Impeachment zárt ajtók mögött

2019. október 21. 7:26

Szőcs László
Magyar Nemzet
Van a történetben egy csavar: könnyen elképzelhető, hogy a demokratáknak egyáltalán nem áll érdekükben Trump elmozdítása.

„A társadalom rendkívül polarizált, szekértáborokra osztott a politikai választóvonalak mentén. A legtöbben csak a saját politikai oldaluk igazságában hisznek. Az amerikai jogászok többsége úgy véli, hivatalban lévő elnök ellen nem lehet bűnvádi eljárást indítani. Mégis, a jelölőgyűlést és előválasztást jövőre elsőként lebonyolító államokban (Iowa, New Hampshire, Dél-Karolina) a demokrata hívek szűk többsége még Trump börtönbe zárását is támogatná egy friss felmérés szerint. Lehet azt mondani, hogy ez csak egy hőbörgő, radikális réteg, de a vélemények még az alkotmányos felelősségre vonás esetében is igen szélsőségesen jelennek meg. A csütörtökön közölt adatok szerint a demokraták irányába hajló válaszadók 93 százaléka véli úgy, Trump valószínűleg vagy minden bizonnyal tett olyasmit, ami alapot ad az impeachmentre, míg a republikánus pártszimpatizánsok 80 százaléka ezzel ellentétesen vélekedik.

Innentől kezdve – a tengerentúlon ebben semmi meglepő nincsen – minden politikus a saját oldalának gazsulál. A demokraták több esetben is zárt ajtók mögött hallgatnak meg vezető amerikai kormánytisztviselőket, akik adott esetben dacolnak a kormányzati előírással, hogy maradjanak távol a kongresszusi vizsgálatoktól. Ez ugyanis nagyon előnyös számukra abban az esetben, ha nem kerül elő a »füstölgő pisztoly« – így legalább a (nekik) fájó hiány nem kap nagy nyilvánosságot. De előnyös akkor is, ha megkerül: lehet majd a tévékamerák előtti monstre meghallgatásokat rendezni, ahogyan 1998-ban a Bill Clinton elleni (sikertelen) impeachment során is történt. Mindenesetre a demokrata képviselők – akiknek 2021 elején kivétel nélkül lejár a mandátumuk – mindenképpen elvégzik a feladatot. Hiszen a maguk részéről mindent megtesznek Trump felelősségre vonásáért, majd hátradőlhetnek: az már nem rajtuk múlik, ha az impeachment a republikánus többségű szenátusban nem vezet az elnök elítéléséhez.

Az egész történetben van egy csavar. Könnyen elképzelhető: a demokratáknak egyáltalán nem áll érdekükben Trump elmozdítása. Ha ugyanis az elnök idő előtt távozni kényszerül a Fehér Házból – úgy, ahogy Richard Nixon 1974-ben –, Mike Pence alelnök lép a helyére. Márpedig őt nehezebb lehet legyőzni a megváltozott közhangulatban, mint egy impeachmentben meghurcolt Trumpot. Csakhogy ez – ebben az esetben – egyetlen politikus problémája lesz, a demokrata elnökjelölté. Több száz képviselőjelölt társa sikeresen lovagolhatja meg a Trump-ellenes hullámot.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés