EP-képviselő: Megrendült a bizalom Málta és az EU között

2019. december 3. 21:49
Sophie in 't Veld holland európai parlamenti képviselőazt követően beszélt újságírókkal, hogy Joseph Muscat máltai kormányfővel találkozott.

Megrendült a bizalom Málta és az Európai Unió között a Caruana Galizia újságírónő meggyilkolásával kapcsolatos egyre nagyobb hullámokat verő botrány miatt – jelentette ki Sophie in 't Veld holland európai parlamenti (EP-) képviselő kedden máltai látogatásán. Úgy fogalmazott, hogy a bizalom alapja már nincs meg. Sophie in 't Veld azt követően beszélt újságírókkal, hogy Joseph Muscat máltai kormányfővel találkozott.

„A találkozót követően nem hiszem, hogy aggályainkat figyelembe vették volna” – hangsúlyozta. „Hosszasan beszélhetnénk az ügy részleteiről, de végtére is a dolog a legfőbb politikai hivatal hitelességéről és igazáról szól.  Nehéz elképzelni, miként tartható ez fenn” – fűzte hozzá.

Sven Giegold: Muscat a korrupció mocsarát képviseli

Sven Giegold német zöldpárti EP-képviselő pedig azt hangoztatta, hogy Muscatnak nem lenne szabad részt vennie a következő uniós csúcstalálkozón. „Muscat pénzügyi bűncselekmények és a korrupció mocsarát képviseli, amely Caruana Galizia életét követelte. Egy ilyen személy nem vehet részt, mint bármely más miniszterelnök egy uniós csúcson” – húzta alá Giegold, aki egy héttagú tényfeltáró küldöttséggel kedden kezdte meg kétnapos vallettai látogatását, amelyen a kormányfővel is találkozott.

Giegold a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: „A még hivatalban lévő máltai kormányfővel nem lehetséges többé a megszokottak szerint bánni”. Muscatnak azonnal vállalnia kell a felelősséget, nem pedig januárban – tette hozzá az EP-képviselő. A következő uniós csúcstalálkozó december 12-13-án tartják Brüsszelben.

Vera Jourová, az uniós bizottságnak a jogállamisági ügyekben is illetékes „értékek és átláthatóság” nevű portfólióját vezető biztos a nap folyamán telefonon egyeztetett Owen Bonnici máltai igazságügyi miniszterrel és aggodalmát fejezte ki a kialakult helyzet miatt. Szóvivője szerint Jourová azt szorgalmazta, hogy a vizsgálatokat politikai befolyás nélkül zárhassák le. Bonnici ugyanakkor a máltai igazságügyi reform állapotáról tájékoztatta az uniós biztost. Jourová viszont hangsúlyozta: sok teendő van még ebben a kérdésben.

Az EP jogállamisági vizsgálatot indít

Az uniós parlament hétfőn közölte, hogy jogállamisági vizsgálatot indít a máltai újságírónő meggyilkolásával összefüggésben. Muscat pedig vasárnap este jelentette be lemondását. A politikus tudatta: arra kéri az általa vezetett, kormányzó Munkáspártot, hogy január 12-én kezdje meg az új vezető megválasztásának folyamatát, és ha megvan az új vezető, akkor a kormány és a párt éléről is távozni fog.

Máltán napok óta tüntetnek a kormány ellen. Hétfőn este rövid ideig aktivisták akadályozták a képviselőket abban, hogy elhagyják a vallettai törvényhozás épületét. Egyesek tojásokkal dobálták meg a máltai honatyákat. Caruana Galizia számos korrupciós ügyet derített fel, ami miatt több, magas pozícióban lévő politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe. Autójába rejtett pokolgép végzett vele 2017 októberében.

(MTI)

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés