Epstein boncolása tovább mélyítette a halála körüli rejtélyt

2019. augusztus 15. 10:51
Akár emberölésre is utaló nyomokat talált a halottkém. Az ügy szálai Európába, Közép-Amerikába, valamint a Közel-Keletre vezetnek.

Egy, a holttesten elvégzett boncolás kiderítettem, hogy Epstein nyaka több helyen eltört, ami válaszok helyett további kérdéseket vet fel a halálával kapcsolatban – közölte a Bloomberg hírügynökség a Washington Post-ra (WP) hivatkozva.

Mint írják, információik szerint a korábbi üzletember eltört csontjai között volt az ún. hyoid csont (latin nevén os hyoideum), ami az ádámcsutka közelében található a férfiaknál. Szakértőket szólaltatott meg a WP az esettel kapcsolatban, szerintük ugyan főleg idősebb férfiaknál előfordul, hogy önakasztás közben eltörik, azonban szerintük az ilyen sérülés inkább emberölések áldozatainál fordul elő. A New York-i legfőbb halottkém, Barbara Sampsonnak a hivatala az újság kérdésére nem kommentálta az értesülést, de amint azt hivatalosan nyilvánosságra hozták, a halál okát függőben lévőre változtatták.

Bill Clinton is volt a szigetén, amit a helyiek „pedofil” jelzővel illettek

Öngyilkosságot követett el manhattani börtöncellájában augusztus elején Jeffrey Epstein, az emberkereskedelem és kiskorúak megrontásának vádjával előzetes letartóztatásban lévő amerikai milliárdos – jelentette az amerikai média szombaton. Nem ez volt az első eset: a 66 éves Epstein július végén állítólag már megkísérelt öngyilkosságot, félig öntudatlan állapotban találtak rá cellájában. A milliárdost állandó megfigyelés alatt tartották elkülönített cellájában, hogy megelőzzék esetleges öngyilkossági kísérletét. A The Washington Post című lap akkori értesülései szerint Epstein felakasztotta magát.

A férfit azzal vádolták, hogy éveken keresztül többtucatnyi kiskorú lányt rontott meg és kényszerített szexuális szolgáltatásokra másokkal, köztük ismert politikusokkal is. A vádak szerint ezért szexkereskedő hálózatot hozott létre, az ügyet még tavaly novemberben oknyomozó riportsorozatban a Miami Herald című lap leplezte le. A lap egyenesen „szexpiramisnak” nevezte az Epstein által kiépített és működtetett hálózatot. A férfi utcán, bevásárlóközpontokban „vadásztatott” magának gyermekkorú és fiatal lányokat, a becserkészést részben élettársa, Ghislaine Maxwell – a néhai sajtómágnás, Robert Maxwell lánya – végezte, részben pedig fiatal lányok segítették őt ebben.

Epsteinnek kiváló kapcsolatai voltak magas rangú politikusokkal, üzletemberekkel és a művészvilág hírességeivel. Kiderült például, hogy Bill Clinton volt elnök 26-szor vette igénybe Epstein magánrepülőjét, és többször vendégeskedett nála a privát szigetén – a karibi St.James szigeten –, amelyet a helybéliek csak „pedofil-szigetnek” neveztek.

Masszőrből szexrabszolga

A tinédzsereknek masszőri munkát ajánlottak Epstein manhattani vagy floridai villájában, majd a lányokat megfizette, hogy újabb lányokat szervezzenek be. Epsteint egyszer már – 2007-ben Floridában – elítélték prostitúció elősegítéséért, de vádalkut kötött, és elkerülve a szövetségi vádemelést, csupán 13 hónapot töltött börtönben. A vádalkut sok homály fedte, amerikai sajtóértesülések szerint a férfi titkosszolgálatoknak is dolgozott, de erről konkrétumok nem láttak napvilágot. A vádalkut megkötő ügyészek egyike Alexander Acosta volt, a Trump-kormányzat munkaügyi minisztere, aki emiatt néhány héttel ezelőtt lemondásra is kényszerült.

Amikor lemondása előtt Acostát az újságírók erről faggatták, a miniszter csak annyit mondott: Epstein titkosszolgálati ember volt, de részletekbe ő sem kívánt bocsátkozni. Júliusi letartóztatása után egyre több egykori áldozat fedte fel magát és tett tanúvallomást arról, hogy hol és hogyan működött a szexkereskedelem, a sajtóban pedig egymás után jelennek meg részletek a milliárdos üzelmeiről.

Francia miniszterek vizsgálatot sürgetnek

Két francia miniszter is franciaországi vizsgálatot követelt hétfőn az emberkereskedelemmel és kiskorúak megrontásával vádolt, a manhattani börtönben a gyanú szerint öngyilkosságot elkövetett Jeffrey Epstein amerikai milliárdos ügyében.

„Az amerikai vizsgálat franciaországi szálakat tárt fel. Így számunkra az áldozatokra való tekintettel alapvetően fontosnak tűnik, hogy az egész ügyet tisztázzák” – írta közleményében Marlene Schiappa, a nők és férfiak közötti egyenjogúságáért, valamint Andrien Taquet gyermekvédelemért felelős államtitkár.

Marlene Schiappa környezete szerint valójában az amerikai üzletember franciaországi kapcsolatainak felgöngyölítéséről van szó. 
Epstein sűrűn utazott oda-vissza Franciaország és az Egyesült Államok között, és a francia főváros egyik előkelő negyedében lévő lakóház tulajdonosa volt. „Jeffrey Epstein halála nem foszthatja meg az áldozatokat az igazságszolgáltatástól, amelyhez joguk van: ez alapvető feltétele mind a talpraállásuknak, mind a fiatal lányok hatékonyabb védelmének az efféle szervezett hálózatok, az efféle ragadozókkal szemben” – írta Marlene Schiappa és Andrien Taquet.

A párizsi főügyészhez intézett levelében – amelyet az l'Obs című magazin hozott nyilvánosságra – az Ártatlanság Veszélyben nevű civil szervezet rámutatott, hogy július 23-án jegyzéket intézett a főügyészhez, és hangsúlyozta, hogy „Franciaországot is érinti az akta, mert az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által lefolytatott nyomozásokban több francia állampolgárságú személy is szerepelt”

Az Ártatlanság Veszélyben egy „megbízható forrást” is idéz, amely szerint „a Jeffrey Epstein és a bűntársai által létrehozott prostitúciós hálózat több áldozata is francia állampolgár”. A hétfőn az ügyészségre eljuttatott levél „nyilvános értesüléseken, az Egyesült Államokban péntek óta a titkosítás alól feloldott iratokon alapul, amelyekben a többi között francia, mexikói  és szaúdi  nevek olvashatók” – magyarázta Homayra Sellier, a szervezet elnöke az AFP francia hírügynökségnek. Hozzátette, hogy egyelőre nem kaptak választ az ügyészségtől.

A 66 éves milliárdos üzletember manhattani börtöncellájában elkövetett valószínűsített öngyilkossága megdöbbenést váltott az Egyesült Államokban, az FBI és az igazságügy-minisztérium vizsgálatot indított az ügyben. A büntetés-végrehajtás által „valószínűsített öngyilkosságnak” minősített haláleset azonnal összeesküvés-elméletek sokaságát indította be. Egyesek feltételezik, hogy az üzletembert a hatalom köreiben forgó üzletemberekkel való számos kapcsolata miatt meggyilkolták.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés