Karácsony: Budapestnek a szolidaritás városává kell válnia

2019. december 3. 12:31
A főpolgármester szándéknyilatkozatot írt alá a sérült gyermeket nevelő családok érdekképviseletét ellátó Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület vezetőjével.

Budapestnek a szolidaritás városává kell válnia, ezért a főváros mindent megtesz, hogy a fogyatékossággal élők és az idős rokonaikat ápoló emberek ne érezzék azt, egyedül maradnak a problémáikkal – mondta Karácsony Gergely főpolgármester kedden, mielőtt szándéknyilatkozatot írt alá a sérült gyermeket nevelő családok érdekképviseletét ellátó Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület vezetőjével.

A fogyatékos emberek világnapján tartott aláíráson a főpolgármester úgy fogalmazott: Budapestnek olyan várossá kell válnia, amelynek van szíve. Budapest végre olyan város lesz, amely lépéseket tesz azért, hogy mindenki hozzáférhessen, például a közösségi közlekedéshez és mindenki eljuthasson azokba a közintézményekbe, ahol dolgait intéznie kell. Budapest olyan város lesz, ahol a fogyatékossággal élő embereknek és azoknak, akik az idős rokonaikat ápolják, „nem kell azt érezniük, hogy egyedül maradnak a problémáikkal” – sorolta azt ígérve, hogy a főváros mindig bevonja majd az érintetteket a róluk szóló döntések meghozatalába.

Karácsony Gergely elmondta, hogy a szándéknyilatkozathoz tizennégy az érintetteket képviselő civil szervezet csatlakozott. A vállalás a főváros egészére vonatkozik, azokat a kerületekkel közösen tudják teljesíteni – tette hozzá. A főpolgármester rámutatott arra is, a város vezetésére vonatkozó tíz pont egyike az, hogy Budapest fellép az egyenlőtlenségek mérséklése és az egyenlő bánásmód érdekében. Karácsony Gergely szerint amikor a fogyatékos emberek problémáiról beszélünk, akkor érdemes felhívni arra a „fogyatékosságunkra” a figyelmet, amely a többségi társadalomra is vonatkozik. „Talán éppen az önzés és a szolidaritás hiánya az a közös fogyatékosságunk, amely megnehezíti azt, hogy ez a város mindannyiunk közös otthona legyen” – fogalmazott Karácsony Gergely, rámutatva: ezen a fogyatékosságon szeretnének változtatni.

Csordás Anett, az egyesület elnöke, a tizennégy csatlakozott szervezet képviseletében elmondta, hogy tizenhat kerület már aláírta a szándéknyilatkozatot, további öt már tárgyal arról. „Bízunk abban, hogy (...) elindul egy virágzó együttműködés, és, hogy egy év múlva valós, látható változásokról számolhatunk be” – fogalmazott. A közreadott szándéknyilatkozatban az áll: a fővárosi önkormányzat egyetért azzal, hogy a fogyatékossággal élő embereket, vagy idős rokonaikat otthon ápolókat, illetve az önállóan, de segítségre szoruló, fogyatékossággal élő embereket ellátó szociális alapszolgáltatások fejlesztése közös ügy, ezért vállalja a következő öt évben a kerületekkel való együttműködést.

A főváros vállalja: megvizsgálja jogi és pénzügyi lehetőségeit annak, hogy a fogyatékossággal élő embereknek méltó és elérhető lakhatási körülményei legyenek Budapesten; felülvizsgálja az esélyegyenlőségi programját; támogatja a nap 24 órájában elérhető személyi segítő szolgáltatás kialakítását; támogatja, hogy az érintettek számára a 23 kerületet átfogó, elérhető információs bázist alakítsanak ki; lépéseket tesznek, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően hozzáférhetőek legyenek a középületek a fogyatékossággal élő emberek számára. A vállalás szerint a fővárosi önkormányzat a „semmit rólunk nélkülünk” elv alapján döntései előkészítésébe bevonja az érintett civil szervezeteket is. A szándéknyilatkozat a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyásával lép majd hatályba.

(MTI)

Összesen 70 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ingyenélő rohadék.

Van itt már minden, klímavészhelyzet, szoldaritás, zöldség, lilaköd. Már csak 50 mrd hiányzik
és lesz Pamela anderson is mindenkinek.

Biztosan az lesz belőle. Ha úgy kezdődik, hogy megvizsgálja, felülvizsgálja, akkor semmi nem lesz belőle. Most viszont jól mutat.

Nincs általános, csak úgy, a levegőbe kiáltott szolidaritás. Így csak egy szokásos kiforgatható szlogen, ebben nagyok a liberálisok. Mára már sok mindent, magát liberalizmust is sikerült kiforgatni, relativizálni.

1. Nem hiszem, hogy a sérült gyerekeket nevelő családok képviselete gyűlölne téged.
2. A magyar melléknév, tehát kis betűvel írandó. Érdekes magyarságtudatod lehet, ha az anyanyelvünk szabályait sem tiszteled.

Marketing szakon végzett közgazdászként mondom: a marketing az ördög tudománya.

Kevesen jelentkeztek hómunkásnak, ergo: Budapest - ma még! - egy kirekesztő, sőt, rasszista város.
A kevés jelentkező a közlekedés megkönnyítésére világos bizonyíték: így akarják tovább nehezíteni a fogyatékos emberek közlekedését.
De majd tesz róla az átbaccó biciklis Gergely.

A Városháza szolidáris. Drazsé, Kálmán asszony, Török Zsolt, Havas Szófi, Vágó Pifta, Désné Lámpaernyő Mari,stb.

Másodlagos frissességűhöz van szokva a szavazóbázis.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés