Kelemen Hunor: „Az Európai Néppárthoz tartozó jelöltre tenném a pecsétet”

2019. november 13. 17:28
Az RMDSZ lelkiismereti szavazásra biztatja szimpatizánsait.

A vasárnapi romániai államfőválasztás első fordulójának eredményeit összegezte az RMDSZ elnöke. Kelemen Hunor azt mondta: „azt látjuk, hogy kb 220 településen mi nyertünk. Jó eredménynek tekintjük a vasárnapi választás eredményét, mert a közösségünknek az erejét sikerült felmutatni az adott körülmények között, az adott politikai társadalmi kontextusban”.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség arra biztatja a szimpatizánsait, hogy szavazzanak lelkiismeretük szerint a romániai elnökválasztás november 24-én tartandó második fordulójában – fogalmazott Kelemen Hunor.

Kelemen elmondta, a választások első fordulóját követő három napban a második fordulóba jutott jelöltek egyike sem kereste meg az RMDSZ-t, hogy a szövetség támogatását kérje. „Ilyen körülmények között nem tudunk, nem is akarunk kampányolni egyik jelölt mellett sem. A választók bölcsességében bízunk. Arra biztatjuk őket, hogy vegyenek részt a választáson, mert mindig ezt javasoljuk, és szavazzanak a józan eszük szerint” – jelentette ki az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor újságírói kérdésre – miszerint ő ki mellé tenné a voksát az államfőválasztás második fordulójában –, bár nem nevezte nevén a jelöltet, de úgy fogalmazott: „az összes elégedetlenségem és az összes mérgem ellenére az Európai Néppárthoz tartozó jelöltre teszem a pecsétet”. 

Arra a kérdésre, hogy az RMDSZ kész-e együttműködni a Magyar Polgári Párttal (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP) a jövő évi önkormányzati és parlamenti választások sikere érdekében, Kelemen Hunor kijelentette: „2014-ben és 2016-ban is együttműködtünk, 2020-ban sem fog rajtunk múlni”. Hozzátette, kívülről úgy néz ki, hogy mindkét kisebb pártnak belső problémái vannak. „Ha ezeket megoldották, tudunk foglalkozni a jövővel is” – fűzte hozzá.

Nem Kelemen Hunor az egyetlen, aki Iohannist támogatja. Dan Barna, – akinek korábban a Momentum elnöke is kampányolt – szintén Klaus Iohannist támogatja és erre kérte az USR-PLUS pártszövetség szavazóit is.

(MTI)

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem szabad senkit támogatni.
Az lenne egy világos jelzés a románoknak, ha a magyar lakta településeken közel nulla lenne a részvétel.
Vagy bedobni a szavazólapokat és autonómia felirattal érvényteleníteni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés