lllúzió, hogy az euró bevezetése felzárkózást és prosperitást hozna Magyarország számára

2019. augusztus 14. 20:49

Ungár Péter
Facebook

A közös valuta jelen formájában csak a gazdagabb országoknak jó.

„Gulyás Gergellyel való vitájában a Momentum elnöke számonkérte Gulyást, amiért a magyar kormány mintha lemondott volna az eurózónához való csatlakozásról. Az Index beszámolója szerint Fekete-Győr az állítja, hogy »az sürget minket, hogy lemaradhatunk a többi tagállamtól, ha kialakul így a többsebességes Európa.«

Először is szeretném azzal kezdeni, hogy bár Fekete-Győr András és köztem ebben a kérdésben véleménykülönbség van az mégiscsak dicséretes, hogy euró kérdésében a Momentum álláspontja legalább karakán és megismerhető. A Fidesz álláspontja ugyanis a sunnyogás, az összevissza beszélés és a semmitmondás keveréke.

A tartalmi részére érve: én értem, hogy Fekete-Győr Andrásnak és liberális pártjának minden, amiben az Európa szó szerepel, csak jó lehet, de a magyar állampolgárok ennél realistább számvetést érdemelnek. Amíg az eurótagországoknak ennyire különböző a gazdasága és ennyire eltérő a fiskális politikája, addig a valutaövezethez csatlakozás kiszolgáltatja a szegényebb országokat, hiszen kiveszi kezükből a monetáris politika számos eszközét.

Tudjuk, hogy Németország mekkorát profitált és profitál mind a mai napig az euró által felerősített versenyelőnyből. Véleményem szerint a közös valuta jelen formájában csak a gazdagabb országoknak jó, és növeli az EU centrum- és perifériaországai közötti egyenlőtlenségeket. Illúzió, hogy az euró bevezetése felzárkózást és prosperitást hozna Magyarország számára. Álláspontom szerint ezért az euróbevezetést jelen formájában felelőtlenség propagálni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/153350

Ajánljuk még a témában