Orbán Viktor: 1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak a nemzetek Európájában

2019. október 23. 19:40
Sem Európa, sem Magyarország nem maradhat meg, ha szembefordul azzal, ami őt magát élteti – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Zeneakadámián tartott október 23-i megemlékezésen.

1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak a nemzetek Európájában – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából a Zeneakadémián rendezett díszünnepségen.

A kormányfő úgy fogalmazott: 1956. október 23-án a magyar nemzet ősi jussát követelte vissza, szabadon akart dönteni arról, miként éljen. És mi akkor is magyar, vagyis európai életformát akartunk magunknak. Szabad és független Magyarországot a nemzetek Európájában. És ebben nem is volt ellentmondás, mivel Európa nyugati fele akkor még valóban a szabad nemzetek közös hazája volt – mondta.

Orbán Viktor kifejtette: amikor 1956 hőseire gondolunk, először fiatalokat látunk magunk előtt, pesti srácokat és leányokat, akik bátran emeltek szót és fegyvert a megszállók és helytartóik ellen. Vitte őket fiatalságuk, vitte őket a hit, hogy fordíthatnak hazájuk sorsán – fogalmazott. Közölte: a fiatalok érezték, ha folytatódik a szovjet világ, akkor a magyar életből semmi sem marad, ezer év története foszlik semmivé, mindent felemészt a vörös iszap, hitet, kultúrát, családot, barátokat. Mindent felforgat, ami az életnek értelmet ad, amiből otthont és hazát építhet az ember – tette hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök elmondta: tenniük kellett valamit, fegyvert fogtak, mert úgy látták, nem lesz más kiút. Tették ezt annak az embernek az elszántságával, akit kiszorítottak a szakadék szélére, és tudja, már nincs hova hátrálnia, csak egyetlen út maradt: harcolni a talpalatnyi földért, ami még az övé – közölte. Kijelentette: nekünk, magyaroknak csak ez az egy hazánk van, nincs máshol helyünk a Nap alatt. A mi álmaink csak itt születhetnek meg, és csak itt, a Kárpát-medencében hozhatjuk létre azt a nagy közös alkotást, amit Magyarországnak és magyar kultúrának hívunk – fogalmazott.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a haza mi vagyunk mind, ez a törvény, ahogy az is törvény, hogy haza csak addig van, amíg van, aki szeresse, aki áldozatot hozzon érte. Haza csak ott van, ahol hazafiak is vannak. A hitványság mindig összeadódik, a kérdés az, hogy a hazafiak hajlandóak-e összeadódni – mondta.

Úgy látja, 1956-ban összeadódtunk, és hát csodát is tettünk, soha nem látott magasságokba emelkedtünk, és ma is ebből a csodából élünk. Nagy árat fizettünk érte, de a magyar csodát nem adják olcsón – fűzte hozzá a miniszterelnök. A kormányfő szerint a szabadságharcosok a legszebbet, a legtöbbet adták, amit egy ember a hazájáért áldozhat: adták az életüket, a szabadságukat, vállalták a száműzetést.

Azt mondta: sem Európa, sem Magyarország nem maradhat meg, ha önmaga ellen fordul, és szembemegy mindazzal, ami élteti, ha saját múltja és ősei ellen fordul, ha szakít a szabadság, függetlenség és keresztény testvériség hármas fundamentumán létrejött életformával, amely Európát és benne Magyarországot a világtörténelem legsikeresebb földrészévé tette. 

Orbán Viktor közölte: hálával tartozunk elődeinknek, hogy a mi magyar mivoltunk olyan szabadságharcok hosszú során át forrhatott ki, amely nagyszerű és lovagias néppé tett minket. Úgy vélte, a történelem folytonos kihívás, megmérettetés, alkalmassági teszt, és a válaszokon múlik egy nép sorsa, egy nemzet jövője, egy állam fennmaradása vagy bukása.

Könnyű természetes állapotnak tekinteni, hogy van egy független, szabad, nemes eszményekre épülő hazánk, de ezt a hazát nem ajándékba kaptuk – emlékeztetett Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint a magyar nemzet 1956 őszén felsőbb osztályba lépett egy olyan történelmi teljesítménnyel, amelynek erkölcsi kisugárzása érezhető volt az egész Földön. Az ötvenhatosoknak köszönhetjük, hogy a történelem sötét óráiban, a szovjet megszállás alatt is megőrizhettük a tartásunkat, felemelhettünk a fejünket, mert volt mire és kikre büszkének lenni – idézte fel.

A miniszterelnök hangsúlyozta: az ötvenhatosok győztek, mert utódaikra a bátorság és a hősiesség nagyságát hagyták örökül. Megjegyezte: a mai pesti srácok és lányok is, ha kellene, ugyanolyan fényesen helyt állnának, mint elődeik. Orbán Viktor közölte: mi magyarok ezer év alatt nyertük el a tudást, hogy mindig az állandóra és a maradandóra tekintsünk, Istenre, hazára, családra. Ma sem választhatunk ennél jobb vezércsillagot – vélekedett. A miniszterelnök azzal zárta szavait: Dicsőség a hősöknek!

(MTI)

Összesen 230 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért ez sokkal jobban hasonlított egy ünnepi beszédre, mint Gyurcsányé, Kunhalmié, Fekete-Győré, Jakabé...

Rövid, világos beszéd volt. Érthető üzenet a gyökértelen, idegen zsoldban álló, hazaáruló balliberálisoknak is. Az ország, a nemzet jövője szempontjából 22 sorsfordító lesz. Akkor nem szabad megengedni, hogy a globális nagytőke kijárói kivégezzék az országot.

A vasárnapi kudarcból fel lehet, s fel is kell állni, az ország ellenségeit nem lehet még egyszer kormányra juttatni. megnéztem a balliberális megemlékezéseket, a hányinger kerülgetett ettől a sok hazug féregtől.

Meg, mert folyton válaszolgatnak nekik.

Csak a szokásos forgatókönyv... ugyanez volt 2018 februártól (MZP) két hónapon át, ugyanez volt 2014 második felétől (netadós tüntetések, időközi választások stb.) pár hónapig, ugyanez volt 2012 október 23-án (Bajnai színrelép) és az azt követő pár hónapban...

Csak a szokásos. :))))
Most hosszabb lehet a műsor, mert a következő országos választás még két és fél. De a lényeg, hogy akkor majd megint "nem értik"...

Annyi eszed azért lehetne, hogy rájöjj, pont ezért csinálják ezt. De a mandi is csinálhatna már valamit ezzel a trollinvázióval, mert már elviselhetetlen ez a sok undorító féreg. Le fogok szokni a mandinerről.

LOL

Mint a meterorológus, aki minden nap beígéri az esőt.
Aztán hátha egyszer bejön.

X, természetesen. Egy értelmezhető félmondatot nem sikerült produkálnod: az untig ismert, üres orbánfób fröcsögésed meg rém unalmas.

Teljesen szétbasszák a kommentszekciót, szétverik a normális témákat is. Tegnap néztem épp, hogy valamelyik kurdokról szóló írásnál két pillanat alatt orbánozás alakult ki, mert egy csomóan ennek a "Censored"-nek, vagy ki a szájbakúrt anyjának válaszolgattak, egymás után, tömött sorokban, akit én kb. a második hozzászólása után tiltottam le, mivel ordított róla, hogy egy ezredik trollnick.

Az baj, hogy ennek így semmi értelme, egy így szar, élvezhetetlen.

Ez így nem megoldható. Ezt a mandi toronyházban kéne valahogy menedzselni, ahol nyom nélkül ki lehet őket törölni, az összes hozzászólásukkal, meg szavazatukkal együtt.

Egyébként is én kb. 6-8 nicket tiltok egy nap alatt, ennyi új trollnick szokott megjelenni.

Ja, ja, ja... 7 évvel ezelőtt, pont ugyanezen a napon is ugyanezt írtátok. Tudod, amikor "többtízezren" - de ténylegesen is sokszor annyian, mint ma a karácsonyos Quimby-koncerten - voltatok a Milla rendezvényén (Bajnai zászlóbontása).

Hát, ebben a szörnyű diktatúrában már csak így megy ez.

Csak a szokásos, ordító ballib kettősmérce.
2002-2010 között kb. egyetlen egy október 23. nem volt, amikor a regnáló miniszterelnök szabadtéri, nyilvános beszédet tartott volna (sőt, kb. normális szabadtéri állami ünnepségek sem voltak!). Az akkor teljesen rendben volt, sőt ugye a "Fidesz utcára vitte a politikát" stb.
2010 óta Orbán szinte minden évben nagy tömeg előtt tartott beszédet - minden évben hörögtek a ballibek. Most hogy - objektív okból - nem volt ilyen rendezvény, hanem hasonló kulisszák mellett beszélt, mint 2002-2010 között az MSZP-s miniszterelnökök - megint hörögnek a ballibek.

Business as usual.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés