A volt kazah elnök egy orosz-ukrán csúcstalálkozó megszervezésével próbálkozik

2019. november 12. 9:30
Nazarbajev hétfőn felhívta Putyint, és telefonos megbeszélésük során számos nemzetközi kérdést megvitattak.

Nurszultan Nazarbajev volt kazah államfő bejelentette kedden, hogy kísérletet tesz Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök négyszemközti találkozójának megszervezésére.

A közép-ázsiai ország első elnöke erről az Asztana Klub elnevezésű fórumon nyilatkozott, szavait a Tengiz News helyi hírügynökség idézte. Az egykori kazah vezető közlése szerint Zelenszkij máris beleegyezett a találkozó megtartásába, s erről a fejleményről már tájékoztatta az orosz elnököt. „Majd meglátjuk, mi történik” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a találkozó helyszínéül felajánlotta Kazahsztánt, arra az esetre, ha a felek semleges helyen akarnának találkozni.

Nazarbajev úgy vélte, hogy szükséges a négyszemközti megbeszélés az orosz és az ukrán elnök között (a kelet-ukrajnai konfliktus rendezése szempontjából). A volt kazah elnök hétfőn felhívta Putyint, és telefonos megbeszélésük során számos nemzetközi kérdést megvitattak, közte az ukrajnai helyzet rendezésének kérdését is.

A Kreml sajtószolgálatának hétfői közlése szerint még idén sor kerülhet az ukrajnai béke helyreállítását célzó négyoldalú – Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország részvételével tartandó – csúcstalálkozóra. A moszkvai bejelentésben ugyanakkor nem esett szó az orosz és ukrán elnök személyes, kétoldalú megbeszélésének tervéről.

Nazarbajev október végén a japán fővárosban személyesen is találkozott Zelenszkijjel.

(MTI)

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fog ez menni, Ukrajna is belép az Eurázsiai Unióba (ha az EU-ba sehogy sem sikerül).

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés