Feloszlatták a katalán szeparatisták határblokkádját

2019. november 12. 10:10

A tüntetők a francia oldalról torlaszolták el járműveikkel az autópálya forgalmát

2019. november 12. 10:10

Feloszlatta a rendőrség a francia autópályán rendezett katalán függetlenségpárti tüntetést kedden.  A tüntetők előző nap vonultak fel és alkottak útzárat a spanyol-francia határátkelő, La Jonquera franciaországi oldalán, több mint ezren. Arra készültek, hogy három napig nem mozdulnak az autópályáról, ezért asztalokat, székeket is vittek magukkal, és letáboroztak.

Könnygáz és őrizetbe vételek

A francia rohamrendőrök délelőtt a határ felé kezdték terelni a tömeget. Akik ellenálltak, illetve leülve tiltakoztak, azokat egyesével felemelve vagy a földön húzva távolították el a sztrádáról. Sajtóbeszámolók szerint az oszlatás során könnygázt alkalmaztak, 18 embert őrizetbe vettek a francia hatóságok.

A határ spanyol oldalán a katalán rendőrség hangosbeszélőn szólította fel a tüntetőket, hogy hagyják szabadon az autópályát, torlaszként otthagyott autóikat vigyék el, különben elszállítják. Ott egy tüntetőt vettek őrizetbe.

Új utakon keresik a blokád lehetőségét

A demonstrációt szervező Demokrácia Cunami szeparatista csoport felhívására a tiltakozók közül többen átvonultak a pertúsi átkelő irányába vezető autóútra, hogy ott folytassák akciójukat. A mozgalom kedd délutánra a Baszkföld és Franciaország közötti határtelepülésre, Hendaiába is újabb tüntetést szervez tiltakozásként a katalán függetlenségi vezetők börtönbüntetése ellen, amelyet a legfelsőbb bíróság szabott ki rájuk a két éve alkotmányellenesen megrendezett elszakadási népszavazás miatt.

A tüntetők célja, hogy akciójuk hatására a nemzetközi közösség megértesse Spanyolországgal: az egyetlen lehetséges út az, ha leül tárgyalni a katalán konfliktus megoldásáról az autonóm közösség vezetésével. Az AP-7-es autópályán a határ mindkét oldalán egy napja szünetel a közlekedés, a forgalmat a hatóságok elterelték. A spanyol oldalon emiatt hétfőn óriási dugó alakult ki, mintegy 20 kilométeres volt a feltorlódott kocsisor.

Hétfőn megírtuk, hogy tüntetők foglaltak el egy transzpireneusi autópályát, de akkor még nem volt tisztázva, hogy ez egy határátkelő is egyben.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik