Elhunyt Kende János történész

2019. november 13. 10:00

Közleményben tudatta az MSZP, hogy 83. születésnapja előtt hunyt el családja körében a volt országgyűlési elnöki tanácsadó.

2019. november 13. 10:00

Mint írják, Kende János 1936-ban született Budapesten, iskoláit is a fővárosban végezte. Az egyetemi diploma megszerzése után a Pest Megyei Levéltárban kezdett el dolgozni, majd a Párttörténeti Intézet, később a Politikatörténeti Intézet munkatársa lett.

Megemlítik, fő kutatási területe a Szociáldemokrata Párt, a szociáldemokrata mozgalom története volt a XIX. század végén, a XX. század elején. Ugyanakkor ismert kutatója volt az 1918-1919-es forradalmaknak is. Emellett több önálló kötetet írt, mellette számos más kötetnek volt társszerzője, szerkesztője.

Kiemelik: 1994 és 1998 között az Országgyűlés elnökének volt a főtanácsadója. Műveltségét, olvasottságát, a fejében meglévő hatalmas ismeretanyagot mind a történész szakma, mind pedig a politikai közélet szereplői elismerték.

Haláláról azt közölték: „Hosszan tartó, súlyos betegség következtében, 83. születésnapja előtt öt nappal hunyt el szerettei körében. Felesége, öt gyermeke, tizenkét unokája és egy dédunokája gyászolja.”

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jóakaratúember
2019. november 14. 13:43
Gyűlölködéstől mentes, okos ember volt. Béke poraira!
Naumov
2019. november 13. 14:24
Az egyik központi figurája volt a hírhedt "Majdnem halott újságíró nem hazudik" című könyvnek; ő volt a majdnem halott újságíró összekötője Gál Zoltán házelnökhöz, amikor az 1994-es kormányváltás után a pasast amolyan médiatanácsadóként kezdte el foglalkoztatni az MSZP Horn-szárnya. Más kontextusban sosem hallottam még róla.
A teremburáját
2019. november 13. 14:01
RIP, de mitől volt történész? Ja, hogy ő szelektált a kartonok közt is....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik