Nagyon hamar személyes nézeteltérések helyszínévé vált az önkormányzat

2020. augusztus 05. 17:24

Az együttműködés sajnos szinte csak a győzelemig tartott, nem tudtak együtt dolgozni.

2020. augusztus 05. 17:24
Rónai Sándor
Facebook

„Kedves Anna!

Megszólítottál, ezért mint kolléga is nagyon fontosnak tartom, hogy válaszoljak. A kezdetektől figyelemmel kísérem a gödi ellenzék munkáját, jól emlékszem, veled tartottunk közösen sajtótájékoztatót, amikor bemutattuk a közös jelöltjeinket. Ünnepélyes pillant volt, korábbi szóvivőként én vállaltam magamra a propaganda média kellemetlenkedő kérdéseit, aztán sok sikert kívánva egymásnak elváltunk egymástól és ment mindenki a dolgára, leginkább kampányolni.

Amikor a választás után konfliktus lett az összefogáson belül, én újra ott voltam, viszont veled már nem találkoztam. Mielőtt a képviselők segélykérő levéllel fordultak volna a pártok vezetőihez, én -érzékelve a kiélezett helyzetet- telefonálgatni kezdtem, hogy kihez fordulhatnék nálatok segítségért. Előbb Cseh Katkát hívtam, ő Buzinkay Gyurihoz irányított, majd beszéltem Hajnal Miklóssal, és az ő segítségével kötöttem ki végül Bedő Dávidnál, a Hálózati Igazgatótoknál. Az érintett és említett szereplők közül talán nem túlzás azt állítanom, hogy én kapcsolódom legrégebb óta Gödhöz. Itt születtem, és egész életemben itt éltem a szomszéd településen, Dunakeszin. 2011. októbere óta dolgozom ebben a választókerületben, és küzdök a Fidesz ellen. 2018-ban egyedüli politikusként tiltakoztam a gödi közmeghallgatáson a Samsung bővítése, és az ezzel járó erdőírtás ellen. A tavalyi EP-választás után mindent elkövettem annak érdekében, hogy legyőzzük a Fideszt Gödön. Tudtam, hogy csak közösen sikerülhet, és most is azt gondolom, hogy Orbán rendszerét csak közös erővel tudjuk leváltani. Ezért dolgoztam, és ezért dolgozom továbbra is.

Sikeres volt az összefogás, októberben az ellenzék leváltotta a Fideszt Gödön. Azonban hiába voltak sikeresek, nagyon hamar személyes nézeteltérések helyszínévé vált az önkormányzat, és idén tavaszra helyi szinten kezelhetetlenné vált Balogh Csaba polgármester (Momentum) és az ellenzéki képviselők (LMP, DK, Jobbik) konfliktusa. Az együttműködés sajnos szinte csak a győzelemig tartott, nem tudtak együtt dolgozni. 2020. március 6-án azért jöttem haza Brüsszelből és utaztam Gödre, hogy Varju Lászlóval és Bedő Dáviddal közösen próbáljunk meg kibékíteni a feleket, és megoldást találjunk a kialakult helyzetre.
A személyi kérdéseket és a város költségvetését érintő kérdések mellett felmerült két sokkal komolyabb, politikai jellegű probléma. Egyik ezek közül az alpolgármesterek személye, pontosabban azok leváltása, illetve a hivatal összetétele. Úgy értesültünk, hogy a polgármester a szintén ellenzéki vezetésűvé vált önkormányzatoktól távozó, Fideszhez köthető emberekkel igyekszik feltölteni a hivatalt, és tárgyalást kezdeményezett a helyi Fidesszel is annak érdekében, hogy Pintér Györgyöt, a Fidesz képviselőjét nevezze ki alpolgármesternek.

Előbbi nagyon nehezen cáfolható, hiszen miközben nyilvánvalóvá vált, hogy a gödi polgármesternek esze ágában sincs az ellenzéki pártokkal közösen vezetni a várost, a gödi városháza irodái is szép lassan megteltek máshonnan kirúgott fideszes emberekkel. A momentumos polgármester Borbíró Mihályt, Mészáros Lőrinc barátját nevezte ki főtanácsadójának. Beruházási osztályvezetőnek Újlaki Anikót, a budakalászi fideszes városvezetés korábbi emberét választotta. A közbeszerzési tanácsadója pedig az a Lucsik János lett, aki a korábban nemzetközi körözés alatt álló Welsz Tamás üzlettársa volt, valamint a Sólyom Airways alapítója. Ezek utát talán nem is meglepő, de a jegyző az a Szinay József maradt, aki eddig a Fidesz alatt volt jegyző, és kulcsszerepe volt a fideszes városvezetés korábbi ügyeiben. Ma szinte nincs olyan szelete a gödi városvezetésnek, ahol ne találnánk korábbi fideszes kádereket, pártkatonákat és csendestársakat. Később – a tárgyalódelegációval- abban állapodtunk meg, hogy ha sikerül elfogadni a frakciószabályzatot, akkor ezeket a személyi döntéseket a frakció közösen felülvizsgálja majd.
Az alpolgármesterek ügyében azonban nem tudtunk előbbre jutni.

Bár ideiglenesen lekerült napirendről az alpolgármesterek leváltása, de Balogh Csaba már ezen a fent említett márciusi tárgyaláson elismerte, hogy valóban tervei között szerepel Pintér György kinevezése. Abban egyetértés volt, hogy ez nagyon rossz üzenet lenne alig 5 hónappal a sikeresen megnyert választás után. A Covid-19 miatt nem tudtunk többet személyesen egyeztetni, online és telefonon folytak további egyeztetések. A veszélyhelyzet idején azonban annyira elmérgesedett a viszony a polgármester és a képviselők között, hogy Balogh újra kilátásba helyezte az alpolgármesterek leváltását. Ekkor már senkit sem ért váratlanul a polgármester azon ötlete, hogy a szövetséges pártok alpolgármesterei helyett Pintér Györgyöt, a Fidesz képviselőjét nevezze ki alpolgármesternek. A veszélyhelyzet idején a momentumos polgármesterről még a TASZ is elmarasztalóan nyilatkozott egy ügyben. Nagyjából ezzel egyidőben írtak segítségkérő levelet az ellenzéki pártok vezetőinek a Gödi Összefogás képviselői, mondván Balogh vezetési stílusa autoriter, és emiatt alkalmatlan a város vezetésére. Arra a levélre nem reagáltál. Közben az alpolgármestereket sorra érték a légből kapott vádak, nem egy alkalommal korrupcióval vádolta meg őket a momentum polgármestere. Arról kevés szó esik, hogy a Balogh vezette önkormányzat nem is olyan régen egy útfelújítási pályázaton -szakértői becslések szerint- 20 millió forinttal túlárazhatta a beruházást.

A kialakult helyzet, és a gyanús ügyletek miatt az ellenzéki képviselők kiléptek a közös frakcióból, és önálló frakciót alakítottak.
Azóta, aki melléjük áll az, áruló, fideszes, és egyből tagjává válik a »Samsung-koalíciónak« – legalábbis a polgármester szerint.
A tárgyalások során az volt a megállapodás, hogy a konfliktust megpróbáljuk szűk körben megoldani, a nyilvánosság bevonása nélkül. Nem akartuk, hogy a szerte az országban jól működő együttműködést ez beárnyékolja. Nem hiszem, hogy jól esett sokszor este 10 és 11 körül is egymás panaszait hallgatni, de hónapokig így csináltuk. Azt hiszem ehhez egészen mostanáig csak a polgármester nem tartotta magát. Ő egyből kommunikált. Mindent. Mi pedig ott álltunk kérdően.

Most kikerült ez a hangfelvétel. Amiből nektek egy hosszabb változat van meg, viszont hiányzik belőle valami, ami pedig hozzánk eljutott. Nem tudom, hogy melyik a manipulált. Lehet, hogy a tiétek, lehet, hogy a miénk, lehet, hogy mindkettő. A beszéd elhangzásának időpontjában én Brüsszelben voltam, ott ragadtam ugyanis a veszélyhelyzet miatt. Ezért és mert sem én, sem pedig a pártom soha nem követtünk el ilyet, a hamisítás vádját visszautasítom. Egyben viszont biztos vagyok, és ezt az igazságérzetem kimondatja velem: a Momentum polgármestere fideszes alpolgármesterre akarta cserélni a koalíciós partnereit, és ezt a személyes tárgyalás során sem cáfolta. De mi a megoldás Anna? Olvasom, hogy tárgyalni szeretnétek. Én azt mondom, hogy na végre! Ezt kértem március előtt, és ezért könyörögtek a közös frakcióból azóta kilépett képviselők is. Eltelik lassan 1 év, amire nem lehet büszke Gödön egyik párt sem. Van még 4 a ciklusból, ami elég arra, hogy egy bezzeg várost csináljanak Gödön, és talán a 2022-es választás előtt is tudnak pozitív példát mutatni. Barátsággal, Rónai Sándor”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2020. augusztus 07. 09:16
miláb?
EMM195
2020. augusztus 06. 09:39
Hazudsz. Ez a szerencsétlen Balogh megnevezett 3 alpolgármesternek való, akikkel együtt tudna dolgozni, majd a végén azt MONDTA a felvétel tanúsága szerint, hogy "remélem nem a Pintér Gyurit választjátok". Vagyis a Fideszest. De ilyen az önkormányzati lét. Nem a pártérdek az első, mert azt leszarja a helyi polgár, ha valami nem működik. De nektek csak a pártérdek számít, igaz, hülyegyerek: " ez nagyon rossz üzenet lenne alig 5 hónappal a sikeresen megnyert választás után" A hangfelvételről annyit, hogy beletenni egy szót nehezebb, mint kitörölni.
zolizolizoltan
2020. augusztus 06. 09:22
Még nektek áll feljebb, egy aljasan manipulált video közlése után? Nooormális?
Bacukamedve
2020. augusztus 06. 08:26
Az van Sanyi, hogy nem értetek semmihez, ennek nálatok történelmi hagyománya van. A Momentum meg még ennyihez se, de azt felfogták, kell néhány szakember, aki működteti a várost.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik