Hulladékhegyek és szürkületi zóna: Zuglóban járt a Magyar Nemzet

2019. szeptember 25. 11:18
Sétát tett az ellenzéki közös főpolgármester-jelölt jelenlegi kerületében a napilap. Riport.

A Városkép Romboló elnevezésű Facebook-oldal meghívására érkezett a napilap több munkatársa a főváros XIV. kerületébe – olvasható a napilap szerdán megjelent helyszíni riportjában. Az oldal mögött álló férfi – aki egyébként a főváros legproblémásabb részeiről készít videókat – úgy látja, hogy Zugló egyes közterületeinek állapota kirívóan leromlott az elmúlt években. Ezek között említette a Bosnyák tér mögötti, egykori Csömöri úti sportpályát és környékét, a Fogarasi út végi, egykori Match közért környékét, valamint az Öv utcai senki földjét is., valamint a legrosszabbnak titulált Francia út környékét, amit végül a napilappal együtt jártak be.

Nem véletlenül tekinti ezt a legrosszabbnak a Városkép Romboló, ugyanis itt kezdődik az a hírhedt sufnisor, ahol az illegális szemétlerakás is virágzik, és a tákolmányok mögött „drogosok lövik be maguknak a napi adagjukat”. Az úton láttak a napilap munkatársai egy elhagyott építési területet, ahol elhagyott, kibelezett munkagép áll: leírásuk szerint ablakai betörtek, a jármű összegraffitizett állapotban, akárcsak a környékbeli házfalak többsége.

Pásztoróra a hulladékhegyekkel

Nem sokkal távolabb, az Egressy út utáni részen található a főváros belső és középső kerületeiben igen ritka földutak egyike, amely az illegális hulladéklerakók Mekkája. Mint írják, a behajtást jelenleg semmi sem gátolja, a környékbeliek elmondása alapján éjszaka érkeznek a tefuk, amelyekről vélhetően a lomtalanítások után megmaradó felesleget dobálják le. Itt találkoznak a következő ronccsal: egy rendszám nélküli autóval, amiben vélhetően laknak is. A cikkben bloggernek nevezett útikalauzuk elmondta a lap munkatársainak, hogy már többször készített itt nagyobb szemétlerakásokról kép- és videóanyagot, de arra is volt példa, hogy a lakosság által nagyobb kövekből összeeszkábált útakadályt talált itt.

Egy helyi lakossal beszélgettek a Magyar Nemzet munkatársai, aki szerint sötétedés után ő csak „harci kutyával” merészkedne a környékre. A földút mellett, bal oldalon egy betonkerítéssel elhatárolt terület áll, a kerítés egyik panele kiütve, és a résen szemetes- és sitteszsákokat, valamint építési törmeléket szórtak be. Néhány helyen használt fecskendőket találtunk, a közelben lévő „tákolmány” mögött pedig vélhetően egy elfeledett pásztoróra emlékét őrizte egy óvszer csomagolása és egy szakadt, lila melltartó.

Az Ajtósi Dürer sor végén található aluljáróhoz érve a töltés másik oldalán húzódó Mexikói úton folytatta útját a Magyar Nemzet csapata. Az aluljáró felett CivilZugló felirat, mellette két hajléktalan pihent meg. Itt is tudtak beszélgetni helyiekkel. „Az utóbbi években már nem kaszálják a töltést, és tiszta szemét minden” – mutatott körbe az egyik férfi, majd így folytatta: „Az önkormányzat a MÁV-ra mutogat, a MÁV az önkormányzatra.” Az út mellett – mint leírják – kanapé, szivacsok és mindenféle kidobott limlom található.

Egy másikuk szerint senki sem szeretne semmit tenni a hulladéklerakók ellen. A beszélgetők szerint az általuk lefestett szörnyű helyzeten könnyű lenne javítani: a térfigyelő kamerák és az útzárak felszerelésével távol lehetne tartani a szemetelőket és javulhatna a közbiztonság is, ám az önkormányzat évek óta nem tesz semmit a környéken lakók érdekében. Szerintük 2016 elején járt erre legutóbb Karácsony Gergely, szemétgyűjtést rendezett, ám a felszedett hulladékot napok alatt „pótolták”, és a környéken élők azóta is nap mint nap szembesülnek a bűnözéssel, a drogosokkal, a prostitúcióval és az illegális hulladéklerakással.

Bajban a Pillangó

Megszólalt a riportban Rozgonyi Zoltán, Zugló fideszes polgármesterjelöltje, jelenlegi alpolgármestere is, aki szerint „egyáltalán nem fogják hivatalosan átadni Karácsony Gergelyék a felújított Pillangó parkot”. Mint elmondja, kezdeti egyeztetések eredményeként egy 200-250 milliós beruházásról volt szó a park kapcsán, ami egyik napról a másikra háromszor akkora lett, és ehhez kérték a Fidesz-frakció támogatását, annak fejében, hogy további hat-hét parkot is felújítanak. Ezt a viszontfeltételt azonban nem fogadta el a az ellenzéki oldal, így a nagyobbik kormánypárt sem támogatta az említett összegben a közbeszerzés kiírását.

„Mára Budapest-szerte elhíresült kifejezéssé vált a járdafa, amely a Pillangó park sétáló- és kerékpárútjainak kellős közepén tornyosuló fákat jelöli, s ezek különösen balesetveszélyesek a biciklisek és a vakok számára” – emelte ki Rozgonyi Zoltán a Magyar Nemzetnek, aki szerint terebélyes ősfákat vágatott ki Karácsony olyan helyekről, ahol erre nem volt szükség, s a zöld területet is indokolatlan mértékben csökkentette térkövekkel, járólapokkal.

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ugyan má! Ezek a területek nem is tartoznak a Zuglói önkormányzathoz. ;-)

Akkor ezt Karácsony elkúrta, mint Gyurcsány a kormányzást.

Te úgy tudod, hogy Papocskák akart, akar Budapest főpolgármestere
lenni?
Az kicsit sem zavar, hogy egy ilyen a saját kerületével sem törődő bukott miniszterelnök jelölt, bukott polgármester, csak az újabb szamárlétrára igyekszik felmászni?
És az sem, ha ennek a szamárlétrának az egyik foka te vagy, ha egyáltalán érintve vagy.

Azért menj el a XIII. kerületbe is, mindjárt elmegy a kedved a sétálgatástól.

Ennyi troll úr? Látom a trollkodás műfaját sikerült hosszú évek kemény munkájával elsajátítanod.
A szövegértést viszont nem, ha több, vagy kevesebb vesszőt látsz.
Persze, ha ez annyira zavarna nem járnál ide velünk játszani.
De nem zavar, tetszik neked ez az internetes játszótér.

Érdemi válaszra nem telik, csak a kötözködésre, veszekedés provokálására, troll úr?
Te a magyar nyelvészet avatatlan doktora.
Nem jutott eszedbe más, csak a commentem irreleváns részletére reagálni? A nyilvánosság előtt helyesírási hibákat felemlegetni, ráadásul tévesen, valamint a személyeskedés, az érvek nélküli negatív minősítés?

2. A tudás nem szégyen, de rád nézve szégyen, hogy nem a mondanivalómra figyelsz, vagyis nem rám, nem a beszélgető partneredre. Ezzel szemben beletrollkodsz, mindenkinek a helyesírásába.
Lehetett veled arról beszélgetni, amit írtam eredetileg? Nem!
Hát akkor csak javítgass! Igen avatatlan! Ez a mondatom lényege. A tudásodat sosem vontam kétségbe.
Azt hiszed, hogy én nem vettem észre, hogy a vörösfenyőt és duglászfenyőt egybemosta?
Lehet ezt kijavítani, de nem olyan fölényeskedve, ahogyan azt te teszed. Super Partes eltévesztette, rosszul emlékezett rá. De a mondanivalójának nem ez volt a lényege.
Duglász így írjuk, csak, hogy tudd! Hamár.
Mi van? Mi alá? Emlékszel mit csináltam veled kisnyuszi koromban?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés