A menekültválság miatt Athén határozott támogatást vár az EU-tól

2020. március 3. 13:08
A hatóságok morálja kiváló, végzik a feladatukat. Görögországot nem lehet zsarolni. Az ország határai Európa határai – jelentette ki a görög kormányfő.

Határozott támogatást vár az Európai Uniótól a görög kormány az egyre súlyosbodó menekültválságban. Erről egy görög kormányzati forrás számolt be kedden. Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök a Törökországgal határos Evrosz megye székhelyén, Alekszandrupoliszban fogadta Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét, valamint David Sassolit, az Európai Parlament elnökét.

Senki nem juthat át a határon. A nemzet egységes erőfeszítéseiben. A hatóságok morálja kiváló, végzik a feladatukat. Görögországot nem lehet zsarolni. Az ország határai Európa határai” – jelentette ki a görög kormányfő a Szkai TV-nek nyilatkozva. A négy politikus közép-európai idő szerint fél háromkor Kasztaniesz határfaluban közös nyilatkozatot tesz az athéni kormányfői hivatal közlése szerint.

Ezen részt vesz Margarítisz Szkínász bizottsági alelnök, Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök és Davor Bozinovic horvát belügyminiszter is – tették hozzá. A török-görög határ török oldalán több mint tízezer ember gyűlt össze annak hatására, hogy Törökország bejelentette: már nem akadályozza továbbvonulásukat az Európai Unió felé.

Közülük több százan próbáltak átjutni hétfőn a kasztanieszi átkelőnél, de a görög hatóságok könnygáz, gumilövedékek és vízágyúk bevetésével megakadályozták ezt. A görög hatóságok egyúttal felfüggesztették a menedékkérelmeket elbíráló eljárásokat, hogy ezzel is akadályozzák a migránsok bejutását az országba. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) bírálta az intézkedést.

(MTI)

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A görög kormány. Nem Ciprasz van

EU 27/2018. sz. különjelentés

,,A Törökországi Menekülteket Támogató Eszköz: hasznos segítség, de fokozni kell a költséghatékonyságot
A jelentés bemutatása A Törökországi Menekülteket Támogató Eszköz az Európai Unió válasza az Európai Tanács azon felhívására, hogy jelentős mértékű további támogatást kell biztosítani a törökországi menekültek számára. A mechanizmus az Uniótól és tagállamaitól származó segélyek felhasználását hivatott koordinálni és optimalizálni. Ellenőrzésünk az Eszköz irányításának, valamint az Eszköz humanitárius ága keretében eddig elért eredményeknek a vizsgálata révén arra kereste a választ, hogy az Eszköz eredményesen támogatta-e a menekülteket Törökországban. Megállapítottuk, hogy a Törökországi Menekülteket Támogató Eszköz – nehéz körülmények közepette – gyorsan mozgósított 3 milliárd eurót a menekültválságra való gyors reagálás érdekében. Ugyanakkor nem teljes mértékben valósította meg azt a célját, hogy eredményesen koordinálja ezt a reagálást. Az ellenőrzött projektek hasznos segítséget nyújtottak a menekültek számára: a legtöbb projekt megvalósította a kitűzött outputokat, felük azonban még nem érte el a várt végeredményeket. Emellett megállapítottuk, hogy javítani lehetne a készpénztámogatási projektek hatékonyságán. Ezért azt a következtetést vonjuk le, hogy az Eszköz eredményesebb is lehetett volna és költséghatékonyabb is lehetne.,,
Az összefoglaló jelentés itt olvasható.
https://op.europa.eu/webpub/ec..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés