Kémkiállítás nyílt Prágában

2019. november 19. 7:31
James Bond-kütyük csehszlovákul.

Szürreális kiállításon idézik fel Prágában a kommunista éra titkosszolgálatának munkáját – jelentette az AP amerikai hírügynökség.

A Nemzeti Technikai Múzeumban kiállított tárlaton azokra a kémtechnológiákra fókuszálnak, amellyel a csehszlovák rezsim az állampolgárait figyelte meg, azokat az innovatív dolgokat felvonultatva, amit az akkori ország lángelméi a kommunista rezsim szolgálatába állítottak.

Beszámolójában a hírügynökség azt írja: James Bond-féle kütyüket kell elképzelni, mint mikorfon egy órában, vagy miniatűr kamerák, de példáéul böröndbe vagy babakocsiba rejtett kamerák is ki lettek állítva.

A technikai eszközök az StB nevű szolgálathoz tartoztak egykor: ennek 15 ezer főnyi állományát közel százezer besúgó segítette, így egyszerre százakat voltak képesek, megfigyelni vagy lehallgatni.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Amatőrök!

A magyar Nemzetbiztonsági Szakszolgálat ebben a pillanatban is figyel téged.
A Finfisher kémprogramot használják és azt is tudják, mikor pisiltél utoljára.

"A Wikileaks által tavaly közzétett szerződésből már gyanítható volt, hogy a Finfisher-felhasználók között a magyar titkosszolgálat is szerepel, ez most Phineas Fishernek köszönhetően végleg bebizonyosodott: a support adatbázis több levelet (jellemzően angol nyelvű, képernyőképekkel illusztrált hibajelentéseket) tartalmaz egy nbsz.gov.hu-s email címről, SSNS Hungary-s aláírással. Ez a mailcím és szignó a titkosszolgálati feladatok technikai kiszolgálására szakosodott Nemzetbiztonsági Szakszolgálathoz tartozik.

Az Alkotmányvédelmi Hivataltól korábban közérdekű adatigénylés keretében szerettük volna megtudni, hogy használ-e, és ha igen mióta, és milyen gyakran Finfishert, vagy más hasonló, a célszemélyek számítógépére észrevétlenül települő és az azon tárolt információkhoz és az ott zajló kommunikációhoz a megfigyelő számára teljes hozzáférést biztosító kémprogramokat, ám adatigénylésünket a titkosszolgálat “nemzetbiztonsági érdekből” elutasította:

„A nemzetbiztonsági szolgálatok által végzett titkos információgyűjtés ténye és annak technikai részletei – mint Magyarország nemzetbiztonsági tevékenységének lényegi eleme – a minősített adat védelméről szóló 2009. évi CLV. törvény 5. § (1) bekezdés c) pontja alapján a minősítéssel védhető közérdek körébe tartoznak. A kért közérdekű adatok nemzeti minősített adatot képeznek, tekintettel arra, hogy azok nyilvánosságra hozatala a minősítéssel védhető közérdeket károsítaná.”

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés