Trump: Török-kurd tűzszünetre van szükség

2019. október 11. 7:14
Sajtóhírek szerint a támadás megkezdése óta a területről 64 000 ember menekült el.

Donald Trump amerikai elnök arra utasította az amerikai külügyminisztériumot, hogy próbáljon meg tűzszüneti megállapodást tető alá hozni Törökország és a szíriai kurdok között, hogy véget lehessen vetni az északkelet-szíriai török offenzívának – közölte helyi idő szerint csütörtökön egy neve mellőzését kérő magas rangú amerikai illetékes.

Három lehetőség

Nem sokkal korábban Trump a Twitteren azt írta, hogy az Egyesült Államoknak három lehetősége van; több ezer katonát küld a térségbe, és katonai úton tesz rendet, „keményen odacsap” pénzügyi úton és szankciókkal Törökországnak, vagy közvetítő szerepet vállal, hogy Törökország és a kurdok meg tudjanak állapodni.

Az elnök azzal bízott meg, hogy derítsük ki, van-e közös nevező, hogy tűzszünetet lehet-e kötni” – tudatta a neve mellőzését kérő diplomata. Elárulta ugyanakkor, hogy a korábbi egyeztetéseken Törökország az Egyesült Államok minden kompromisszumos javaslatát elutasította, és ragaszkodott ahhoz, hogy megtámadja a kurd milíciákat. Az illetékes szerint Törökország nagyon nagy hibát követ el ezzel, mert veszélybe sodorja a terrorizmus elleni harcot a térségben. „Mindent megteszünk, hogy ezt a dolgot leállítsuk” – húzta alá a diplomata.

Közvetítés, vagy büntetés

Maga Trump újságíróknak nyilatkozva csütörtökön reményét fejezte ki, hogy Washington közvetíthet Ankara és a kurdok között, és Törökországnak azt üzente, hogy „lazítson”. A külügyminisztérium név nélkül nyilatkozó forrása úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államoknak módjában áll megbüntetnie Törökországot, ha Ankara embertelen és aránytalan módon lép fel a civilekkel szemben. Így ítélnék meg, ha etnikai tisztogatást hajtanának végre, vagy válogatás nélkül lőnének lakott területekre tüzérséggel, harci repülőkkel vagy más módon, ám egyelőre ez nem fordult elő „jelentős mértékben”.

Folytatódik az offenzíva

Folytatta a kurdok elleni offenzíváját Szíria északi részén Törökország, aknatűz alatt tartva az Egyesült Államokkal szövetséges Szíriai Demokratikus Erők állásait – írja az Euronews. A portál szerint a török hadsereg körülvette Ras al Ain és Tel Abiyad városokat. A támadás megkezdése óta a területről 64 000 ember menekült el.

Törökország saját kurd kisebbsége miatt nem akarja, hogy a szíriai kurdok bármilyen autonómiát kapjanak. Névleges célja, hogy biztonsági zónát hozzon létre Szíriában, ahová a Törökországban lévő több millió menekült hazatérhet, és azzal fenyeget, hogy amennyiben a támadást Európa elítéli vagy szankciókat vezetne be, akkor a menekülteket továbbengedi Európa felé.

Törökország szerdán indított offenzívát Szíria északkeleti részén az általa terroristának tekintett kurd milícia, a Népvédelmi Egységek (YPG) visszaszorítására, amely a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű szervezet gerincét képezi, és amely az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen harcoló nyugati szövetség leghatékonyabb helyi szövetségese. Az offenzívát az előzte meg, hogy Donald Trump amerikai elnök és Recep Tayyip Erdogan török államfő vasárnapi telefonbeszélgetését követően a Fehér Ház tudatta, hogy nem támogatja a török beavatkozást, de nem is fog közbeavatkozni, ha megindul az offenzíva, és a térségben lévő amerikai katonákat elkezdték kivonni a szíriai-török határ térségéből.

(MTI,Euronews)

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem tudom van-e értelme néhány pillanat alatt létrehozni egy néhány millió fős
terrorszervezetet, ami kiképzett, vesztenivalója nincs és lő mindenre, ami mozog.
Ahelyett, hogy elismernék egy nép önigazgatáshoz való jogát és adnának nekik egy
darab földet, ahol ezt megvalósíthatják. Már volt olyan nép, amellyel gyakoroltak ilyen
kegyet a nagyhatalmak.

https://hu.wikipedia.org/wiki/..

40 milliós, évezredek óta helybenlakó indoeurópai népről van szó. Azért ez nem Koszovó méret.

Szerintem Putyin most fegyverekkel látja el a kurdokat, mert neki meg ez áll az érdekében (elhúzódó török hadművelet, sokkal tovább látható a médiában, ami a negatív visszhangok miatt Natót gyengíti, illetve az USA-török, EU-török kapcsolatokat)

Ez igaz. Putyinnak viszont az is jól jönne, ha létrejönne egy kurd állam (vagy egy autonóm kurd régió), akik neki vannak lekötelezve - az USA is egyszerre látta el a kurdokat és az iszlám államot (jó, persze az utóbbi semmiképpen sem hivatalosan, erős áttételeken keresztül)

„Mindent megteszünk, hogy ezt a dolgot leállítsuk” – húzta alá a diplomata.
Akkor azért is mindent megtettek, hogy elkezdődjön.

Volt önálló Izrael állam?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés