Hasba lőttek egy hongkongi tüntetőt

2019. november 11. 10:23
Újra éles lőfegyvert használt a hongkongi rendőrség.

Tiltakozók több helyen úttorlaszokat állítottak fel Hongkongban hétfő reggel, komoly fennakadásokat okozva a reggeli csúcsforgalomban, Molotov-koktélt dobtak a helyi érdekű vasút egyik kocsijába, valamint egyetemi épületekben tettek kárt – olvasható a Hszinhua kínai állami hírügynökség tudósításában.

A barikádok miatt több vonalon fel kellett függeszteni a buszok közlekedését, az egyik vonal végállomásánál pedig tüntetők egy emeletes buszt borítottak az útra torlaszként. A Hszinhua beszámolója szerint a demonstrálók közül néhányan felüljárókról nehéz tárgyakat dobáltak az úttestre, veszélyeztetve ezzel az ott haladókat.

Egy interneten közzétett felvételen látható, hogy egy szóváltás során egy férfit gyúlékony anyaggal lelocsolnak, majd felgyújtanak. A hatóságok beszámolója szerint a férfit kórházban ápolják.

Egy haláleset miatt robbant ki az újabb tiltakozás

A rendőrség oszlató akciói során egy rendőr közvetlen közelről éles lőszerrel nyitott tüzet egy tüntetőre dulakodás során. A rendőrség délben közzétett nyilatkozatában tagadta azt az interneten terjedő vádat, miszerint a tömegoszlatásban részt vevő rendőrök parancsot kaptak arra, hogy „meggondolatlanul” használják a lőfegyvereiket. A nyilatkozatban megerősítették: a lőfegyverek használatára szigorú előírások vonatkoznak, ezt a lépést a rendőröknek minden esetben meg kell indokolniuk.

A hétfői megmozdulás közvetlen kiváltó oka az volt, hogy egy hongkongi egyetemista a múlt pénteken belehalt a sérüléseibe, miután néhány nappal korábban egy tüntetésen a rendőrség oszlatói akciói során több emeletnyi magasságból zuhant egy parkolóba.

Megint szigorítana Lam

Carie Lam hongkongi kormányzó szigorúbb fellépést ígért hétfőn, és azt hangoztatta, hogy nem sajnálja az energiát azokra az erőfeszítésekre, amelyek révén véget lehet vetni a kormányellenes megmozdulásoknak, amelyek öt hónapja rombolják a várost. Részletekbe azonban nem bocsátkozott.

Egyúttal elutasította, hogy engedjen a tüntetők követeléseinek, és politikai engedményeket tegyen nekik. Hangsúlyozta, ezt hiába várják azok, akik arra számítanak, hogy erőszakkal sikerül nyomást gyakorolni a helyi kormányzatra. Ez nem fog működni – tette hozzá.

(MTI)

 

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mindenütt parancsba van adva az, hogyha a rendőr életveszélyes helyzetbe kerül ( pl. vasrúddal támadják), akkor használhat éles lőszert.

Tetszik a Majdani, ugye?
Most örülhettek, végre történt valami igazán durva.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés