Forrongó hangulat Katalóniában

2019. október 17. 12:59
Sobieski Tamás
Magyar Nemzet
Ha nem csitulnak az indulatok és nem fogják vissza magukat a zavargók, idő kérdése, és a madridi kormány engedélyt ad a csendőrök beavatkozására is.

„Katalónia székhelyén, Barcelonában hétfő óta tartanak a tüntetések a katalán függetlenségpárti politikusok ügyében hozott ítélet elleni tiltakozásul, akárcsak a rájuk épült radikálisok zavargásai.

A legfrissebb fejlemény, hogy ez utóbbiak legfőbb felelőse, az anarchistákhoz közeli Köztársaságvédő Bizottságok (CDR) szervezete tegnap felszólította a Governt, a katalán autonóm kormányt, hogy tegye meg már végre a döntő lépést, és szakítson Madriddal. A hétfői ítélet miatt elszabadultak az indulatok, és már az egész országrészben összecsapások voltak a radikálisok, a rendőrök és a Mossos d’Esquadra, azaz a katalán autonóm rendfenntartók között.

Manuel Marchena bíró és testülete többek között kilenc és tizenhárom év közötti börtönbüntetést rótt ki arra a kilenc vezetőre, akik ellen az állam rendje elleni zendülés, illetve részben hűtlen kezelés volt a két fő vádpont.

(Mint ismert, 2017. október 27-én az autonóm parlament egyoldalúan és törvénytelenül hozott határozatot az önálló katalán állam létrehozásáról.) Marchena bíró hiába hangoztatta az indoklásban, hogy a bíróságnak nem dolga, hogy politikai megoldásokat adjon történelmi gyökerű problémákra, a határozatot meghozták.

Ám a katalán függetlenségpártiakat, különösen a radikálisokat sajnos nem érdeklik az ebből a válságból származó kockázatok, már csak azért sem, mert Oriol Junqueras, a fő vádlott, a Katalán Republikánus Baloldal vezetője közölte, ismét ki fogják kiáltani a katalán köztársaságot. De legalább elítélték a tüntetések utáni erőszakot.

A függetlenségpártiak mást nem, csak a felmentő ítéletet voltak hajlandók elfogadni, ami jogilag is nonszensz lett volna, hát még politikailag.
Ha nem csitulnak az indulatok és nem fogják vissza magukat a zavargók, idő kérdése, és a madridi kormány engedélyt ad a csendőrök beavatkozására is.

Az pedig nagy baj volna, mert csak olaj a tűzre a gyűlölt rendfenntartó testület ellen. A mérleg tegnap délben: több mint 125 sérült – köztük hetvenkét rendőr, az egyik tüntetőnek kilőtték a bal szemét – és legalább ötven az előállítottak száma. A tüntetésekre mindenütt ráépülő radikálisok egyértelműen véget vetettek a függetlenségpárti mozgalom mindig hangoztatott békés jellegének.

Szomorú és sokatmondó tény, hogy Joaquim Torra katalán tartományelnök, a két évvel ezelőtti törvénytelen függetlenségi referendum után Brüsszelbe menekült Carles Puig­demont utódja – a jóindulatú elemzők szerint is a waterlooi »önkéntes száműzött« bábja – még biztatja is a tüntetőket. Jellemző eset az indulatok hevességére, hogy Barcelonában, a Ramblán a CDR tagjai kedd este összevertek egy jó szándékú férfit, mert megpróbálta eloltani az egyik tüzet, amit ők gyújtottak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Katalónia és Espana viszonya olyannyira bonyolult, mint a szíriai török beavatkozás.
Mi innen nem sokat tudunk, és főleg "nem érezzük azt a labdát", amely ott pattog kettejük között...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés