Négy uniós tagállam részben megállapodott a migránsok elosztásáról

2019. szeptember 23. 17:36
Ez a megállapodás időben korlátozott és egyedül a Földközi-tengeren kimentett menedékkérőkre összpontosít – tette hozzá a finn belügyminiszter.

Megállapodott Németország, Olaszország, Franciaország és Málta a Földközi-tengeren felvett migránsok elosztási vészmechanizmusáról – jelentette be hétfőn Michael Farrugia máltai belügyminiszter.

A máltai tárcavezető szerint német, francia és olasz hivatali partnereivel sikerült egyezségre jutniuk a kérdésben egy közös dokumentumról, amelyet egy átfogóbb uniós megállapodás alapjául készülnek majd beterjeszteni az uniós belügyminiszterek következő tanácskozásán.

Maria Ohisalo, az EU soros elnökségét ellátó Finnország belügyminisztere hozzátette, hogy a most született megállapodás időben korlátozott és egyedül a Földközi-tengeren kimentett menedékkérőkre összpontosít. Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős tagja sürgette a többi uniós tagállamot, hogy támogassa az elosztási mechanizmust és „vegyen részt a szolidaritást igénylő erőfeszítésekben”.

Sikerült szabályozást találni egy ideiglenes vészmechanizmusra (...), amely Olaszországon és Máltán segít” – mondta Horst Seehofer német belügyminiszter, aki elégedettségét fejezte ki a megállapodással összefüggésben. Seehofer szerint ehhez az együttműködéshez most sikerült kidolgozni a menedékkérők elosztására vonatkozó eljárások világos szabályait és határidőit. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a pontos elosztási kvótákról még egyeztetni fognak, mert ez a mechanizmusban résztvevő tagállamok számától függ. Ez utóbbi a kérdést az uniós belügyminiszterek október 8-i tanácskozásán tervezik tisztázni – fűzte hozzá a német tárcavezető.

Seehofer korábban kilátásba helyezte, hogy Németország befogadja a tengeren kimentett migránsok negyedét Olaszországból. A dpa német hírügynökség értesülései szerint Franciaország szintén ugyanennyi embert vehetne át Olaszországtól, de Horvátország, Finnország, Írország, Litvánia, Luxemburg és Portugália is jelezte részvételi szándékát ebben a mechanizmusban.

(MTI)

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miért pont a Földközi tengeren működő embercsempészek szállítmányairól volt szó? Egyszer már láthattuk, hogy le lehet zárni a kikötőket, de Salvini mellől kivásárolták a koalíciós partnert és átállították az addig tagadott szocik mellé. Van az a pénz... és persze rögtön más színezetet kapott az olasz gazdasági helyzet.

Átértelmeztétek a demokráciát, mert ti demokraták vagytok. Átértelmeztétek a liberalizmust, mert ti liberálisok vagytok. Most átértelmeznétek a kereszténységet, amihez bevallottan semmi közötök nincs. Nem képzeltek túl sokat magatokról?

Az olaszok miért akarják ilyen vehemensen a migrációt egész európában?

Tehát alátámasztod te is, amit írtam. Akkor ezt megbeszéltük.

Négyen megállapodtak egymással. Akkor csinálják négyen.

Nekik elég, csak nem vallják be. Nem lenne pc.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés