Nagy István: Magyarország élen jár az élelmiszeripari fejlesztésekben

2019. szeptember 20. 12:39

Már a tavalyi év végére túlteljesítettük a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusra tervezett élelmiszeripari fejlesztést – mondta el az agrárminiszter.

2019. szeptember 20. 12:39

Magyarország már 2018 végén túlteljesítette a 2014-2020-as európai uniós költségvetési ciklusra tervezett 300 milliárd forintos élelmiszeripari fejlesztést – mondta az agrárminiszter pénteken Gödöllőn, ahol részt vett a Pap Kolbászműhely átadó ünnepségén.

Nagy István hangsúlyozta, hogy a magyar élelmiszeripar nemzetgazdasági szempontból meghatározó ágazat, amely 4500 vállalkozással, 33 szakágazatban közel 90 ezer alkalmazottal gyárt élelmiszert.

A miniszter elmondta, hogy a Pap Kolbászműhely 325 millió forintos beruházást hajtott végre, amiből több mint 103 millió forint az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap fejlesztési támogatása a Széchenyi 2020 program keretében, és 14 új munkahely is létesült. Hozzátette, hogy a 280 tonna késztermék előállításából származó, a jövő évre tervezett 550 millió forintos árbevétel előrevetíti a Pap Kolbászműhely sikerét. A tárcavezető beszélt arról, hogy a húsfeldolgozás, tartósítás szakágazat részesedése az élelmiszeripar teljes árbevételéből meghaladja a 11 százalékot.

Nagy István elmondta, hogy a vidékfejlesztési programon belül meghirdetett mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban című pályázati felhívás forrásaiból eddig 598 kérelem részesült támogatásban, összesen 110 milliárd forint összegben, amelyből eddig a kifizetés mértéke meghaladta a 21 milliárd forintot.

Pap Krisztián, a Pap Kolbászműhely tulajdonosa szólt arról, hogy a családi receptúra, a hazai alapanyag és a természetes füstölési metódus révén sikerül egyedi ízvilágot létrehozniuk. A társaság kolbászt és szalámit gyárt, hagyományos eljárással sertés, szürkemarha és szarvas alapanyagból.     
(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik