Felülvizsgált jóslatok

2019. november 21. 7:14

Putsay Gábor
Magyar Hírlap
Az eurózóna gazdasága gyengélkedik, ezen belül Németország 0,1 százalékos visszaesésével technikai recesszióba került.

„Valamilyen szinten így volt ez korábban is, de immár fordult a kocka, egy ideje a magyar gazdaság elképesztő növekedése a slágertéma, s nem az, hogy még mindig a szegényházban vagyunk. A Moody’s és a Morgan Stanley azt közölte, hogy a magyar hazai össztermék (GDP) növekedési üteme lassul ugyan jövőre és 2021-ben, de még mindig kitart, és robusztusnak számít.

Ugyanis a magyar gazdaság a harmadik negyedévben is rekordokat döntött ötszázalékos növekedésével, ezt egyik európai uniós ország sem tudta produkálni, egyedül két közép-európai állam, a lengyelek és a románok értek a közelünkbe, a leggazdagabb államok pedig a sereghajtók közé kerültek. A hitelminősítők ugyanakkor hangsúlyozzák, ha lassul a növekedési ütem, az leginkább a gyenge külső kereslettel és a lanyha világgazdasági konjunktúrával (lesz) magyarázható.

Az eurózóna gazdasága ugyanis gyengélkedik, ezen belül Németország 0,1 százalékos visszaesésével technikai recesszióba került. Mérget ugyanakkor nem lehet arra venni, hogy valóban három százalék körülire esik vissza nálunk a növekedési ütem. A helyzet ugyanis rendeződhet a világgazdaságban, elég csak arra gondolni, hogy enyhülés következett be az amerikai–kínai kereskedelmi konfliktusban, és Donald Trump elnök láthatóan mégsem ragaszkodik ahhoz, hogy újabb büntetővámokat vessen ki európai, leginkább autóipari termékekre. Halkan megjegyzem, utóbbinak legfeljebb marketingértéke lenne, az európai autóexportot alapvetően nem befolyásolná, hiszen tőlünk a kevésbé árérzékeny prémiumjárművek kerülnek az amerikai kontinensre.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak ne legyen euronk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés