Hollandia nem engedné, hogy az egyházi iskolák elutasítsák az LMBTQI diákokat

2020. november 17. 12:34
A szocialista párt vezetője azt mondta, hogy „véget akar vetni a zárt kapuk politikájának az oktatásban”.

A holland parlament képviselőinek többsége támogatja azt az indítványt, amely nem engedné meg az egyházi fenntartású iskoláknak, hogy elutasítsák az LMBTQ-közösséghez tartozó (leszbikus, meleg, biszexuális, transzszexuális, interszexuális vagy queer) diákokat – írta kedden a NOS holland médiaszolgáltató.

Diszkrimináció?

Az előterjesztést, miszerint semmilyen iskola nem tagadhatja meg vallás, származás, szexuális irányultság vagy eltérő nézetek alapján a tanulók oktatását, a liberális, a szocialista, a zöld és munkáspárti képviselők is támogatták.

A múlt héten Arie Slob kereszténydemokrata oktatási miniszter parlamenti felszólalásában védelmébe vette azokat az egyházi iskolákat, amelyeknek véleménye szerint jogukban áll a tanulók szüleivel olyan nyilatkozatot aláíratni, amelyben leszögezik a „homoszexuális életvitel” elutasítását. Slob a holland alkotmány egyik, az oktatási szabadságot előíró cikkelyére hivatkozott. A miniszter kijelentése heves vitákat váltott ki a parlamentben, mivel a képviselők többsége szerint a cikkely egyúttal a tanulók biztonságos és támogató iskolai környezethez való jogát is meghatározza.

A munkáspárt korszerűsítené a törvényeket

A holland munkáspárt alkotmánymódosítási törvényjavaslatot nyújtott be e cikkely „korszerűsítése” végett. Mivel pedig egy ilyen törvénytervezetnek kétharmados többséget kell szereznie mind az alsóházban, mind a szenátusban, továbbá az alkotmánymódosítás hosszú időt vesz igénybe, a képviselőház szocialista frakciója ideiglenes indítványt is előterjesztett.

Jasper van Dijk, a szocialista párt vezetője azt mondta, hogy a párt „véget akar vetni a zárt kapuk politikájának az oktatásban”. „Nem normális az, hogy egy iskola megtagadhatja egy nem keresztény diák felvételét. Azt szeretném, ha minden gyermek együtt járna iskolába” – nyilatkozott.

(MTI)

(A kép illusztráció, a 2016-os Budapest Pride-on készült. Forrás: MTI)

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

De azt megengedik, hogy fiatal gyerekek is eutanázia áldozatai legyenek.

Más szóval: az egyházi iskola ne legyen egyházi iskola. Ez a törvény is kijátszható lenne: akkor más indokkal nem vennék föl...

Nem csak az ő dolguk. Ez példa arra, hogy miért kellett vétóznunk. Pár év és ez lenne itthon is. Ha nem engednénk, pénzelvonás......

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés