A Kúria elutasította Karácsony kifogását Gulyás szavaival kapcsolatban

2019. szeptember 23. 17:08
A Kúria arra jutott, hogy az alaptörvény nem írja elő állami szervek semlegességét a választási kampányban.

Az Alaptörvény nem írja elő az állami szervek semlegességét a választási kampányban, ezért a Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, amely elutasította Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltnek a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely szavai miatt benyújtott kifogását.

Karácsony Gerely ellenzéki főpolgármester-jelölt azért fordult a Fővárosi Választási Bizottsághoz (FVB), mert Gulyás Gergely szeptember 12-én, a Kormányinfón arról beszélt, a Tarlós István főpolgármester és Orbán Viktor miniszterelnök közötti megállapodás politikai megállapodás, amely „kettejük között érvényes”. Azt is mondta, hogy „aki alkalmas főpolgármesternek, az együttműködést keres a kormánnyal, aki alkalmatlan, mint Karácsony Gergely, az pedig elutasítja az együttműködés lehetőségét és hadállásnak tekinti a főpolgármesteri tisztséget”.

Karácsony Gergely szerint a miniszter szavai sértik a választás tisztaságának, a jelöltek közötti esélyegyenlőségnek és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak a választási alapelvét. A politikus kifogását az FVB áttette az NVB-hez, amely a kifogást elutasította, arra hivatkozva, hogy a mindenkori főpolgármester és a kormány közötti együttműködést jogszabály írja elő, amelynek felelőse Gulyás Gergely, így a kifogásolt kijelentés nem választható el a miniszter kormányzati teendőitől.

Karácsony Gergely bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, ám ezt a Kúria elutasította és helybenhagyta az NVB határozatát. A Kúria a végzésében rámutatott: a választási eljárási törvény szerint nem minősül választási kampánynak az állami szerveknek – így a kormánynak és tagjainak – jogszabályban meghatározott feladatuk során végzett tevékenysége.

A végzés szerint a Kúria áttekintette a magyar Alkotmánybíróság gyakorlatát is és úgy találta, az engedi a párt- és kormánykommunikáció keveredését. Ezért a Kúria arra jutott: Magyarország Alaptörvénye nem írja elő – az egyébként nem semleges természetű – állami szervek semlegességét a választási kampányban, ezért helybenhagyta az NVB határozatát. A Kúria végzése jogerős.

(MTI)

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Demagóg vagy. Ha kerigeri belengethet mindenféle olyan ígéretet, amit a kormány együttműködése nélkül nem tud megvalósítani (mert nem az ő kompetenciája), akkor a kormány részéről ezt jelezni nem a semlegesség felrúgása, hanem a választók tájékoztatása.

Válaszok:
Negue | 2019. szeptember 23. 19:48

Ezeket az összefüggéseket nem tudják értelmezni, ezért zagyválják a fogalmakat.

No igen, de az egyharmadra is magyar állampolgárok szavaztak, még ha erről a Párt és hívei meg is szoktak feledkezni.

Mikor mondtam/írtam én azt, hogy az egyharmad döntsön a kétharmad felett????????????????????
Nyilván a kétharmad diktál, ez így természetes, viszont a fideszes matek szerint az egyharmad az egyenlő a nullával???
Az az egyharmad is több százezer szavazatot jelent és egy működő demokráciában ez is számít(ana).

Hát szép szőke herceg, kettőnk közül nem én vagyok segg hülye, mert én hallottam arról a demokrácia nevű izéről amiről neked halvány lila segédfogalmad sincs.

Az a legjobb, hogy te úgy kommentálsz, hogy el sem olvasod azt, amihez hozzászólsz.
Ezért aztán idézem magamat amit -ezek szerint- nem sikerült elolvasnod:
"...Nyilván a kétharmad diktál, ez így természetes, viszont a fideszes matek szerint az egyharmad az egyenlő a nullával???
Az az egyharmad is több százezer szavazatot jelent és egy működő demokráciában ez is számít(ana)..."

Elvtárs meg úgy vagyok, ahogy te Karácsony rajongó...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés