Képzeljük el azt a világot, ahol megszűnnek a pártok meg a politikai döntéshozatal

2020. június 29. 19:05

Jámbor András
Facebook
Nah, valami ilyen zajlik a Facebook hirdetési bojkottálás kapcsán.

„Képzeljük el azt a világot, ahol megszűnnek a pártok meg a politikai döntéshozatal, mert »az romlott és rossz«, és helyette a fogyasztásunkkal döntünk arról, hogy egy-egy multi, hogyan döntsön a jövőnkről.

Nah valami ilyen zajlik a Facebook hirdetési bojkottálás kapcsán. Péntek óta olyan gigacégek mint Unilever, a Pepsi vagy a Coca-Cola, amelyek mind durván szennyező és kizsákmányoló cégek lettek a jófiúk, mert bojkottálják a Facebookot a hirdetésük megszüntetésével mivel a cég szabadon hagyja Trumpot hülyeségeket posztolni.

Ez a pillanat pedig tökéletesen meg is mutatja milyen irányba megyünk, és miért hiba ha a fogyasztásunkkal próbáljuk befolyásolni a politikát ahelyett, hogy intézményeket hoznánk létre, hogy visszaszereznénk a politikai döntéshozatalt.

Egyrészt tényleg teljesen nevetséges, hogy a Trump Facebook-posztjainál jóval nagyobb kárt okozó cégek tisztára moshatják magukat azzal, hogy a mi fogyasztásunkból összegyűlt tökével zsarolnak egy másik céget. Miközben a foglyul ejtett nemzetállami, amerikai politika nem képes szabályozni a Facebookot. Így ők lesznek a jófiúk, miközben működésükben csak akkor lehetnének jobbak a Facebooknál, ha a jó fej cég értékhatárát, valahol a pokol bejárata és előszobája között húznánk meg. Van itt minden a környezetvédelemtől, az olcsó munkaerő kizsákmányolásán át a rossz alapanyagokig. 

Másrészt pedig ezeknek a cégeknek pont ebben a kérdésben a legkényelmesebb is jó fejnek lenni a Facebookal. A Facebook moderációja egy álkérdés, és mégis ezt az álkérdést, meg a fake news álkérdést tartja felszínen a média, miközben a probléma a közösségi média kapcsán azzal az algoritmussal és adathalászattal van, amelyben a mi adataink a termékek, amelyet aztán a nagycégek az érzelmeink manipulálására és így a fogyasztásunk erősítésére, a félelmeink erősítésére, a társadalmak individualizálására használnak.

Miközben most a jófej Unilver, Pepsi, Meg Coca-Cola tiltakozik, hogy a Facebook bojkottálja a szemét Trumpot, asközben nap mint nap fejnek meg minket keltik bennünk a kedvet a termékeikhez, targetálják a hirdetéseiket ugyanezen a Facebookon, ha elhangzik egy beszélgetésben a Cola, vagy a mustár szó, és nyomják az arcunkba hogy fogyasszunk.

Miközben most a jófej Unilver, Pepsi, Meg Coca-Cola tiltakozik, hogy a facebook bojkottálja a szemét Trumpot, egy olyan világot hoznak létre a hirdetéseikkel, amiben az értékeket egyre inkább individualizálják a fogyasztást emelik a helyére, és közben teszik ezt olyan platformok segítségével, amik azt az információ zuhatagot erősítik, amelyben egyre nehezebb a valós és hasznos információkat kihalászni, amely nem ad kontextust a történéseknek az itt és most logikájával lehetetlené teszi a társadalmak számára a kritikus, kontextussal teli gondolkodást.

A helyzet az, hogy ez ezerszer veszélyesebb mint Trump és ezerszer durvábban rombolja a demokráciát, és pont ennek aq következménye, hogy olyan alakok mint Trump kihasználva a közösségi média félelemturbózó képességét, a felháborodásra építő hírfogyasztását, egyáltalán a hatalom közelébe kerülhet.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 68 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mit szeretnél a demokrácia helyett?

Ezen vagyok megdöbbenve én is. És belájkoltam. A következő már az Apokalipszis lesz.

De ugye értetted, milyen cselekvést takart a szó? Mert ha igen, akkor rossz hírem van: a szó létezik, és értelmeket szállít magyarul beszélő és író emberek között.

Ami az elejét illeti, nem lettem Jámbor barátja. Inkább meglepődtem, hogy egy gondolatmenete rendben van.

De nem is leszarni megyek. Vannak viszont nyelvi helyzetek, amikor a "le" igekötő helyénvaló.

Jelen esetben amúgy a "be"-igekötővel a döntésem impulzusszerűségét igyekeztem érzékeltetni. Olvasom, olvasom, és sehol a vörös farok. Na, akkor egye fene.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés