Az abszurditás földrésze

2019. november 20. 10:43

Friss Róbert
Népszava
Várhelyi Olivér ugyanolyan pávatáncot lejtett, mint Orbán Viktor az elmúlt kilenc évben.

„Abszurdabb helyzetet nem tudnánk kitalálni, mint hogy Brüsszel és Budapest jogállami hercehurcái a magyar biztosjelölt alkalmasságának vitájában sűrűsödjenek össze. Méltatlan pillanata volt ez egy karrierdiplomata pályájának és az Unió illiberalizmussal szembeni tehetetlenségének.

Nem tudjuk, mi járt Várhelyi fejében, de azt tette, amit a magyar kormányfő kilenc éve tesz. Pávatáncot lejtett. Durvábban: hülyét csinált az EU-ból. »Felmondta« az Unió vonatkozó jogszabályainak és alapelveinek gyűjteményét, kiállt az európai értékek érvényesítése mellett, »nem hagyva kétséget«, hogy védelmezni fogja a jogállamot, a demokráciát és az alapvető jogokat. Mindent megtett, csak hogy eloszlassa a politikai függetlenségével kapcsolatos aggodalmakat, azért, hogy megkapja az EP többségének a támogatását. Úgy tett, mintha létezne, létezhetne autonóm kormánypárti politikai szereplő Magyarországon.

Várhelyi nagy igyekezettel látszólag vékony jégen lépkedett, hiszen el kellett határolódnia saját kormányfőjétől. De ez a »vékony jég« eléggé aládúcolt volt, s ha valaki végigrágja magát a történteken, a semmi és senki autonómiájának lufiját markolássza. »Bővítési és szomszédságpolitikai biztosként támogatni fogom a csatlakozó országok erőfeszítéseit a jogállam és az alapvető jogok védelmére, a korrupció és a szervezett bűnözés ellen« – írta Várhelyi. Azon lesz, hogy a EU szomszédságában erősödjön a demokratikus intézményrendszer, az ellenzék teljes körűen gyakorolhassa a jogait, megszűnjön a politikai befolyás és nyomásgyakorlás a sajtóra, a korrupciós ügyeket pedig alaposan kivizsgálják, a bűnösöket elítéljék. Ezzel itthon akár hazaáruló ellenzéki is lehetne.

Orbán Viktornak eminens érdeke volt, hogy jelöltje megkapja a bővítési és szomszédságpolitikai portfóliót. Megkapta. Mondhatja a jobbikos független EP-képviselő, Gyöngyösi Márton pikánsnak a helyzetet, mondhatja a DK-s Dobrev Klára, hogy majd rajta tartják a szemüket Várhelyin, s hazudhatja a Kormányzati Tájékoztatási Központ, »hogy a magyar ellenzék áskálódása megbukott, mindent megtettek, hogy Magyarországnak ne legyen uniós biztosa (!), de nem jártak sikerrel«: a magyar kormányfő megint elérte, amit akart.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Másodlagos frissességű Friss Robi azon frissibe megírta, amit tegnap Gyurcsányné (?) kiposztolt. Amúgy a f..sz se érti ezeket az eu-s képviselőket. Várhelyi lényegében leírja azt, amit szóban is elmondott, szóban nagy többséggel elutasítják, írásban meg megkapja a kétharmadot. Vagyis annak, amit írt vagy mondott, a világon semmi köze nem volt a rá leadott szavazathoz.

Pikáns dolog egykori moszkovita kommunistaként, jelenlegi brüsszeli demokrataként pávatáncról írni.

Ez nem szigorú kritika. Egyszerű tény.

Ostoba kérdésre égben sincs felelet.
A kérdésekhez mit szólsz?

Nektek ez olyan rosszul esik, mint Orbánnak a wales-i 0:2.
(én sem örülök neki, bár így is, úgyis még több pénz öl ebbe a hitvány fociba)

"... hülyét csinált az EU-ból" - ilyen könnyen ment?

Nem csak az abszurditás földrésze, hanem a gyarmatosítóké és a testvérháborúzóké. Persze odáig még nem jutottál.

Hogy tudja ez a Friss igy utalni a magyarokat? Csak az utalata nem friss, egyidos vele.
Ez a sok gyuloletbeszed, ami a Nepszavaban is szerre megjelenik, egyszeruen rohaszto, az egesz kozeletet mergezi meg.

Igen. Nekem is abszurd, ahogy Martont kivégezték, Gothart meg az utolsó pillanatig védték. Ez a valódi abszurditas.

A ballib média erejét és gyengeségét egyben mutatta be a Gothar-ugy. 24 óráig mindent megtettek, hogy védjék, elhallgassak. Martont kivégezte a ballib média. Belehalt a tisztessegebe. Gothart nem fenyegeti ilyen veszély. Várom a ballib médiától, hogy követelje Gothar nemzet művésze díjának visszavonását.
Respect Martonnak. A két ügy nem összehasonlítható. Egy harminc évvel ezelőtti bizonyíthatatlan tapi, vagy a mostani rendszeres zaklatás.

Ha a DK aktívan részt vett a Borkai ügyben, akkor nem kell csodálkozni, hogy egy évek óta köztudott bili kiborult:-) visszanyalt a fagyi, Robi:-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés