcokban több százan haltak meg, a sérültek száma pedig meghaladta az 1500-at. A meghiúsult hatalomátvétel után tisztogatás indult az országban, magas rangú katonatiszteket vettek őrizetbe, bírókat, tanárokat, köztisztviselőket távolítottak el hivatalukból.

Címlapkép: Rendőrök biztosítják a bíróság épületét, mielőtt megkezdődik a 2016-os puccskísérlet után indult per. Fotó: MTI/AP

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés