Újpesten hamar megbomlott az ellenzéki egységfront

2019. november 18. 17:41

Joó István
Újpesten az ellenzék vette át az irányítást a helyhatósági választások után, de az érdemi munkát még nem tudták elkezdeni. Ebben közrejátszik az is, hogy közel 40 tisztviselő hagyta ott a polgármesteri hivatalt – amibe azonban az amúgy is lassan töredező ellenzék nehezen törődik bele.

Újpesten az új vezetés még mindig nem tudta elengedni, hogy az október 13-i helyhatósági választás után, de még az új, momentumos polgármester, Déri Tibor munkába lépése előtt 40 köztisztviselő hagyta ott egyszerre a hivatalt. Értesülésünk szerint ma is, egy hónappal az események után, jogászok dolgoznak a munkaszerződések kölcsönös megegyezéssel történt felbontásának a felülvizsgálatán. Ennek oka nem csupán a reváns lehet, feltehetően a foghíjassá vált apparátus feltöltése is létkérdés.

A döntően baloldali-liberális vezetés az önkormányzati cégek vezetőit viszont maga mozdította el a csere kedvéért,

egyedül az Egészségügyi Kft.-nél maradt minden függőben. Itt igen beszédes mozzanat, hogy MSZP-s fölvetésre majdnem Havas Szófia lett a cég vezetője. Mivel ebben végül mégsem kerekedett konszenzus a szivárványkoalícióban, pályázatot írtak ki az Egészség Kft. ügyvezetői székének betöltésére. Havas Szófia – Horn Gyula unokahúga – az MSZP egészségpolitikusaként a Demszky-féle Főváros egészségügyi bizottságának alelnökeként is részes volt a IV. kerületi, akkor még fővárosi fenntartású Károlyi Sándor Kórház csonkolásaiért (szülőotthon, urológiai osztály bezárása, ágyszám-leépítések), forráshiányossá tételéért, aminek következtében megszűnt Újpesten az aktív kórházi ellátás.

A mostani új vezetés egyébként sem törésvonalmentes, sőt. Nagy érzelmi vihart okozott az MSZP-frakcióban például, hogy az eddig szocialista Trippon Norbert, aki addigi pártja színében 2014-ben még polgármesterjelölt is volt, de veszített Wintermantel Zsolttal szemben,

váratlanul kilépett az MSZP-ből, és az új testületben a DK-frakcióba ült.

Ezt a Gyurcsány Ferenc vezette párt azzal honorálta, hogy alpolgármestert csinált belőle, így jelenleg 2 (!) DK-s alpolgármestere is van a testületnek. A másik két alpolgármester jobbikos, illetve LMP-s.

Egy ellenzéki, de helyben a győztes oldalhoz tartozó informátorunk elhárította azt a feltételezést, hogy nem lenne egységes a koalíció Újpesten, állítása szerint igazi csapattá formálódnak a testületi munka során, amiben része lehet annak is, hogy a politikai felfogáskülönbségeket még csak szóba se hozzák egymás előtt. Szerinte még pozitív diszkriminációt is alkalmaznak, például a november 28-i ülésen javaslatot várnak arra, hogy az oktatási bizottság élére kit delegálna a kormánypárt. Ezt erősen árnyalja, hogy közel harmincéves hagyományt felrúgva, nem biztosítják a mandátumarányos bizottsági helyeket a Fidesz számára. 

A IV. kerületben egyébként a 20 fős önkormányzati testületből 14 képviselő tartozik az ellenzéki koalícióhoz (DK, Momentum, MSZP, Jobbik, LMP, Párbeszéd), 6 a Fidesz-Újpestért Egyesülethez. A momentumos Déri Tibor úgy lett városvezető a kerületben, hogy semmiféle önkormányzat tapasztalata nem volt eddig, ellentétben a korábbi városvezető Wintermantel Zsolttal, aki már 2010-es első győzelme előtt is 10 évet töltött helyi és fővárosi önkormányzati munkával.

Összesen 110 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezért megérte váltani, Újpest?

Válaszok:
pollip | 2019. november 18. 18:19
hátakkor | 2019. november 18. 20:16

Újpest azt gondolja, nekik is lehet egy Tóth Józsefük.
De ezzel ráfaragtak: Tóth Angyalföldön kivétel, a szabályt erősíti: amely szerint a baloldal a lopáson, eladósításon kívül máshoz nem ért.
Illetve még egyhez: a magyargyűlölethez.
Itt is van - EGY - kivétel, bár nem teljesen mozdulatlan az a léc, amelyet Hiller ugrálgat.

Ezt akarták, ezt kapják. Zabálják csak a moslék koalíciót.

Meg hát:-))))
Megkérdezték őket: kell a jó? Nem, nem nem.
Kell a rossz? Igen, igen, igen.
Egyébként ki akarna a momentum nak együtt dolgozni?

LOL

De legalább a Zorbánnak beolvastak!!!
Ugye?

Válaszok:
pollip | 2019. november 18. 19:20

Csepelen meg ma szavaztak, hogy akarják az atlétikai stadiont:-) nesze neked Gergőke:-)))) ha felnőtt lenne, Gergelynek hívnák

Rokonok? Ismerősök?

Lápföld lumpenek meg is érdemlik!

Közben a ballib nickek már őrjöngenek. Karácsonyt szidják: "nem ilyen lovat akartak".

Pár gyöngyszem:

"Gery ostobább mint gondoltam."

"Nagyot fogok csalódni Karácsonyban, ha minden korábbi fogadkozása ellenére beleáll az újabb pofátlan pénzszórásba. nagyon elkeserítő"

"van már mindenhol CT? ez gyorsan ment..."

"Az ál-ellenzék mutyimilliárdokat szagol, hamar lefeküdt Orbánnak!"

"Geri csak feküdjön be nekik mindenben, de akkor majd megnézheti magát."

"Remélem, csak annyiról van szó, hogy egyelőre még szokja a szerepet, de eddig Karácsony, mint politikus, baromi nagy csalódás."

"Geri a Liget projektet is támogatja.derék"

***

És alig pár hete állt munkába. :))))

Azért Angyalföldön is megy szépen a seft..

Hatékonynak vélték 'összefogással' nyerni a választást. De az arctalan, programtalan pártok hatalomhoz jutása keserves másnaposságot okoz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés