Fidesz: A trágárságnak, a rendzavarásnak nincs helye az Országgyűlésben

2019. november 20. 12:58
Nem lesznek új szabályok, szigorítják a jelenlegieket: ami eddig is tilos volt, ezután is tilos lesz – mondta el a házszabály módosításával kapcsolatban Kocsis Máté.

A trágárságnak, az ocsmányságnak és a rendzavarásnak nincs helye az Országgyűlésben – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője szerdán a parlamentben az Országgyűlés működését és a képviselők jogállását érintő egyes törvények, valamint a házszabály módosítását kezdeményező javaslatok vitájában.

Kocsis Máté – aki egyik előterjesztője az indítványoknak – azt mondta, nem lesznek új szabályok, szigorítják a jelenlegieket: ami eddig is tilos volt, ezután is tilos lesz. A fegyelmi szabályok kapcsán azért folyik küzdelem az ellenzék részéről, hogy „ezeket olcsón lehessen elkövetni” – tette hozzá.

Egy másik előterjesztő, Hende Csaba, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának fideszes vezetője elmondta, az ülés zavartalan lefolytatásának biztosítása az ülést vezető elnök, illetve az ülés vezetésében közreműködő jegyzők feladata lesz. A javaslat az egyes magatartások körében az alkalmazható szankció mértékét és fokát differenciáltan indítványozza szabályozni, igazodva a jogsértés súlyához – tette hozzá.

Fidesz: elejét kell venni a további rendbontásnak a Ház falain belül

Halász János, a Fidesz vezérszónoka kijelentette: a szóban forgó javaslatok célja elejét venni a Ház falain belül a további rendbontásnak, és ezt a Fidesz frakciója támogatja. Emlékeztetett: az elmúlt években sokat változott a világ, ami miatt sokszor kellett változtatni a jogszabályokon, de a mostani javaslatokat nem az élet kényszerítette ki, hanem egyes ellenzéki képviselők törvényhozási munkát ellehetetlenítő magatartása. Korábban is voltak viták, de a képviselők elfogadták a választók döntését - tette hozzá.

A politikus közölte: a Fidesz akkor is elfogadja a választók döntését, ha ellenzékben kell dolgoznia, és akkor is, ha kétharmados felhatalmazással kell újjáépítenie az országot. Kiemelte: a fegyelmi szabályokat azért szigorítják, mert minden jóérzésű magyart felháborítanak azok a durvaságok, amelyek a Házban történtek, az ocsmány, trágár beszéd, a rendbontás elfogadhatatlan. Cél az Országgyűlés hatékony és zavartalan működésének visszaállítása, tekintélyének és méltóságának megőrzése – fogalmazott. Hozzáfűzte: a vélemények kifejezése nem akadályozhatja a Ház munkáját.

Halász hangsúlyozta: senki sem korlátozza a szólásszabadságot, csak azt kérik, hogy a képviselők tisztelettel, tisztességesen dolgozzanak a képviselői esküjükhöz hűen.

Jobbik: csak az nyújt be ilyen javaslatot, aki retteg

Jakab Péter (Jobbik) kifejtette: ilyen javaslatot csak az nyújt be, aki retteg a népakarattól. A kormánypártok beléptek a „bukásuk előszobájába”, ami annak köszönhető, hogy október 13-án súlyos vereséget szenvedtek, de nem tanultak semmit, pedig az emberek azt üzenték, hogy kezdjenek el végre dolgozni - mondta. Hozzátette: ehelyett kitiltásokkal fenyegetőznek, ha úgy gondolják, a képviselők rosszul viselkednek, és úgy tűnik, az igazság kimondása ennek minősül.

Közölte: szeretne iránymutatást kapni, hogy ma Magyarországon „az Orbán-rezsim alatt” milyen büntetés jár annak, aki kimondja az igazságot, aki a parlamentben valóban az embereket szeretné képviselni. Ez egy olyan törvényjavaslat, amellyel „kényük-kedvük szerint” bármikor „kitilthatnak bennünket”, ellehetetlenítik, hogy a közintézményekben érdemben ellenőrizzék, hogyan használják fel a közpénzt – vélekedett. A képviselő felszólalása után Orbán Viktor miniszterelnök helyére ült, ahonnan a levezető elnök többszöri figyelmeztetése ellenére sem volt hajlandó távozni.

Lukács László György (Jobbik) elmondta: a parlamenti szabályokat úgy akarják módosítani, hogy az ellenzéket keretek közé szorítsák, de „ez hibás reakció és nem is elegáns”. Orbán Viktor fél, hogy ami október 13-án elindult, hogy az ellenzék bebizonyította: tud sikeresen politizálni, terjedni kezd és átrajzolja a politikai térképet – fogalmazott. Kiemelte: nem vezet célra ez a módosítás, még a magyar parlamenti hagyományokba sem illeszkedik, és minimum egyeztetni kellett volna róla. Világos, hogy „itt szűkítés van, és korlátozás van” – jelentett ki.

KDNP: meg kell adni az Országgyűlésnek a kellő tiszteletet!

Vejkey Imre, a KDNP vezérszónoka utalva Jakab Péter akciójára, amikor elfoglalta a miniszterelnök parlamenti székét felszólalása után, azt mondta: ismét példátlan provokációnak voltak szemtanúi a magyar Országgyűléssel, a magyar közjogi méltóságokkal, különösen Orbán Viktor miniszterelnökkel, és Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével szemben. Kijelentette: határozottan visszautasítják az ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulásokat.

Rámutatott: a mostani precedens is azt mutatja, szükség van az Országgyűlésre vonatkozó törvény és a Házszabály módosítására. Ki kell mondani nemzeti minimumként, hogy a magyar Országgyűlésnek meg kell adni a kellő tiszteletet. Aki ezt nem adja meg, nem méltó arra, hogy ezeréves országunk képviselője legyen itthon és a nagyvilágban – fogalmazott a KDNP frakcióvezető-helyettese.

Vejkey Imre hangsúlyozta: a magyar parlamentben nem lehet helye ocsmány beszédnek és obszcén szövegek felmutatásának, se verbális, se fizikai agressziónak. Valódi szankciókra van szükség – rögzítette, hozzátéve: ezeknek olyanoknak kell lenniük, amelyek preventív erővel is bírnak a méltatlan és agresszív cselekedetekkel szemben. Kitért arra is, hogy az eddigi szankciók nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, ezért van szükség a büntetési tételek jelentős emelésére.

Azt is mondta, valótlan, hogy az ellenzék elhallgattatása lenne a cél. „Nem és nem” – jelentette ki. Hozzáfűzve: a parlamenti vitát kívánják kulturált mederbe terelni, és az agressziót szeretnék megszüntetni. Ezen célokhoz szükség van a módosításokra, jelen pillanatban ugyanis Házelnöknek nincsenek megfelelő jogosítványai a provokációval és rendbontással szemben az Országgyűlés tekintélyének fenntartására. Példaként hozta Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő obszcén táblás akcióját, és kiemelte: nem a véleménynyilvánítás szabadságról van szó, ez maga a provokáció és a verbális agresszió.

Ennek gátat kell szabni, mielőtt elérné azt a szintet, hogy a magyar állam alkotmányos működését súlyosan veszélyeztetné. Szavai szerint a gyermekeink, unokáink jövője a tét.

(MTI)

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lagymatag, elkésett az egész.
A viselkedési kódex elfogadása kellene minden Országgyűlés első határozata.
Elébe menni az eseményeknek, nem utánuk kullogni.
Egy sarkalatos pont: a felszólalások, hozzászólások időkeretének meghatározása.
A második: azonnal elvenni a képet, a szót, ha a felszólaláson kívül bármi mást próbál a parlamentbe megjelentetni. És ez a bármi más jegyzőkönyvben se szerepeljen.
Nagyjából, ennyi.

Ti nem is a szinhazzal, hanem a cirkusszal tevesztitek ossze a Parlamentet. Ezert is valasztottatok bohocokat.
Magas nektek a parlamentarizmus, ketrecharcbol vagytok jobbak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés