Lehet egy saját narratívám a cigányságról

I. évfolyam 8. szám | Meta - Feminens
2019. október 31. 1:52

Gacsályi Sára
Akkor tudnak sikeres emberré válni, ha tisztában vannak az identitásukkal – vallja Szénási Szilvia a cigányság felemelkedéséről. Az Uccu Alapítvány vezetőjével a romák önképéről, saját szervezetéről, valamint a cigánytelepek és az elit budai kerületek eltérő világáról beszélgettünk.

Nekem semmi bajom a cigányokkal, ők is emberek”; „Ne vedd magadra, te nem vagy olyan, mint a cigányok, te értelmes vagy”; vagy ahogy a gyerekek mondják: „Ti nem is vagytok cigányok, mert ahhoz túl szépen beszéltek, és túl okosak vagytok”. Csak néhány mondat azok közül, amelyeket a roma és nem roma társadalom közötti kommunikációt elősegítő civil szervezet, az Uccu vezetője, Szénási Szilvia kapott és hallott a munkája során. „A döbbenetes az, hogy ezekkel a mondatokkal éppen azt bizonyítanák az emberek, mennyire elfogadók és jó fejek a cigánysággal szemben. Észre sem veszik, mivel bántanak igazán” – osztja meg tapasztalatait a szociális munkás.

A hitvallás egyszerű: ha jobban ismernénk egymást, egyértelmű lenne, hogy a skatulyák, amelyeket korábban létrehoztunk, nem működnek. Az Uccu-program éppen ezek ellen a fals skatulyák ellen küzd az informális oktatás módszerével, segítve a programban részt vevő roma fiatalokat és a többségi társadalmat egyaránt.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés