Jön minden idők legsúlyosabb csendrendelete a bulinegyedben

2020. június 26. 20:25
A hetedik kerület tovább bonyolítja a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került szórakozóhelyek dolgát.

Csütörtökön a hetedik kerület Niedermüller Péter DK-s politikus vezette közgyűlése elfogadta az eddigi legszigorúbb szabályzását a bulinegyednek. A döntés értelmében a meghatározott területen kívül eső VII. kerületi üzletek és vendéglátóhelyek nem lehetnek nyitva éjfél és reggel 6 óra között. A tárgyalás már hosszú ideje folyt a bulinegyedben található szórakozóhelyek és az ott élő lakosság között. Legutóbb márciusban volt fejlemény, amikor is egy kerületi munkacsoport kezdett el dolgozni egy olyan kritériumrendszeren, mely olyan pontokat tartalmazott, amelyek teljesítésével a vendéglátóhelyek éjfél után is nyitva lehettek.

A kritériumrendszerbe ekkor már bekerültek azok a javaslatok, melyek most kötelezettségekké is váltak, mint hogy a szórakozóhelyek este 10 és reggel 8 óra között nem végezhetnek áruszállítást, éjfél után mindenki számára szabadon használhatóvá kell tenniük a mellékhelyiséget, a közterületi alkoholfogyasztást vissza kell szorítaniuk és a zajterhelést is csökkenteniük kell egy zajmérő eszköz felszerelésével. 

A koronavírus alatt nehéz helyzetbe került vendéglátóhelyek így most még nehezebb helyzetbe kerültek, hiszen olyan szigorú korlátozást léptettek életbe a hetedik kerületben, mely gyakorlatilag egy csendrendeletnek felel meg. A korábban említett javaslatok egytől-egyig kötelezettségekké váltak, emellett pedig csak csekély mennyiségű kivételt biztosítanak. Kivétel például az az egység, melyben nincs vendéglátói tevékenység (ám ők is csak úgy lehetnek nyitva éjfélt követően, ha este 10-től reggel 6-ig nem árusítanak alkoholt), illetve a Király utca – Erzsébet körút – Rákóczi út – Károly körút által határolt területen belüli vendéglátóhelyek (azonban csak akkor, ha a nyitvatartásra külön engedélyt kérnek az önkormányzattól).

A bejelentett intézkedések, csak úgy, mint a vita egésze igen megosztóak. Az egyeztetés elején még a javaslatokat támogató, a vendéglátóhelyeket képviselő Night Mayor BUD nevű szervezet szóvivője, Németh G. Dániel közösségi oldalán pl. immáron úgy fogalmazott: „Lakosság nyomására a hetedik kerület közgyűlése elfogadta minden idők legszigorúbb CSENDRENDELETét a bulinegyedben. Mi értelme van egy március előtti, konszenzusosnak mondott tömegturizmusra tervezett ilyennek, csak a jóisten tudja. De talán még ő se”. A koronavírust követően nehéz helyzetbe került szórakozó- és vendéglátóhelyek így hát egy újabb ütést kaptak, ezúttal az önkormányzat irányából.

Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Öt év alatt el fogják érni, hogy Budapest ugyanolyan provinciális hely legyen, mint amikor Demszky átadta a várost - legalább mindenki láthatja, hogy mire megy a baloldal hatalmi pozícióban.
Mondjuk nagyon ostobák szegények, ha nyerni akarnának '22-ben, akkor most nem a pénzt szednék ki az önkormányzatokból, hanem igyekeznének beváltani az összes kampányígéretüket, ha pénzt kell beletenni hozzá, hát az kell.
De olyanok, mint a Bourbonok, ott folytatják, ahol abbahagyták, annyira biztosak abban, hogy a budapesti kampányban rátaláltak a bölcsek kövére, hogy nem is akarják magukat jobbnak mutatni, mint amilyenek - majd a pozitív sajtóvisszhang megold mindent.
Ez a szerencsénk.

Válaszok:
pollip | 2020. június 26. 21:57
Kvasztics Fedor | 2020. június 26. 22:15

Bocs. Pluszt akartam adni.

A Bulinegyedben élők szempontjait is védeni kell. Ember legyen a talpán, aki itt tökéletesen össze tudja hangolni a vendéglátósok, a szórakozni akarók, s a helyi lakosok érdekeit.

Próbáltál már ott aludni, amikor az ablakod alatt holtrészeg hordák ordítoznak, a művelt nyugat ide jár berúgni, lehányni, mert ez nekik olcsó. Ezekben a házakban laknak, olyanok, akik reggel dolgozni mennek. Ettől a mocsoktól legyen híres Budapest? Nem szeretem Niedermüllert, de ezt most megtapsolom.

Válaszok:
Karvaly | 2020. június 26. 23:10

Attól tartok, hogy még a kitalálói által is "minden idők legszigorúbb CSENDRENDELETÉ"-nek hívott határozat azokat is el fogja riasztani, akik csak egy étterembe akarnak beülni késő éjjel.
Eddig jöttek az olcsó turisták, ezen a bázison lehetne feljebb lépni a többet költők felé, de ha ők se jönnek, akkor a feljebb lépés is elmaradhat - szerintem.

Szerintem ez most teljesen elméleti kérdés. Ahogy látom rövid időn belül nem fognak ide érkezni olcsó járatokon legény búcsút tartó angol fiatalok. Ha normalizálódik a helyzet, akkor sem biztos, hogy egy valószínű hard brexit után annyira könnyű lesz ide utazni az UK-ból.

Ha valóban arról van szó, hogy tervezetten új bulihelyszínt találjanak, akkor nem oké.
Ha egyszerűen szabályozni akarják a "szórakozást", akkor oké.

"A nerciganizmus "
Ebben - sajnos!!! - van valami...
A NER pontosan a legfontosabb területet engedi szabadjára, túlliberális mindenféle alja "szórakoztatás" iránt, ugyanakkor tehetetlen: az emberek, főként a gyerekek, fiatalság pozitív önképének kialakításában.
Ha pl. a nagyobb településeken támogatná az élő zenés helyek működését, már az óriási lépés lenne a helyes irányba, az embertelen aljas dj-clubok ellen.

Válaszok:
Kvasztics Fedor | 2020. június 27. 9:58

Igen, neked könnyű a máséval verni a csalánt. Nem neked javasolják, hogy a részeg, drogos állatok, a kialakuló maffia kedvéért költözz el, ha nem tetszik az, ami a bulinegyed területén kialakult. Én viszont azt mondom, hogy aki ebből akar megélni, keressen más foglalkozást. Az egyszerűbb, mint mástól várni, hogy költözzön el onnan, ahol lakik. Érdekes felfogás. Megint a kisebbségi deviancia a fontosabb.

Semmit nem ér. Én aludtam ott éjszaka.

Nerciganizmus. Mit nem szül egy tehetségtelen, önjelölt világmegváltó réteg 10 éve tartó frusztrációja!

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2020. június 27. 11:49

Az élő zene, az: zene.
Mambó, twist, csacsacsa, roca'roll.
De, még világosabban: 50-60-70 és esetleg 80-as évek zenéje.
A Hosszú fekete haj," meg a többi agypusztító, ezek: NEM ZENE. Így nem is élőzene.

Ezen dolgoznak a PR-embereik, kiegészülve a Bangóné-féllékkel.
Mivel totálisan tehetségtelenek, kormányzásképtelenek, mi marad?
A gyűlölködés "kultusza", az elképzelhetetlen legalja agymenéseikkel, aljas, hamis megbélyegzésekkel, sunyi gyanúsításokkal és így tovább...
Ezt már megszoktuk tőlük, Károlyi-Kunék óta, de a NER-nek nincs egyszerű és hatékony válasza a vádakra, ez a nagy baj,

Hogy érthetőbb legyek: az is elég lenne, zenekar hiányában, ha a Retro Rádiót rákapcsolnák a mikrofonra.
Az élő zene.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában