Akcióban a földközi-tengeri migránsmentő NGO-k

2019. november 21. 21:20
Több száz bevándorlót hoznak Európa felé.

Csaknem 300 migránst vett fedélzetére az elmúlt 48 órában a Földközi-tengeren járőröző két segélyhajó – jelentette csütörtökön a dpa német hírügynökség. Az SOS Méditerranée nevű civil szervezet közlése szerint az Ocean Viking nevű hajója több mint 90 embert emelt fedélzetére egy gumicsónakról a nemzetközi vizeken, mintegy 150 kilométerre a líbiai partoktól.

„A túlélők beszámolója szerint a csónak kedd este hagyta el a líbiai al-Homsz kikötővárosát” – jelentette az Ocean Vikinget az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű civil szervezettel közösen működtető SOS Méditerranée egy közleményben. „Szinte bizonyosan mindenki meghalt volna a fedélzeten, ha az Ocean Viking nem lett volna a környéken vagy nem tudta volna őket megmenteni” – tette hozzá.

A csütörtöki műveletet megelőzően az SOS Méditerranée arról számolt be egy Twitter-bejegyzésben, hogy az Ocean Viking fedélzetén négy várandós nő és 42 gyerek, köztük hat, 12 év alatti gyerek is van. A mostani akcióval  215-re nőtt azoknak az embereknek a száma, akiket az Ocean Viking a fedélzetére emelt az elmúlt napokban.

A spanyol Open Arms nevű civil szervezet azonos nevű hajója további 73 embert vett fedélzetére. A kimenekítettek között 24, kísérő nélküli kiskorú van, továbbá lőtt sebet, súlyos égési sérüléseket szenvedett, valamint súlyosan kihűlt és dehidratált emberek is.

Mindkét  hajó várhatóan Olaszországnál vagy Máltánál fog engedélyt kérni a kikötéshez. A két ország általában akkor nyitja meg kikötőit az ilyen hajók előtt, ha megállapodás születik arról, hogy a migránsokat elosztják a különböző uniós tagállamok között. Az egyezmény megszületéséig a hajók a tengeren vesztegelnek. A migránsok elosztásáról szóló megállapodásokat általában az Európai Bizottság (EB) hangolja össze.

(MTI)

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"„Szinte bizonyosan mindenki meghalt volna a fedélzeten, ha az Ocean Viking nem lett volna a környéken vagy nem tudta volna őket megmenteni” – tette hozzá."

Ha meg nem lenne taxiztatás, senki nem indulna el, max. az első bólyáig, meg vissza.

Csak az a ...Nyugat ránk akarja kvótázni őket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés