lllúzió, hogy az euró bevezetése felzárkózást és prosperitást hozna Magyarország számára

2019. augusztus 14. 20:49

Ungár Péter
Facebook
A közös valuta jelen formájában csak a gazdagabb országoknak jó.

„Gulyás Gergellyel való vitájában a Momentum elnöke számonkérte Gulyást, amiért a magyar kormány mintha lemondott volna az eurózónához való csatlakozásról. Az Index beszámolója szerint Fekete-Győr az állítja, hogy »az sürget minket, hogy lemaradhatunk a többi tagállamtól, ha kialakul így a többsebességes Európa.«

Először is szeretném azzal kezdeni, hogy bár Fekete-Győr András és köztem ebben a kérdésben véleménykülönbség van az mégiscsak dicséretes, hogy euró kérdésében a Momentum álláspontja legalább karakán és megismerhető. A Fidesz álláspontja ugyanis a sunnyogás, az összevissza beszélés és a semmitmondás keveréke.

A tartalmi részére érve: én értem, hogy Fekete-Győr Andrásnak és liberális pártjának minden, amiben az Európa szó szerepel, csak jó lehet, de a magyar állampolgárok ennél realistább számvetést érdemelnek. Amíg az eurótagországoknak ennyire különböző a gazdasága és ennyire eltérő a fiskális politikája, addig a valutaövezethez csatlakozás kiszolgáltatja a szegényebb országokat, hiszen kiveszi kezükből a monetáris politika számos eszközét.

Tudjuk, hogy Németország mekkorát profitált és profitál mind a mai napig az euró által felerősített versenyelőnyből. Véleményem szerint a közös valuta jelen formájában csak a gazdagabb országoknak jó, és növeli az EU centrum- és perifériaországai közötti egyenlőtlenségeket. Illúzió, hogy az euró bevezetése felzárkózást és prosperitást hozna Magyarország számára. Álláspontom szerint ezért az euróbevezetést jelen formájában felelőtlenség propagálni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Tudjuk, hogy Németország mekkorát profitált és profitál mind a mai napig az euró által felerősített versenyelőnyből. Véleményem szerint a közös valuta jelen formájában csak a gazdagabb országoknak jó, és növeli az EU centrum- és perifériaországai közötti egyenlőtlenségeket. Illúzió, hogy az euró bevezetése felzárkózást és prosperitást hozna Magyarország számára"

Ezt kellett volna elmagyarázni a momentumos sátorozó fiúknak, #metoo

"A Fidesz álláspontja ugyanis a sunnyogás, az összevissza beszélés és a semmitmondás keveréke."

A Fidesz azt csinálja, amit a többiek. Nem akar eurót, egyelőre. Viszont ezt nem mondhatja, mert akkor elvileg kötelességszegésért baszogathatják érte. Úgyhogy mínuszt kapsz, kis csúsztató buzi!

Dània, Svédorszàg, Izland, UK.

Ungár Péter sokadszorra meg megdöbbentően józan hangot.
Egészen kirí az ellenzéki ostoba egyenvicsorgásból.

Ezt Fagyiőr Andrásnak is el kellene magyarázni, mert a "kisokos" fejébe ez még nem talált helyet.

És az alapkérdésről mi a véleményed te elvetélt mozgalmár?

Azért nem lehet az euró bevezetéséről népszavazást rendezni,
mert ez nem hit, hangulat, meg lelkesedés kérdése. Ehhez érteni kell.

És a többi euroövezeten kívüli EU tagországnak országnak miért nem kell a közös valuta? Talán ők is a trükközés miatt utasítják el?

Jól bevett szokás, hogy máshol is meglévő dolgot, jelenséget úgy állítanak be, mintha az csak ránk volna jellemző. Ilyen a még külföldi munkavállalás is, amiben semmivel sem állunk rosszabbul, mint az átlag, de senki nem kérdezi meg, hogy a többi ország esetében mi elől menekülne azok, akik külföldre mennek dolgozni?

"akkor az EUR bevezetése miért nem lehet népszavazás tárgya?"

A gránitszilárdságú Alaptörvény szerint a Forint a fizetőeszközünk. Amúgy lehet Euroban is üzletelni, számlázni.

FeGyőr hülyesége akaraterővel párosul. A napelem kis atomerőmű.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés