Pintér: A migrációt a schengeni határokon kell megállítani

2019. november 21. 15:54

Magyarország képes önerőből megvédeni külső határait, de szívesen veszi visegrádi társai segítségét is – hangsúlyozta a belügyminiszter.

2019. november 21. 15:54

Az Európába irányuló illegális migráció megállításában alapvető fontosságú az Európai Unió külső schengeni határainak megvédése – jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön Prágában, a V4-ek és Ausztria belügyi tárcavezetőinek találkozója utáni sajtóértekezleten.

A migráció terén egyértelműen a külső schengeni határok védelme a legfontosabb. Ugyanakkor a segítséget oda kell vinni, ahol a problémák keletkeznek” – mondta Pintér Sándor újságíróknak nyilatkozva. Leszögezte: Magyarország, amely külső schengeni határokkal rendelkezik, jelenleg ugyan képes saját erőből is megvédeni határait, de természetesen szívesen veszi visegrádi társai segítségét is.

Pintér Sándor ezúttal is köszönetet mondott a három másik visegrádi országnak, hogy korábban segítséget nyújtottak Magyarországnak a határok védelmében a migránsok előtt. Magyarország hasonló segítséget nyújt ezen a téren a nyugat-balkáni országoknak – tette hozzá.

Jan Hamácek, cseh belügyminiszter, a találkozó házigazdája elmondta, hogy a miniszterek az Európai Unió belső biztonságának megerősítéséről, a Brexitről és a migrációról egyeztettek elsősorban. A V4-ek, tehát Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia, szeretne együttműködni a rendőrség számára szükséges technika és műszaki eszközök bevásárlásában. „Keressük annak lehetőségét, hogyan tudnánk ebbe bekapcsolni minél több visegrádi vállalatot” – jegyezte meg Hamácek.

A rendőri felszerelés témája nagyon aktuális, lényeges és fontos” – mutatott rá Pintér Sándor. Megjegyezte: a beszerzések koordinálása nagyban elősegítené például az európai soknemzetiségű határvédelmi Frontex tevékenységét is. Denisa Saková, szlovák védelmi miniszter amellett érvelt, hogy visegrádiak megegyezhetnének a rendőri felszerelések minimális normáiban, ami később alapul szolgálhatna a közös beszerzésekhez.

A belügyminiszterek egyetértettek abban, hogy Nagy-Britanniának az Európai Unióból történő  kilépése után is meg kell tartani a magas szintű biztonsági együttműködést és információcserét a felek között. Magyarország a találkozón javasolta, hogy s négy visegrádi ország egyeztesse lépéseit Nagy-Britannia megállapodás nélküli kilépése esetére – mondta Pintér Sándor az MTI tudósítójának. A cseh belügyminiszter elmondása szerint Brexit kérdésével munkacsoport fog foglalkozni.

A miniszterek úgy vélik, hogy az Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnöke által javasolt új migrációs és befogadási paktum kidolgozása jó alkalom a téma teljes felmérésére és átértékelésére. „Az új befogadási és migrációs rendszernek azonban az összes tagállam egyeértésén kell alapulnia és nem tartalmazhat olyan javaslatokat, mint a kötelező relokáció vagy pénzügyi büntetések bevezetése a követkző költségvetési időszakban” – olvasható a találkozóról kiadott közös közleményben.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
stifwacar
2019. november 23. 21:51
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
scion
2019. november 22. 08:05
a dohányzás nem öregít szépen
Bell & Sebastian
2019. november 21. 17:36
Erre a figurára úgy ráégett az olajszőkítés, mint stand-up komédiásra a bazmegolás. A múlt máig kísért, mert soha ekkora mennyiségben nem forgalmaztak még pancsolt benzint Pannóniában, mint mostanában. Szerintem az ősforrás a MOL, mert elvileg mindenkinek ő szállítja az alapbenzint, amit adalékolnak. Mindenféle trutyival, ami csak az eszükbe jut, vagy találnak a kamrában. Egyetlen kivételt tudok mondani, azt a bizonyos kagylósat. Ott még nem sikerült lukra futni.
olajfa1
2019. november 21. 16:32
Ott kellett volna és kellene megállítani ezután is! no és nem csak Magyarországon, hanem egész Európában! Olyan hogy "MIGRÁNS" olyan ne is létezzen! Aki migránsnak tartja magát… azt minimum 5 évre KÉNYSZERMUNKÁRA KELL ÍTÉLNI!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik