Szijjártó: A kormány kötelessége, hogy mielőbb biztosítsa a biztonságos és hatékony vakcinát

2020. november 23. 15:10
A magyar egészségügyi ellátórendszer el tudja látni az egyre növekvő számú fertőzöttet, mondta el a külügyminiszter a parlamentben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtti felszólalásában kijelentette: az egész világ arra vár, hogy legyen biztonságos és hatékony vakcina a koronavírus ellen, ennek fejlesztése több helyen zajlik, és a kormány kötelessége, hogy a lehető leggyorsabban biztosítsa a magyaroknak az oltóanyagot, amelynek beadása ingyenes és önkéntes lesz.

A tárcavezető hangsúlyozta: az oltóanyaggal kapcsolatban sok álhír látott napvilágot az elmúlt időben. Magyarországon a hatályos jogszabályok alapján csak az illetékes hatóságok által megvizsgált és engedélyezett oltóanyagot lehet beadni, a magyar hatóságok döntenek arról, hogy mely oltóanyag biztonságos, nem pedig üzleti vagy politikai lobbiérdekek. Világos eljárásrend alapján vizsgálják meg a mintákat és döntenek arról, hogy használható-e az adott vakcina Magyarországon vagy sem – tette hozzá.    Megjegyezte: a kormánynak kötelessége a világban zajló valamennyi oltóanyag-fejlesztésen rajta tartani a szemét. Kifejtette: tőlünk Nyugatra három vakcina fejlesztése jutott el olyan szakaszba, hogy rendelni lehet belőle, ezekből 12 millió oltóanyagot kötöttek le. Ezek is a megfelelő engedélyezési folyamatok után kerülhetnek piacra, nagy mennyiségű szállításra e projektek esetében a tavaszi hónapokban lehet számítani – mondta.

Emlékeztetett: az Oroszországban kifejlesztett vakcinából Európában elsőként Magyarországra érkezett tíz dózis, hogy a magyar hatóságok el tudják végezni a szükséges vizsgálatokat. Közölte: Kínában és Izraelben is folyik vakcinafejlesztés, a konzultáció folyamatos ezek ügyében is. Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy olyan gyógyszerek is érkeztek Magyarországra, amelyeket azoknak adhatnak, akiknek már tüneteik vannak. A favipiravir hatóanyagú gyógyszerekből eddig 1,8 millió jött Kínából, a következő egymilliós adag pedig kedden érkezik. Japánból a hétvégén jött egy egymilliós szállítmány, így összesen már kétmillió tabletta jött az országból – fűzte hozzá. Arról is beszélt, hogy a magyar egészségügyi ellátórendszer el tudja látni az egyre növekvő számú fertőzöttet, az ehhez szükséges eszközök rendelkezésre állnak. A miniszter egyúttal köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak és mindenkinek, aki támogatja a munkájukat.       

DK: előbb a biztonság, majd a gyorsaság

Varju László (DK) szerint a magyar kormány az orosz vakcinával kapcsolatban nem akarja tudomásul venni a tudomány óvatosságra intő álláspontját. Elismerte, fontos, hogy minél hamarabb legyen a koronavírus ellen oltás, de ennél sokkal fontosabb annak biztonságossága. Hozzátette: nem kérnek a politikai kísérletekből. Közölte, az EU ajánlását tartják mérvadónak és azt javasolják, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinát használják fel a magyar orvosok. Kétségeit is megfogalmazta a magyar hatóságokkal szemben, mondván a kormány már „túl sokszor erőszakolt meg hatóságokat”, rájuk kényszerítve az akaratát.       

Párbeszéd: a kormány ne keressen kiskaput a vakcinával kapcsolatban       

Tordai Bence (Párbeszéd) jókívánságait fejezte ki a miniszternek, hogy meggyógyult a koronavírusból, de azon véleményét is hangoztatta, hogy Szijjártó Péter felelőtlenül viselkedett, sokat utazó miniszterként szinte sohasem használt maszkot, „fél Délkelet-Ázsiát végigfertőzte”. Ő is azt kérte, várják meg az EMA véleményét a koronavírus elleni vakcinákról, ne keressenek jogi kiskapukat. Szóba hozta a miniszter 50-70 millió forint értékű nyaralását, amelyet egy jachton töltött egy fideszes milliárdos jóvoltából. Hozzátette: a külügyminiszternek az lenne a dolga, hogy barátokat szerezzen szerte a világban, ehhez képest a magyar tárcavezető az Egyesült Államok megválasztott elnökét vádolta korrupcióval. Azt firtatta, lemond-e a miniszter. Szerinte ha Szijjártó Péter ott maradt volna Szíjj László luxusjachtján és nem dolgozott volna az elmúlt hónapokban, kevesebb kárt okozott volna.

MSZP: tettekre van szükség

Tóth Bertalan (MSZP) fontosnak nevezte a vakcinakutatásokat, de szerinte ezek arról szólnak, mi történik 6-8 hónap múlva. Azt hiányolta, hogy a miniszter nem beszélt arról, mit tesz a kormány a járvány lassítása, megfékezése érdekében. Szerinte a tárcavezető beszámolója a tétlenség netovábbja volt. Miért nem lehetett hallani a munkájukat vesztett embereket, a bajba került vállalkozásokat segítő intézkedésekről? – kérdezte. Azt is firtatta, miért sanyargatja a kormány az önkormányzatokat, ahelyett, hogy partnerként tekintene rájuk. Tettekre lenne szükség – hangoztatta. Javasolta, hogy a koronavírus-fertőzötteknek 100 százalékos táppénz járjon, 80 százalékos bértámogatást vezessenek be, növeljék az álláskeresési támogatás időtartamát és összegét. Sürgette a családok megsegítését, illetve a katás vállalkozásokra kirovandó büntetőadó bevezetésének elhalasztását. Adjanak tisztes megélhetést a nyugdíjasoknak! – szorgalmazta. Azt kérte a kormánytól, kezdjen azonnali tömeges tesztelésbe, ahogyan azt Ausztriában teszik.

LMP: az önkormányzati közszolgáltatásokat sodorja veszélybe a kormány

Keresztes László Lóránt (LMP) közölte, a legtöbb országban a kormányok támogatják az önkormányzatokat, tekintettel arra, hogy azok a koronavírus elleni védekezés első bástyái. Hozzátette: Magyarországon ehhez képest tavaly és idén is megszorításokkal sújtja a kormány az amúgy is nehéz helyzetben lévő, bevételeiktől elesett önkormányzatokat. Szerinte ezzel az intézkedéssel a kormány az önkormányzatok által biztosított közszolgálatásokat, például a vízszolgáltatást, közösségi közlekedést, a bölcsődei, óvodai ellátást sodorja veszélybe. Mit tervez még a kormány? Tervez-e államosításokat? – kérdezte. A képviselő kalandorpolitikával vádolta a kormányt az uniós költségvetés megvétózása miatt. Ne nagyhatalmi érdekeknek tegyen eleget a magyar kormány; engedje el a Budapest-Belgrád vasútvonal megvalósítását! – javasolta.

Jobbik: Magyarország nem lehet Oroszország laborja

Lukács László György (Jobbik) hitelességi kérdésnek nevezte a koronavírus elleni oltás ügyét, amelyben a magyar szervek és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szava a döntő. Az orosz gyártó valamiért nem hajlandó együttműködni az EMA-val, amely arra figyelmeztetett emiatt, hogy az orosz vakcina háttere nem megbízható – magyarázta. Szerinte az EMA nem a piac által befolyásoltan dönt, hanem az alapján, mi az, ami hatásos és biztonságos. Azon véleményét hangoztatta, hogy a miniszter azzal, hogy a kétséges orosz vakcinát „reklámozta” Facebook-posztjaiban, rontotta az összes többi oltásba vetett bizalmat. Rámutatott arra, hogy Angliában a vakcinakutatást napi szinten frissített, online adatok révén lehet nyomon követni. Az angolok azt sem rejtik véka alá, hogy az oltásuknak 70 százalékos a hatásossága – mondta. Közölte, nem lehet hagyni, hogy Magyarország Oroszország laborja legyen, a magyar emberek biztonságát kell választani. Még mindig nem késő a tömeges tesztelés elindítása – jegyezte meg.

KDNP: a kormánypártoknak a magyar emberek egészsége az első

Nacsa Lőrinc (KDNP) közölte, a kormánypártoknak a magyar emberek egészsége az első, míg az ellenzéknek a politikacsinálás, még a vakcinából is politikai kérdést csinálnak. Szerinte nem segítenek a védekezésben az ellenzék által terjesztett álhírek, ezekkel kapcsolatban a Jobbikot és „a magyar politika doktor Gödényét, Tordai Bencét” emelte ki. Elmondta, minden lehetséges forrással tárgyalnak a vakcinabeszerzésről. Rögzítette, a vakcina engedélyhez és a lehető legnagyobb biztonsághoz kötött kérdés. Azt javasolta a Párbeszédnek, kérdezzék meg a főpolgármesterüket, hogyan lehet, hogy a BKK busztenderét egy „vörös báró” nyerte. Kitért arra is, hogy a tavalyi évhez képest az év első tíz hónapjában a budapesti bevételek 99 százaléka beérkezett.

Fidesz: a vakcina nem politikai, hanem járványügyi kérdés

Selmeczi Gabriella (Fidesz) azt tudakolta, mi értelme van annak, hogy az ellenzék támadja a vakcinát. Szerinte az, hogy elbizonytalanítsák az embereket, így egyre kevesebb ember fog abban bízni, kevesen adatják be, és elhúzódik a járvány. Ezzel kockáztatják a magyarok egészségét, ráadásul minden járványban eltöltött nap rosszat tesz a gazdaságnak – közölte.    Hozzátette: a baloldalnak az a jó, ami a magyar nemzetnek rossz. Szerinte a járványügyi szakemberek tájékoztatása alapján az emberek majd eldöntik, melyik vakcinával akarják beoltatni magukat. Nem az számít, milyen nemzetiségű a vakcina, az számít, milyen eredményeket produkál – hangoztatta. Rögzítette: csak olyan oltóanyag lesz a lakosság számára elérhető, amely hatásos és biztonságos. Úgy összegzett, a vakcina nem politikai, hanem egészségügyi, járványügyi kérdés, aki politikát csinál ebből, az a magyar emberek életével játszik.

Szijjártó: a képviselőknek bizalmat kell mutatniuk a szakemberek felé

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter viszonválaszában rámutatott, az országgyűlési képviselőknek egységesen bizalmat kellene mutatnia a magyar szakemberek felé. Bírálta, hogy az ellenzéki képviselők kételyeiket fogalmazták meg a magyar hatóságokkal kapcsolatban. Szerinte ez szégyenteljes hozzáállás és azt kérte, bízzanak a magyar szakemberekben. Közölte, a kormányoldal egyetlen oltóanyag mellett sem lobbizott. A kormány teszi a dolgát, köti a szerződéseket az európai és részben amerikai gyártókkal, valamint keresi a további biztonságos és gyors megoldásokat – mondta.

Megerősítette, nem politika és nem üzleti lobbi dönti el, hogy Magyarországon mely oltóanyag kap használati engedélyt. Szijjártó Péter a gazdaságot segítő intézkedéseket úgy magyarázta, hogy segély helyett a munkahelyeket akarják megvédeni, hogy hosszú távú megélhetést biztosítsanak a magyar embereknek. Hozzátette: olyan programot indítottak, amelynek révén azok a vállalatok kaptak támogatást, amelyek nem bocsátanak el senkit. Ismertetése szerint 975 vállalat vesz rész a programban 629 milliárd forintnyi beruházást végrehajtva, 215 ezer munkahelyet megvédve. A kormány ehhez 272 milliárd forint támogatást biztosított.    Kitért arra, hétfőn egy újabb, 50 milliárd forintos program indult a Magyarországon működő vállalkozásoknak, amelyek beruházásaik egyharmadát – az uniós szabályokhoz igazodva maximum 800 ezer eurót – kaphatnak akkor, ha működésük modernizálásával el tudják érni, hogy egyetlen magyar embert se kelljen elbocsátani.

(MTI)

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha a DK ekkora energiát től az orosz vakcina ellen, akkor az csak jó lehet.
A vakcina nem lesz kötelező és választani lehet.
Én az oroszt fogom választani:-))))))
A magyar tudósok bevizsgaljak és ha engedélyezik, akkor biztos, hogy működik.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerdán jelentette be, hogy tárgyalásokat kezdett az orosz úttörő Sputnik V koronavírus vakcina gyártóival

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés