Akcióban a földközi-tengeri migránsmentő NGO-k

2019. november 21. 21:20

Több száz bevándorlót hoznak Európa felé.

2019. november 21. 21:20

Csaknem 300 migránst vett fedélzetére az elmúlt 48 órában a Földközi-tengeren járőröző két segélyhajó – jelentette csütörtökön a dpa német hírügynökség. Az SOS Méditerranée nevű civil szervezet közlése szerint az Ocean Viking nevű hajója több mint 90 embert emelt fedélzetére egy gumicsónakról a nemzetközi vizeken, mintegy 150 kilométerre a líbiai partoktól.

„A túlélők beszámolója szerint a csónak kedd este hagyta el a líbiai al-Homsz kikötővárosát” – jelentette az Ocean Vikinget az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű civil szervezettel közösen működtető SOS Méditerranée egy közleményben. „Szinte bizonyosan mindenki meghalt volna a fedélzeten, ha az Ocean Viking nem lett volna a környéken vagy nem tudta volna őket megmenteni” – tette hozzá.

A csütörtöki műveletet megelőzően az SOS Méditerranée arról számolt be egy Twitter-bejegyzésben, hogy az Ocean Viking fedélzetén négy várandós nő és 42 gyerek, köztük hat, 12 év alatti gyerek is van. A mostani akcióval  215-re nőtt azoknak az embereknek a száma, akiket az Ocean Viking a fedélzetére emelt az elmúlt napokban.

A spanyol Open Arms nevű civil szervezet azonos nevű hajója további 73 embert vett fedélzetére. A kimenekítettek között 24, kísérő nélküli kiskorú van, továbbá lőtt sebet, súlyos égési sérüléseket szenvedett, valamint súlyosan kihűlt és dehidratált emberek is.

Mindkét  hajó várhatóan Olaszországnál vagy Máltánál fog engedélyt kérni a kikötéshez. A két ország általában akkor nyitja meg kikötőit az ilyen hajók előtt, ha megállapodás születik arról, hogy a migránsokat elosztják a különböző uniós tagállamok között. Az egyezmény megszületéséig a hajók a tengeren vesztegelnek. A migránsok elosztásáról szóló megállapodásokat általában az Európai Bizottság (EB) hangolja össze.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
selsalzfar
2019. november 25. 03:54
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
stifwacar
2019. november 23. 22:21
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
nemecsekerno_007
2019. november 22. 15:27
Kíváncsi vagyok ez kinek az érdeke...
luzitanxaver
2019. november 22. 14:25
„Szinte bizonyosan mindenki meghalt volna a fedélzeten, ha az Ocean Viking nem lett volna a környéken vagy nem tudta volna őket megmenteni” Hazugság. A valóságnak megfelelő információ: „Szinte bizonyosan nem indították volna el az embercsempészek a csónakokat, ha azt látják a marinetraffic.com-on, hogy az Ocean Viking nincs a környéken.” Nincs itt szükség semmiféle koordinációra, megoldja azt a' internet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik