Az amerikai kormányzat szankcióval sújtotta az iráni Adrian Darja tankerhajó kapitányát

2019. augusztus 31. 9:28
Szankciókat vetett ki a Gibraltárból Szíriába tartó Adrian Darja tankerhajóra Amerika.

Az amerikai kormányzat pénteken szankcióval sújtotta a Gibraltárból Szíria felé tartó iráni Adrian Darja tankerhajó kapitányát. A döntést az amerikai pénzügyminisztérium közleményben jelentette be. 

Az olyan hajók, mint az Adrian Darja, lehetővé teszik (az iráni iszlám Forradalmi Gárdának) nagy mennyiségű nyersolaj szállítását, amelyet megpróbálnak rejtve szállítani és illegálisan értékesíteni, hogy az összegből finanszírozzák a rezsim kártékony tevékenységét és támogatását a terrorizmusnak” – szögezte le a kommünikében és Sigal Mandelker miniszterhelyettes. 

A büntetőintézkedés értelmében a hajókapitány esetleges amerikai vagyonát és javait befagyasztják és megtiltanak mindennemű gazdasági kapcsolatot vele. A tárca közölte azt is: szankciókkal kell szembenézniük azoknak is, akik a kapitányt, vagy a hajót bármiféle módon segítik. 

Az Adrian Darja az az iráni hajó, amelyet korában Grace 1-nek hívtak, és július közepén Gibraltárban kötött ki. Az amerikai kormány gyanúja szerint a tanker nyersolajat szállít, megsértve ezzel az Irán elleni szankciókat. Washington kérte a hajó átadását, de a Gibraltár ezt nem teljesítette sőt, augusztus közepén útjára engedte a hajót. Igaz, Irán ígéretet tett arra, hogy a kétmillió hordó nyersolajat szállító tanker nem Szíria felé veszi az irányt. 

Pénteken Törökország jelezte, hogy a tartályhajó – az útvonal többszöri változtatása után – libanoni vizek felé tart. Bejrút azonban nem kapott értesítést az Adrian Darja esetleges kikötéséről. Elemzők szerint ez arra utalhat, hogy a tanker rakományát a nyílt tengeren rakják át másik hajóra. 

Ezt a feltételezést látszik erősíteni a The Wall Street Journal című napilap internetes oldalán pénteken este közzétett értesülése, miszerint az iráni hajó szállítmányát a nyílt vízen több kisebb tankerra rakodják át, majd ezek szállítják tovább Szíriába. A lap úgy tudja, hogy az Adrian Darja a szíriai határhoz közeli Iskenderun török kikötő közelében tartózkodik. Ezt a térséget gyakran használják orosz és iráni nyersolajat szállító tartályhajók.

(MTI)

 

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jobban örülnénk sokan, ha az amerikai kormány azokat sújtaná szankciókkal, akik az arab tavaszt, az iszlám államot és más hasonlókat pénzeltek, pénzelnek...
Ja, hogy akkor a legnagyobb szövetségesével kellene kezdenie, amit annak a több száz USA-beli szervezete azonnal megfúrna a kongresszusban, a képviselőházban...
HÁát, erre aztán mit mondjunk, a demokrácia leghatalmasabb Usák- házáról?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés