Pócza: Európa meggyengült Juncker alatt

2019. szeptember 15. 9:18
Az Alapjogokért Központ elemzője szerint Orbán Viktor sokkal sikeresebb politikát folytatott, mint az EB távozó vezetője.

Meggyengült Európa az elmúlt öt évben Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének a tevékenysége alatt - mondta Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője szombat este az M1 műsorán.

Az elemző erre példának a Nagy-Britannia tervezett európai uniós kilépését (Brexit) hozta fel, és azt, hogy Európának az elmúlt öt évben – a nemzetközi színtéren – gazdasági értelemben nem sikerült kitörnie. A legnagyobb problémának azonban a migrációs kihívást nevezte, amelyből mind a mai napig nem sikerült kilábalni.

„Juncker előtt Európa sokkal egységesebb volt, sokkal inkább egy irányba gondolkodott, az ő agresszív politikai kommunikációja hozta el az óriási megosztottságot” – vélte az elemző.

A műsorban felidézték, Jean-Claude Juncker az Euronews hírcsatornának adott csütörtöki interjújában azt mondta, Orbán Viktor nem európai vezető, miután az első számú gondja Magyarország, nem pedig Európa, márpedig nagy hiba figyelmen kívül hagyni a tágabb összefüggéseket.

Pócza István erre reagálva azt mondta, Magyarország mind szellemi, mind gazdasági szempontból jól teljesített, megállította a migrációt, és Orbán Viktor miniszterelnöknek – politikai értelemben – egységet sikerült összekovácsolnia maga mögött. Hozzátette, az elmúlt öt év mérlege alapján egyértelmű, hogy Orbán Viktor volt a sikeresebb politikus.

(MTI)

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Európa meggyengült Juncker alatt - sok időbe telik ezt helyrehozni."

Szerintem esély sincs a változásra. Akkor lenne esély, ha az Európai Unió parlamentjét megszüntetnék és ennek megfelelően, reform kíséretében újra fogalmaznák az unió státuszát.
Sajnos ennek végrehajtásához szerintem a várhatóan felálló bizottság és vezetője Ursula von der Leyen alkalmatlannak tűnik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés